СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до Росії

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до Росії

9 Травня 2024
563
9 Травня 2024
23:48

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до Росії

563
Під час окупації Херсону іподиякон одним із перших підтримав російських загарбників і пішов з ними на співпрацю. Також вирішується питання щодо кваліфікації дій його батька - настоятеля місцевого храму УПЦ (МП) - який так само причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь Росії.
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до Росії
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до Росії

Служба безпеки України зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так званої «Херсонської єпархії РПЦ» на тимчасово захопленій частині регіону, повідомляє пресслужба відомства. 

За інформацією СБУ, під час окупації Херсону Шкіль одним із перших підтримав загарбників і пішов з ними на співпрацю як клірик місцевої громади УПЦ (МП). 

«Згодом гауляйтер Сальдо погодив його «кандидатуру» на керівника місцевої окупаційної організації, яка діяла під виглядом «громадського об’єднання молоді. 

Перебуваючи на цій «посаді», фігурант зібрав «однодумців» для розфарбування стели на в’їзді в окупований Херсон у кольори російського прапора», - йдеться у повідомленні. 

Про це колаборант «прозвітував» під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресорки, інформує Служба бепеки. 

Зазначається, що клірик також агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо «приєднання» регіону до складу Росії. 

Коли українська армія звільняла Херсон, Шкіль разом з батьком – настоятелем місцевого храму УПЦ (МП)  –  втік до російського міста Ставрополь. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили іподиякону-колаборанту про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); 

  • ч. 1 ст. 436-2 (заперечення збройної агресії рф проти України); 

  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). 

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти українців, повідомляють у спецслужбі. 

Крім того вирішується питання щодо кваліфікації дій його батька, який так само причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь Росії.  

Нагадаємо, що за даними СБУ від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року в Україні відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

За результатами соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (у квітні, в Україні 83% опитаних громадян вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися в діяльність Української православної церкви Московського патріархату, зокрема 63% підтримують повну заборону УПЦ МП. 

Читайте також:

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду