Дії польських поліцейських мають ознаки перешкоджання журналістській роботі та втручання в неї, — заява  «Української правди»

Дії польських поліцейських мають ознаки перешкоджання журналістській роботі та втручання в неї, — заява «Української правди»

28 Лютого 2024
627
28 Лютого 2024
22:30

Дії польських поліцейських мають ознаки перешкоджання журналістській роботі та втручання в неї, — заява «Української правди»

627
Після допиту журналісту Михайлу Ткачу та відеографу Ярославу Бондаренку польські правоохоронці повернули картки пам’яті. Однак з’ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Ярослава Бондаренка змусили підписати незрозумілий йому документ польською мовою.
Дії польських поліцейських мають ознаки перешкоджання журналістській роботі та втручання в неї, — заява  «Української правди»
Дії польських поліцейських мають ознаки перешкоджання журналістській роботі та втручання в неї, — заява  «Української правди»

Дії польської поліції 27 лютого щодо керівника відділу журналістських розслідувань «Української правди» Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі, втручання в неї разом з недотриманням процедур контролю особи. Про це йдеться в заяві «Української правди», яку оприлюднила головна редакторка видання Севгіль Мусаєва

У заяві зазначено, що редакція «УП» розуміє необхідність дотримання правил безпеки та важливість процедур ідентифікації особи в прикордонній зоні та поважає роботу правоохоронних органів сусідньої та дружньої до нас Польщі.  

«Одночасно з цим просимо польських правоохоронців дотримуватися процедур, до яких їх зобов'язує національне законодавство. 

Вчорашні дії польської поліції стосовно керівника відділу журналістських розслідувань “Української правди” Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі, втручання в неї разом з недотриманням процедур контролю особи», — наголошують журналісти «Української правди». 

Вони нагадують, що знімальна група «УП» у складі керівника відділу журналістських розслідувань Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка була затримана польськими правоохоронцями під час знімання матеріалу про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. 

Польські поліцейські під час затримання провели обшук машини, забрали картки пам’яті з камер, усі їхні телефони та документи. 

Журналіста й оператора «УП» привезли до комендатури поліції міста Лукув (Луків), де утримували щонайменше 4 години. «Наших співробітників допитували як поліцейські, так і представники польських спецслужб. Увесь цей час їм не дозволяли ні з ким зв'язатися. 

Михайло та Ярослав кілька разів просили правоохоронців дати їм можливість подзвонити адвокату в Україні або дозволити скористатися послугами адвоката у Польщі. Під час допиту правоохоронці погрожували нашим колегам арештом на 14 днів, а також надіти на них кайданки», — повідомляється в тексті заяви. 

Після допиту Михайлу Ткачу та Ярославу Бондаренку повернули картки пам’яті. Однак з’ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів. Оператора Ярослава Бондаренка змусили підписати не зрозумілий йому документ польською мовою. 

Через добу після інциденту з журналістами «УП» польські правоохоронці так і не змогли пояснити причини та підстави їх затримання. 

Версії польської поліції постійно змінюються — від початкової, що ніхто нікого не затримував і «це фейкові новини», до намагань пояснити затримання мовним бар'єром та потребою установити особи й перевірити документи 

«Також ми фіксуємо маніпуляції з боку польської поліції, нібито наші колеги знімали залізничну інфраструктуру (це не відповідає дійсності, і правоохоронці мали змогу в цьому пересвідчитись, побачивши відео) та не мали дозволу на роботу в Польщі. 

Ми вважаємо, що поліція своїми діями намагалася цензурувати журналістську роботу, викликати серед українських журналістів, які працюють у Польщі, “стримуючий ефект” (chilling effect). 

Також наголошуємо, що найголовнішим залишається факт того, що представники польської влади вдалися до неправомірних дій щодо утримання наших журналістів без законних на те санкцій та з порушенням базових прав людини», — заявляють у редакції «УП». 

Перевірка особи не може тривати 4 години — на що є вироки польських судів. Польські правоохоронці, згідно з процедурою, журналістам про неї не повідомили, вони не назвали своїх імен, прізвищ і звань, не показали своїх посвідчень, не запросили перекладача, не видали документ про затримання з описом шляху оскарження дій правоохоронців. 

Вирішити інцидент вийшло лише після втручання співробітників посольства та консульства України в Польщі. 

«Заяви польської поліції зараз виглядають як спроби перекласти відповідальність на журналістів “Української правди”. Усі вони жодним чином не виправдовують незаконне затримання та обшук наших колег. Редакція почала юридичні кроки у співпраці з польським адвокатом», — наголошено в заяві. 

Журналісти «УП» зазначили, що попри «ці обставини, ми плануємо опублікувати матеріал про транзит між Польщею та Білоруссю. І зробимо це найближчим часом». 

Нагадаємо, вдень 27 лютого журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач повідомив, що польські правоохоронці затримали його разом з оператором біля польсько-білоруського кордону, коли вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. За словами Ткача, команда видання вирішила перевірити, що відбувається на межі Польщі та Білорусі в той час, коли польські фермери блокують кордон з Україною.

Журналіст повідомив, що польські поліцейські «хапали наші камери, обшукували нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи».

Журналіста та оператора «УП» привезли в комендатуру поліції, де утримували щонайменше 4 години. За словами Ткача, їх допитували як поліцейські, так і представники спецслужби. Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися.

Ткач зауважив, що представники польської спецслужби «перелякалися», коли почули про матеріал, та почали запитувати, чи знають про це український уряд та можновладці, хто є джерелом журналістів і скільки часу вони працюють над цією темою.

Після допиту їм повернули картки пам’яті, однак з'ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів.

Увечері 27 лютого поліція Підляського воєводства Польщі опублікувала коротке повідомлення про те, що «не затримувала журналіста з України»

Тоді ж поліція Люблінського воєводства підтвердила, що проводила у прикордонній зоні «дії зі встановлення особи» щодо людей, «присутність яких у прикордонній зоні викликала занепокоєння мешканців».

Згодом посол України в Польщі Василь Зварич повідомив, що втрутився у справу затриманого журналіста: «Вони знімали рух поїздів, запускали дрон. Поліція вирішила перевірити, хто це був, щоб це не виявилися провокатори. Справа була швидко вирішена».

28 лютого польська поліція заявила, що журналіста «Української правди» Михайла Ткача та його оператора доставили до відділку поліції через мовний бар'єр та потребу верифікації пред'явлених документів. Правоохоронці запевняють, що повернули затриманим усі речі та документи і ніхто з них не заявив про пошкодження майна.

 Фото: Михайло Ткач під час затримання польськими правоохоронцями / «УП»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
627
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду