Польські правоохоронці затримали Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про торгівлю між Польщею та РФ

Польські правоохоронці затримали Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про торгівлю між Польщею та РФ

27 Лютого 2024
35762
27 Лютого 2024
18:29

Польські правоохоронці затримали Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про торгівлю між Польщею та РФ

35762
Після допиту польські поліцейські повернули журналістові «Української правди» картки пам’яті, однак деякі відзняті матеріали були видалені.
Польські правоохоронці затримали Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про торгівлю між Польщею та РФ
Польські правоохоронці затримали Михайла Ткача, коли він знімав матеріал про торгівлю між Польщею та РФ

Польські правоохоронці затримали біля польсько-білоруського кордону журналіста-розслідувача Михайла Ткача разом з оператором, коли вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Про це повідомила «Українська правда».

За словами Ткача, команда видання вирішила перевірити, що відбувається на межі Польщі та Білорусі в той час, коли польські фермери блокують кордон з Україною.

«Біля кордону Польщі із Білоруссю до нас під’їхали польські поліцейські і показали значок. Ми показали наші документи і посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати… Далі нас привезли у комендатуру. Близько 10 людей почали обшукувати нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи.

На допиті в комендатурі я повідомив, що ми журналісти, і сказав, що ми знімаємо, як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі в Польщу», — розповів журналіст.

Ткач зауважив, що представники польської спецслужби «перелякалися», коли почули про матеріал, та почали запитувати, чи знають про це український уряд та можновладці, хто є джерелом журналістів і скільки часу вони працюють над цією темою.

Журналіста та оператора утримували в комендатурі щонайменше 4 години. Їх допитували як поліцейські, так і представники спецслужби. Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися.

Після допиту їм повернули картки пам’яті, однак з'ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів.

 

 

Фото: Михайло Ткач / «УП»

Михайло Ткач зауважив, що під час обшуків з ними спілкувалися винятково польською, а в самій комендатурі — англійською. Представники спецслужб також розпитували, чи планують медійники розповідати публічно про затримання.

«Ми обурені цією ситуацією, яку вдалося нормалізувати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі. Команда "УП" дякує послу та консулу за швидку реакцію та небайдужість», — прокоментувала головна редакторка Севгіль Мусаєва.

Наразі команда «УП» спілкується з адвокатами. 

Нагадаємо, з 9 лютого на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Протестувальники вимагають, зокрема, заборонити імпорт української агропродукції і відмовитися від впровадження європейського «Зеленого ладу». За цей час сталося кілька інцидентів із висипанням українського зерна з вагонів на колії та з вантажівок на дорогах.

Ми також повідомляли про те, що під час акції 20 лютого один із протестувальників у Водзіславському повіті Сілезького воєводства причепив на трактор прапор Радянського Союзу і плакат з написом: «Путіне, наведи лад з Україною і Брюсселем і з нашими урядовцями». На цей інцидент відреагував очільник МЗС Польщі Марчін Кервінський, наголосивши, що проти автора плаката будуть вжиті заходи. Невдовзі після цього протестувальник отримав офіційні підозри.

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич назвала блокаду польсько-українського кордону «ганебною» і попросила вибачення в України за дії своїх співвітчизників. 

Фото: «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35762
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
61 дн. тому
Вважаю дії польських прикордонників абсолютно виправданими. Після подій з ряженими біженцями на польсько-білоруському кордоні - якою ще повинна бути реакція на появу невідомих людей з технікою на кордоні з ворожо настроєною сусідньою країною? Очікування чергової провокації. Ткач - хороший журналіст, повинен був зрозуміти і залагодити конфлікт.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду