СБУ вручила підозру протоієрею УПЦ МП: поширював проросійські наративи у телеграмі

СБУ вручила підозру протоієрею УПЦ МП: поширював проросійські наративи у телеграмі

12 Квітня 2024
655
12 Квітня 2024
19:17

СБУ вручила підозру протоієрею УПЦ МП: поширював проросійські наративи у телеграмі

655
Крім того, Микола Данилевич курував мережу єпархій УПЦ МП за кордоном, які під прикриттям «духовної опіки» над переселенцями поширювали російську пропаганду.
СБУ вручила підозру протоієрею УПЦ МП: поширював проросійські наративи у телеграмі
СБУ вручила підозру протоієрею УПЦ МП: поширював проросійські наративи у телеграмі

Служба безпеки України оголосила заступнику голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП протоієрею Миколі Данилевичу підозру у виправдовуванні російської війни проти України та розпалюванні релігійної ненависті.

Про вручення підозри повідомила пресслужба СБУ. Спецслужба не називає імені підозрюваного. Однак за даними «Української правди», йдеться саме про Данилевича.

За даними СБУ, підозрюваний священнослужитель використовував власний телеграм-канал для поширення прокремлівських наративів.

«За оперативними даними, священник курував розгалужену мережу єпархій УПЦ МП за кордоном. Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи РФ. Таким чином фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати нашу країну на міжнародній арені», — повідомляє спецслужба.

Експертиза підтвердила факти інформаційно-підривної діяльності клірика проти держави.

В СБУ повідомляють, що під час обшуку за його місцем проживання знайшли страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування в Росії та документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії Міністерства закордонних справ РФ.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 — порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками;
  • ч. 2 ст. 436-2 — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмиснику загрожує до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Як пише «УП», Микола Данилевич був у складі делегації, яка у 2017 році разом із колишнім нардепом Вадимом Новинським вмовляла вселенського патріарха Варфоломія не давати Томос про автокефалію Православній церкві України.

Нагадаємо, раніше підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України та розпалюванні релігійної ворожнечі оголосили низці кліриків та ієрархів УПЦ МП — зокрема, керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снігірьову)колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври від УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю), якому загрожує до восьми років за ґратами з конфіскацією майна; митрополиту Луганської єпархії УПЦ МП Пантелеймону, який благословив «приєднання» Луганщини до Росії.

За схожими статтями вже засудили екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП Іосафа до трьох років позбавлення волі, очільника Тульчинської єпархії на Вінниччині — до 5 років ув’язнення, настоятеля храму на Вінниччині — до двох років позбавлення волі, а настоятеля одного з храмів на Сумщині — до 15 років позбавлення волі за державну зраду.

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні, де виявляла прокремлівську літературу, російські паспорти, російські військові сухпайки та перепустки окупантів, георгіївські стрічки, «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо пропаганди через вірян, директиви з Москви, відзнаки за окупацію Криму тощо.

Загалом за даними СБУ від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року в Україні відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам — представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Фото: Микола Данилевич / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
655
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду