Псевдожурналісти намагалися акредитуватися на медіазахід від імені «Дзеркала тижня»

Псевдожурналісти намагалися акредитуватися на медіазахід від імені «Дзеркала тижня»

19 Березня 2024
2213
19 Березня 2024
17:16

Псевдожурналісти намагалися акредитуватися на медіазахід від імені «Дзеркала тижня»

2213
Самозванок з підробленими редакційними посвідченнями виявили співробітники Управління державної охорони України.
Псевдожурналісти намагалися акредитуватися на медіазахід від імені «Дзеркала тижня»
Псевдожурналісти намагалися акредитуватися на медіазахід від імені «Дзеркала тижня»

Невідомі намагались акредитуватися від імені інтернет-видання ZN.ua на медіазахід за участю одного з представників влади. Про це медіа повідомило на своєму сайті.   

«Редакція ZN.ua розшукує Олену Загребельну, Оксану Лозенко, а можливо й інших винахідливих шахраїв, які акредитуються від імені нашого видання на події, не маючи жодного стосунку до “Дзеркала тижня”», — йдеться у повідомленні.

Головна редакторка ZN.ua Юлія Мостова в розмові з «Детектором медіа» розповіла про те, що до неї звернулася співробітниця Управління державної охорони з тим, щоб або підтвердити, або спростувати належність Олени Загребельної та Оксани Лозенко до числа співробітників редакції.

«Треба надати належне УДО — його співробітники виконали свою роботу на високому професійному рівні. Перевіряючи тих, хто подав заявку на акредитацію, звернули увагу на те, що в редакційних посвідченнях псевдожурналісток використана застаріла назва нашого медіа, і звернулись до мене, щоб прояснити ситуацію», — сказала Мостова.  

За її словами, в ZN.ua понад 400 позаштатних авторів, тому головній редакторці довелося зв’язатися з керівниками підрозділів медіа, щоб з’ясувати, чи не є названі особи позаштатницями. Виявилося, що таких серед авторів видання немає. 

«Поки нам достеменно невідомо, скільки разів подібне повторювалося, як довго це триває та який зиск хотіли отримали псевдожурналісти в результаті цієї афери. Невідома також кількість шахраїв, які використовують ім’я ZN.ua, та їхні наміри. Можу сказати лише одне — УДО виявило пильність, ми пішли на конструктивну взаємодію з Управлінням, і тепер справа за іншими правоохоронними органами, які мають з’ясувати, кому і навіщо потрібно було потрапити від імені ZN.ua на захід за участю охороняємої особи», — резюмувала головна редакторка видання.    

За словами співробітників УДО, які надали коментар «ДМ» на умовах анонімності, останнім часом подібні випадки почастішали. І, до прикладу, під час перевірки охочих акредитуватися саме на цей захід, 30% із них довелось відмовити через підроблені журналістські посвідчення чи неможливість ідентифікувати цих людей як журналістів тих видань, від імені яких вони подавали заявки.

Читайте також:

Фото: ZN.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2213
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду