Агенція безпеки Польщі заявила, що не проводила жодних дій щодо журналістів «Район.in.ua», яких депортували з країни

Агенція безпеки Польщі заявила, що не проводила жодних дій щодо журналістів «Район.in.ua», яких депортували з країни

5 Квітня 2024
597
5 Квітня 2024
12:28

Агенція безпеки Польщі заявила, що не проводила жодних дій щодо журналістів «Район.in.ua», яких депортували з країни

597
При цьому обґрунтування депортації, яке журналісти раніше надали «ДМ», свідчить, що прикордонники затримали їх на основі інформації від Агенції внутрішньої безпеки, буцімто вони «становлять загрозу для державної безпеки та інтересів» Польщі.
Агенція безпеки Польщі заявила, що не проводила жодних дій щодо журналістів «Район.in.ua», яких депортували з країни
Агенція безпеки Польщі заявила, що не проводила жодних дій щодо журналістів «Район.in.ua», яких депортували з країни

Агенція внутрішньої безпеки Польщі заявила, що її співробітники не проводили жодних процесуальних дій щодо журналістів видання «Район.in.ua», яких затримали в місті Бранево 7 березня і депортували з країни. Про це йдеться у відповіді агенції на запит представниці ІМІ у Волинській області. 

Як повідомляв «ДМ», 7 березня 2024 року у Польщі затримали двох журналістів інформаційного агентства «Район.in.ua» — редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка, які проводили розслідування вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Їх звинуватили у зніманні критичної інфраструктури, відібрали техніку та записи і через добу депортували з країни.

Як свідчить документ-обґрунтування депортації, який Конкевич надав «ДМ», прикордонники затримали українських журналістів на основі інформації, отриманої від польської Агенції внутрішньої безпеки (аналог СБУ) під грифом «конфіденційно» про те, що «ці іноземці становлять загрозу для державної безпеки та інтересів Республіки Польської».

Втім, у відповідь на запит ІМІ Агенція внутрішньої безпеки Польщі заявила, що не проводила жодних процесуальних дій щодо журналістів.

Водночас прикордонна служба Польщі у відповіді на запит представниці ІМІ зазначила, що були законні підстави в адміністративних рішеннях на примусове повернення іноземців. Але вони не пояснили причини депортації журналістів, зазначивши, що ця інформація не належить до публічної, якщо прикордонна служба проводить певну діяльність щодо них. 

Раніше прокуратура Польщі повідомила, що відкрила кримінальне провадження  щодо можливого збору інформації і передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити Республіці Польща. Йдеться про фото- та відеознімання журналістами «Район.in.ua» цивільної критичної інфраструктури в місті Бранево поблизу польсько-російського кордону.

ІМІ нагадує, що аналогічно Агенція внутрішньої безпеки Польщі відповіла  й щодо затримання журналістів «Української правди» поблизу польсько-білоруського кордону 27 лютого 2024 року. Тоді в польській службі безпеки  також заявили, що її співробітники не проводили жодних процесуальних дій стосовно журналістів «УП».

Нагадаємо, 27 лютого журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач повідомив, що польські правоохоронці затримали його разом з оператором біля польсько-білоруського кордону, коли вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Журналіста й оператора «УП» привезли в комендатуру поліції, де утримували щонайменше 4 години.

Ткач повідомив, що польські поліцейські «хапали наші камери, обшукували машину, забрали всі картки пам’яті і телефони, документи». Після допиту їм повернули картки пам’яті, однак з'ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів. 

Згодом польська поліція підтвердила, що проводила «дії зі встановлення особи» щодо людей, «присутність яких у прикордонній зоні викликала занепокоєння мешканців», і заявила, що Михайла Ткача та оператора «УП» доставили до відділку поліції через мовний бар'єр та потребу верифікації пред'явлених документів. Правоохоронці запевняють, що повернули затриманим усі речі та документи й ніхто з них не заявив про пошкодження майна. 

Того ж дня редакція «Української правди» заявила, що дії польської поліції щодо Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка мають ознаки перешкоджання журналістській роботі з недотриманням процедур контролю особи.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила перешкоджання польською поліцією роботі журналістів. Комітет Верховної Ради з питань свободи слова офіційно звернувся до профільних комісій Сейму і Сенату Польщі з проханням узяти під парламентський контроль питання затримання на кордоні журналістів «Української правди».

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав польську владу не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес, згадавши про нещодавні затримання журналістів «Української правди» та «Район.in.ua».

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали владу Польщі ретельно розслідувати цілеспрямоване перешкоджання з боку польських правоохоронців роботі українських журналістів з «Української правди» та «Район.in.ua» під час виконання редакційних завдань. 

На фото: Юрій Конкевич / соцмережі 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
597
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду