Польська прокуратура відкрила справу «про шпигунство» після затримання українських журналістів, які знімали докази торгівлі Польщі з РФ

Польська прокуратура відкрила справу «про шпигунство» після затримання українських журналістів, які знімали докази торгівлі Польщі з РФ

22 Березня 2024
791
22 Березня 2024
13:39

Польська прокуратура відкрила справу «про шпигунство» після затримання українських журналістів, які знімали докази торгівлі Польщі з РФ

791
Відповідей на своє звернення до української влади із закликом вимагати від Польщі перевірити законність дій правоохоронців редакція «Район.in.ua» так і не отримала.
Польська прокуратура відкрила справу «про шпигунство» після затримання українських журналістів, які знімали докази торгівлі Польщі з РФ
Польська прокуратура відкрила справу «про шпигунство» після затримання українських журналістів, які знімали докази торгівлі Польщі з РФ

Після затримання польськими правоохоронцями українських медійників, які проводили розслідування вантажних перевезень на російсько-польському кордоні, прокуратура Польщі відкрила кримінальне провадження. Про це повідомила представниця Інституту масової інформації у Волинській області, яка уточнила: провадження відкрито за статтею 130 Кримінального кодексу Польщі — збір інформації, передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити державі.

Йдеться про затриманих 7 березня 2024 року в Польщі журналіста агентства «Район.in.ua» Юрія Конкевича та оператора цього ж медіа Олександра Пілюка. У відповіді на запит від районної прокуратури в Браневі стало відомо, що тоді польські правоохоронці затримали чотирьох громадян України, а не двох, як про це раніше повідомлялось у медіа. 

Журналіст «Район.in.ua» Юрій Конкевич підтвердив у коментарі представниці ІМІ, що крім нього та оператора затримали також двох водіїв, які є продавцями автомобілів. Вони приїхали до Польщі задля пошуку машини для армії.

Як повідомляв «Детектор медіа», знімальну групу інформаційного агентства «Район.in.ua» затримали в Польщі під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю Російської Федерації та Польщею. 

Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме російські вагони скрапленого газу. 

Під час затримання в журналістів відібрали майно: два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, карти пам’яті, мікрофони, павербанки й навіть селфі-палиці. 

Крім того, працівники поліції без згоди журналістів обшукали їхній автомобіль. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Як стверджує редакція, працівники поліції відмовили у дзвінку консулу, редакції та родичам без пояснень причин. Вони самі також не повідомили консула України про затримання журналістів, обшук та відібрання їхнього майна.

Польські прикордонники, як свідчить їхній документ про обґрунтування депортації, який опинився в розпорядженні «ДМ», стверджують натомість, що оператора Олександра Пілюка повідомили про його право звернутися по дипломатичний захист, однак той ним начебто сам не скористався.

Як свідчить цей документ, прикордонники затримали українських журналістів на основі інформації, отриманої від польської Агенції внутрішньої безпеки (аналог СБУ) під грифом «конфіденційно» про те, що «ці іноземці становлять загрозу для державної безпеки та інтересів Республіки Польської».

У польській прокуратурі пояснили дії працівників поліції з КПП в Браневі активністю затриманих у прикордонному місті: проведенням фото- та відеозйомки об'єктів цивільної критичної інфраструктури. Чоловіки знімали багато об'єктів, зокрема вантажні рампи ПКП Карго, гідроелектростанцію, міст, термінал для перевалки газу. 

«На момент підходу до них чоловіки подавали різні суперечливі між собою версії щодо причин свого перебування в Польщі чи цілей фотографування. Не вказали, що є журналістами, і жоден з них не показав журналістського посвідчення. Тільки під час виконання з ними процесуальних правил, під час прослуховування, двоє із затриманих чоловіків заявили, що є журналістами, а знімати фото та відео — це було елементом приготованого ними журналістського матеріалу. Виявлену з ними техніку — мобільні телефони, фотоапарат — вилучили для проведення експертизи її вмісту фахівцем, після цього її повернуть», — відповіли в польській прокуратурі. 

Представниця ІМІ надсилала також запити на отримання інформації до польської поліції, але там відповіли, що справу передали до прокуратури. У Службі безпеки Польщі не відповіли на запит на момент публікації цього тексту. 

Редакція «Район.in.ua» заявила про перешкоджання професійній діяльності її журналістів і скерувала звернення до МЗС України, Офісу президента із закликом вимагати від Польщі перевірити законність дій правоохоронців. Однак відповіді поки не отримала.

Натомість Комітет захисту журналістів (КЗЖ) заявив, що польській владі слід утримуватися від затримання представників медіа, які висвітлюють теми, що становлять суспільний інтерес. Про це йдеться в заяві організації у зв'язку із затриманням двох українських знімальних груп — «Української правди» та «Район.in.ua».

Нагадаємо, 27 лютого 2024 року польські правоохоронці також затримали журналіста «Української правди» Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка поблизу польсько-білоруського кордону. Вони знімали відео для розслідування про торгівлю між Польщею, РФ та Білоруссю. Згодом Ткач оприлюднив розслідування «“Granica на мяжы”. Як Польща нарощує торгівлю з Росією через Білорусь». 

Після цього, 8 березня 2024 року, Сейм Польщі ухвалив резолюцію про запровадження санкцій на агропродукцію з РФ і Білорусі до ЄС. Нижня палата парламенту Польщі закликала Єврокомісію запровадити санкції на імпорт російського та білоруського продовольства, сільськогосподарської продукції до Євросоюзу.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
791
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду