Комітет з питань свободи слова офіційно звернувся до парламенту Польщі щодо затримання журналістів «Української правди»

Комітет з питань свободи слова офіційно звернувся до парламенту Польщі щодо затримання журналістів «Української правди»

6 Березня 2024
916
6 Березня 2024
21:01

Комітет з питань свободи слова офіційно звернувся до парламенту Польщі щодо затримання журналістів «Української правди»

916
Очільник комітету Ярослав Юрчишин в офіційному листі до профільних комісій Сейму і Сенату закликав з'ясувати причину перешкоджання польською поліцією роботі медійників на кордоні 27 лютого, а також узяти це питання під парламентський контроль.
Комітет з питань свободи слова офіційно звернувся до парламенту Польщі щодо затримання журналістів «Української правди»
Комітет з питань свободи слова офіційно звернувся до парламенту Польщі щодо затримання журналістів «Української правди»

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова офіційно звернувся до профільних комісій Сейму і Сенату Польщі з проханням узяти під парламентський контроль питання затримання на кордоні журналістів «Української правди» Михайла Ткача та Ярослава Бондаренка, під час якого в них вилучили карти пам’яті з відзнятим матеріалом та не давали можливості вийти на зв’язок. Про це повідомив очільник комітету Ярослав Юрчишин.

«Це не тільки перешкоджання журналістській діяльності, але й порушення прав людини. Ми чекали на реакцію від польської сторони, але її немає. Тому за рішенням Комітету з питань свободи слова як його голова направив офіційний лист до профільних комісій Сенату та Сейму Польщі, аби дізнатися офіційну причину таких дій поліцейських.

Я вважаю, що в Польщі мають взяти це питання на парламентський контроль, адже погрози журналістам та допити — це не нормальна практика для європейської держави, що підтримує свободу слова», — заявив він. 

Юрчишин зауважив, що Україна вдячна народу та владі Польщі за підтримку у війні, однак «це не знімає потреби гарантувати права людини і неперешкоджання журналістській діяльності». 

Наразі комітет очікує на офіційну реакцію польських колег.

Нагадаємо, вдень 27 лютого журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач повідомив, що польські правоохоронці затримали його разом з оператором біля польсько-білоруського кордону, коли вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Журналіста та оператора «УП» привезли в комендатуру поліції, де утримували щонайменше 4 години.

Ткач повідомив, що польські поліцейські «хапали наші камери, обшукували нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи». Окрім цього, за словами журналіста, представники польської спецслужби «перелякалися», коли почули про матеріал, та почали запитувати, чи знають про це український уряд та можновладці, хто є джерелом медійників і скільки часу вони працюють над цією темою. 

Після допиту їм повернули картки пам’яті, однак з'ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів. 

Увечері 27 лютого поліція Люблінського воєводства підтвердила, що проводила «дії зі встановлення особи» щодо людей, «присутність яких у прикордонній зоні викликала занепокоєння мешканців». 

Згодом посол України в Польщі Василь Зварич повідомив, що втрутився у справу затриманого журналіста: «Вони знімали рух поїздів, запускали дрон. Поліція вирішила перевірити, хто це був, щоб це не виявилися провокатори. Справа була швидко вирішена». 

28 лютого польська поліція заявила, що Михайла Ткача та оператора «УП» доставили до відділку поліції через мовний бар'єр та потребу верифікації пред'явлених документів. Правоохоронці запевняють, що повернули затриманим усі речі та документи і ніхто з них не заявив про пошкодження майна. 

Того ж дня редакція «Української правди» виступила із заявою, що дії польської поліції щодо Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі з недотриманням процедур контролю особи. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила перешкоджання польською поліцією роботі журналістів.

Фото: «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
916
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду