Громадська рада Комітету ВР зі свободи слова звернулася до Генпрокурора та Нацполіції через погрози журналістам «УП»

Громадська рада Комітету ВР зі свободи слова звернулася до Генпрокурора та Нацполіції через погрози журналістам «УП»

15 Травня 2024
819
15 Травня 2024
13:34

Громадська рада Комітету ВР зі свободи слова звернулася до Генпрокурора та Нацполіції через погрози журналістам «УП»

819
Громадська рада також наголошує, що будь-який тиск на журналістів є абсолютно неприпустимим.
Громадська рада Комітету ВР зі свободи слова звернулася до Генпрокурора та Нацполіції через погрози журналістам «УП»
Громадська рада Комітету ВР зі свободи слова звернулася до Генпрокурора та Нацполіції через погрози журналістам «УП»

Громадська рада при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи звернулася з відкритим листом до Офісу Генерального прокурора, Національної поліції у зв'язку з погрозами, що надійшли на адресу керівника відділу розслідувань «Української правди» Михайла Ткача та співробітників видання.

Текст звернення надав «Детектору медіа» голова громадської ради Микола Типусяк

Звернення було зроблене та проголосоване під час онлайн-зборів громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова. 

У зверненні члени громадської ради просять:

  • Прийняти заяву про вчинення кримінального правопорушення та невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту отримання заяви, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 
  • Розпочати за цією заявою досудове розслідування щодо вищевикладених фактів умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. 
  • Притягнути винних осіб до передбаченої законодавством України відповідальності. 

«Громадська рада при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова вважає за необхідне наголосити, що будь-який тиск на журналістів є абсолютно неприпустимим. Держава повинна оперативно відреагувати на цей тривожний сигнал і притягнути винних до відповідальності», — йдеться у відкритому зверненні.  

На думку членів громадської ради, тиск на журналістів «Української правди» «має ознаки кримінального правопорушення», передбаченого ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України

Нижче публікуємо повний текст звернення громадської ради при Комітеті свободи слова. 

14 травня 2024 року на сайті видання «Українська правда»  була опублікована заява редакції щодо погроз керівнику відділу розслідувань «УП» Михайлу Ткачу. 

Згідно з повідомленням редакції, 10 травня 2024 року в одному з месенджерів Михайло Ткач отримав повідомлення від адресата, який представився Олександром Слобоженком (героєм нещодавнього розслідування «Непридатні»), з пропозицією «укласти мирову» за грошову винагороду.

Крім цього, журналіст почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та повідомлення з кодами авторизації від банківських і кредитних установ. У заяві редакції також повідомляється, що хтось намагався отримати доступ до акаунту Михайла Ткача в додатку онлайн-банку «Монобанк». 

13 травня 2024 року на електронні пошти (не лише редакційні, а й особисті) щонайменше 10 співробітників онлайн-видання надійшли листи з погрозами.   

На думку членів Громадської ради, зазначені дії мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 171 Кримінального кодексу України (вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків або переслідування журналіста у зв'язку з його законною професійною діяльністю). 

Відповідно до вимог статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, досудове розслідування цієї категорії справ віднесено до підслідності слідчих органів Національної поліції. 

Частина четверта статті 214 Кримінального процесуального кодексу України встановлює, що відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається. 

У зв'язку з вищевикладеним Громадська рада просить Національну поліцію України та Офіс Генерального прокурора: 

1. Прийняти заяву про вчинення кримінального правопорушення та невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту отримання заяви, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

2. Розпочати за цією заявою досудове розслідування щодо вищевикладених фактів умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. 

3. Притягнути винних осіб до передбаченої законодавством України відповідальності. 

Незалежна журналістика є одним із наріжних каменів демократії. Держава повинна забезпечити журналістам можливість вільно і безпечно виконувати свою роботу, а будь-які спроби перешкоджання їхній діяльності мають отримувати рішучу й невідкладну реакцію правоохоронних органів. Тільки за таких умов ми можемо розраховувати на існування в Україні вільних і незалежних медіа. 

 

Нагадаємо, 14 травня редакція «Української правди» заявила про погрози на адресу керівника відділу розслідувань Михайла Ткача та інших журналістів видання. 

Напередодні щонайменше 10 співробітників «УП» отримали електронні листи з погрозами.

Як повідомила головна редакторка Севгіль Мусаєва в коментарі «Детектору медіа», такий лист отримав, зокрема, журналіст Дмитро Сімонов, який висвітлює екологічну тематику та не має стосунку до політичних новин або розслідувань.

Окрім цього, зловмисники намагалися ввійти до банківського акаунту Михайла Ткача. Журналіст почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та смс із кодами авторизації з банківських та кредитних установ.

Суспільне мовлення висловило підтримку команді «Української правди» та закликало правоохоронні органи оперативно відреагувати на цей інцидент і притягнути до відповідальності особу, яка погрожує медійникам.

Згодом Офіс Генерального прокурора повідомив, що за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва розпочато кримінальне провадження за заявою журналістів видання «Українська правда» про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності.

Досудове розслідування проводять за ч. 2 ст. 171 КК України (вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків) та ч. 1 ст. 345-1 КК України (погроза вбивством, насильством стосовно журналіста у зв’язку зі здійсненням законної професійної діяльності).

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин направив заяви до Національної поліції та Офісу генпрокурора щодо розслідування тиску на Михайла Ткача та його колег.

Читайте також:

 Фото: rbc.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
819
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду