Члени «Союзу православних журналістів» проводили інформаційні диверсії проти України. СБУ затримала головних агентів

Члени «Союзу православних журналістів» проводили інформаційні диверсії проти України. СБУ затримала головних агентів

12 Березня 2024
1090
12 Березня 2024
15:30

Члени «Союзу православних журналістів» проводили інформаційні диверсії проти України. СБУ затримала головних агентів

1090
СБУ викрила одну з найбільших мереж ФСБ в Україні з початку великої війни. Підготовлений контент поширювали десятками телеграм- та ютуб-каналів, на офіційних сторінках УПЦ МП та в головних ЗМІ РФ.
Члени «Союзу православних журналістів» проводили інформаційні диверсії проти України. СБУ затримала головних агентів
Члени «Союзу православних журналістів» проводили інформаційні диверсії проти України. СБУ затримала головних агентів

Служба безпеки України повідомила, що знешкодила в Києві масштабну агентурну мережу ФСБ, яка «під прикриттям» Української православної церкви Московського патріархату намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні, проводила інформаційні диверсії, «розганяючи» прокремлівські наративи.

Як стало відомо «Детектору медіа» з власних джерел у спецслужбі, до викритої агентурної мережі належали представники так званого «Союзу православних журналістів», які заявили про обшуки в себе сьогодні зранку.

«Зловмисники масово продукували та “розганяли” прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

Наразі це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також — постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ РФ, які одразу підхоплювали “потрібний” контент», — повідомляє пресслужба СБУ.

Як ідеться в повідомленні, в результаті комплексних заходів викрито понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них — один з очільників церкви УПЦ (МП) у Києві, який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

За даними слідства, саме він був координатором мережі в Україні. Він відповідав за поширення матеріалів, у яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

Для цього фігурант особисто інструктував «виконавців» — інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом «політекспертів» і готували провокативні дописи та відеосюжети.

Підготовлений контент поширювали через десятки підконтрольних каналів у телеграмі та ютубі, а також на сторінках у фейсбуку та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

Одразу після оприлюднення «замовних» матеріалів їх миттєво «підхоплювали» російські центральні телеканали та інтернет-видання для поширення фейків про Україну.

«Здійснюючи інформатаки, ворог сподівався не лише розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні, але й дискредитувати нашу державу на міжнародній арені, особливо перед західними партнерами», — стверджує СБУ.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів у Києві правоохоронці виявили мобільні телефони та комп’ютерну техніку, які використовували в злочинних діях на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів чотирьом затриманим та ще десятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 111 — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • ч. 6 ст. 111-1 — колабораційна діяльність;
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 — створення та участь у злочинній організації;
  • ч. 3 ст. 161 — розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою;
  • ⁠чч. 1, 2 ст. 436-2 — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України.

Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу — тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, сьогодні зранку, 12 березня, організація «Союз православних журналістів» заявила, що до її співробітників у Києві прийшла з обшуками Служба безпеки України. Медіа, посилаючись на джерела серед правоохоронців, повідомляли, що СБУ проводить обшуки в «агентів РФ, які діяли під прикриттям УПЦ МП».

ТОВ «Інформаційне агентство Спілка православних журналістів» було зареєстроване восени 2015 року, проте згодом перейменувалося на ТОВ «О.М.С.В.П. Груп».

На своєму сайті та соцмережах організація публікує новини на навколоцерковні теми. Зокрема, активно підтримує та захищає інтереси УПЦ МП та критикує Православну церкву України, називаючи останню «рейдерами» тощо. При цьому, судячи з останніх дописів, «СПЖ» засуджує підтримку Російською православною церквою (називаючи її «Руською») війни проти України. І водночас активно критикує рух за права ЛГБТ-спільноти та лякає читачів «содомом і гоморрою» в Європі.

На сайті ресурсу немає жодної інформації про власників, керівників та редакцію організації. За даними opendatabot, кінцевим бенефіціаром та директором «О.М.С.В.П. Груп» є Владислав Мельохін. Як пише NV, особа з таким ім'ям та прізвищем фігурує як керівник та учасник ще понад 200 компаній в Україні, які зареєстровані в різних регіонах та працюють у різних сферах діяльності. 

Як повідомляв «ДМ», раніше підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили низці кліриків та ієрархів УПЦ МП — зокрема, керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову); колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю), якому загрожує до восьми років за ґратами з конфіскацією майна; митрополиту Луганської єпархії УПЦ МП Пантелеймону, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії.

За схожими статтями вже засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП Іосафа до трьох років позбавлення волі, очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині — до 5 років ув’язнення, настоятеля храму на Вінниччині — до двох років позбавлення волі, а настоятеля одного з храмів на Сумщині — до 15 років позбавлення волі за державну зраду.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні, де виявляла прокремлівську літературу, російські паспорти, російські військові сухпайки та перепустки окупантів, георгіївські стрічки, «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо пропаганди через вірян, директиви з Москви, відзнаки за окупацію Криму тощо.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1090
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду