ІМІ подасть до суду на пропагандиста Шарія через наклеп

ІМІ подасть до суду на пропагандиста Шарія через наклеп

5 Листопада 2023
1749
5 Листопада 2023
10:18

ІМІ подасть до суду на пропагандиста Шарія через наклеп

1749
Підозрюваний у держзраді проросійський блогер у своєму телеграм-каналі 3 і 4 листопада опублікував дезінформацію про те, що Інститут масової інформації нібито отримав премію від наркокартелю.
ІМІ подасть до суду на пропагандиста Шарія через наклеп
ІМІ подасть до суду на пропагандиста Шарія через наклеп

Інститут масової інформації планує подати позов на проросійського пропагандиста Анатолія Шарія через наклеп. Про це редакція повідомила на сайті.  

«Не буду заглиблюватимуся в так зване "розслідування" Шарія. Ми збираємося подати до суду на нього через наклеп. Партнери запевнили нас у підтримці, ми також звернулись до правозахисних організацій щодо адвокатської підтримки», — розповіла директорка ІМІ Оксана Романюк. 

Нагадаємо, Анатолій Шарій, підозрюваний у держзраді, 3 і 4 листопада опублікував у своєму телеграм-каналі фейкові дописи про те, що ІМІ та його керівниця Оксана Романюк начебто отримали 70 тисяч доларів від так званого наркокартелю. Шарій пише, що журналістів нібито «спонсорують» за листи медійним організаціям з проханням «його не підтримувати». Він посилається на власне джерело та підроблені скриншоти нібито листування Оксани Романюк з невідомою особою про «отримання коштів».

Дописи в телеграм-каналі Шарія з’явилися після новини ІМІ про те, що пропагандист розіслав низці міжнародних медійних організацій листа з проханням про підтримку, в якому він заявляє про погрози у зв'язку з нібито його «розслідуванням» діяльності наркокартелів у Європі. Він також заявив, що є членом Міжнародної федерації журналістів і «шокований тим, що як журналіст зазнав нападу в Європі».  

Як відомо, у ніч на 24 жовтня 2023 року в Іспанії невідомі закидали «коктейлями Молотова» будинок Шарія. За даними іспанського видання elDiario, напад стався після його «розслідування» про нібито наркобізнес в Україні та Європі.

У лютому 2021 року СБУ повідомила про підозру Анатолію Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

За даними правоохоронців, з 2012 року Шарій сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телеканали. Сам пропагандист вважає це рішення «чистою політикою».  

У липні 2023 року СБУ виявила факти інформаційно-підривної діяльності Анатолія Шарія, яку він проводив на виконання завдань російських спецслужб. Слідчі СБУ встановили, що він брав участь у підготовці і поширенні постановних відеороликів, де окупанти допитують українських полонених. В Україні проти Шарія запровадили санкції, він оголошений у розшук. 

Після початку повномасштабної російської агресії РНБО також призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією, зокрема і так званої «Партії Шарія». 

З 2012 року Шарій живе за межами України — після того, як отримав у Литві політичний притулок ЄС, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі. 31 травня 2021 року Литва позбавила його статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон ґрата та анулювали його документи.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1749
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду