LIGA.net: Портнов виграв справу проти «Схем», суд назвав його «журналістом»

LIGA.net: Портнов виграв справу проти «Схем», суд назвав його «журналістом»

21 Квітня 2023
3829
21 Квітня 2023
15:58

LIGA.net: Портнов виграв справу проти «Схем», суд назвав його «журналістом»

3829
LIGA.net: Суд назвав інформацію ЗМІ про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля «Схем» «недостовірною».
LIGA.net: Портнов виграв справу проти «Схем», суд назвав його «журналістом»
LIGA.net: Портнов виграв справу проти «Схем», суд назвав його «журналістом»

Печерський районний суд Києва задовольнив позов ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова до авторки та ведучої програми розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької та низки інших ЗМІ про захист честі та ділової репутації. Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на рішення суду за березень 2023 року.

Оновлення: Захист Наталії Седлецької подає апеляцію на рішення суду, який задовольнив позов Портнова

На думку суду, інформація про нібито причетність Портнова до підпалу автівки водія «Схем» у 2020 році «створює враження про Портнова як про злочинця».

У жовтні 2019 року Портнов оприлюднив у своєму телеграмі персональні дані водія програми «Схеми». 17 серпня 2020 року року невідомі спалили його автомобіль. «Схеми» пов'язували підпал із тим, що Портнов раніше оприлюднив  ці персональні дані.

У вересні 2020 року Портнов подав позов проти Седлецької та низки ЗМІ (NV, Громадське, Прямий та 5 канал) через те те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію.

У своєму рішенні суд назвав інформацію ЗМІ про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля «недостовірною». У рішенні стверджується, що журналісти нібито маніпулюють громадською думкою та «створюють негативне враження» щодо нього.

«Згідно з документом, інформація про Портнова "невиправдано негативна" і "створює враження про нього як про злочинця", оскільки "руйнує оцінку його людських, ділових і професійних якостей, оскільки позивач займається бізнесом, професійною адвокатською діяльністю», — пише LIGA.net з посиланням на документ.

Суддя вважає, що впродовж багатьох років Портнов «здійснював журналістську діяльність», тому поширення такої інформації «негативно впливає на громадську оцінку його якостей в очах оточуючих». 

Суд задовольнив позов Портнова і визнав інформацію про нібито його причетність до підпалу «недостовірною». Суд зобов'язав перераховані вище ЗМІ спростувати недостовірну інформацію після набрання рішенням законної сили. Рішення Печерського суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

З квітня 2010 року Портнов був заступником голови Адміністрації президента та керівником управління з питань судової реформи. У розпал Революції гідності Портнова підвищили до першого заступника голови АП, він вів переговори з опозицією. Був одним із авторів «диктаторських законів» 16 січня.

Також Портнов був противником Революції гідності. Напередодні масових розстрілів на Майдані закликав «радикалів» здати зброю та «уникнути суворого покарання».

У лютому 2014 року Портнов втік до Росії, де отримав дозвіл на тимчасове проживання на три роки. У березні 2014 року ЄС заморозив на один рік активи Портнова, а в Україні проти нього порушили кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем.

У 2015 році ЄС зняв санкції з Портнова. У жовтні того ж року він виграв справу в суді у Люксембурзі, і Євросоюз виплатив йому 15 500 євро.

У лютому 2018 року СБУ порушила справу про держзраду, в рамках якої перевіряла можливу причетність Портнова до підготовки документів, що сприяли окупації Криму. У травні 2019 року Портнов повернувся до України.

За даними джерел «Схем», Портнов виїхав із України у червні 2022 року. Однак Держприкордонслужба відмовилась коментувати повідомлення про виїзд Портнова.

Як вже згадувалось вище, в Україні Портнов неодноразово вступав у конфлікт із журналістами. У 2019 році він заявив, що «став журналістом і ведучим» на телеканалі «112 Україна».

9 грудня 2021 року США внесли Портнова до санкційного списку, санкції передбачають заборону на в'їзд до Сполучених Штатів та економічні обмеження, наприклад, арешт майна та рахунків. 

Хто такий Андрій Портнов, читайте у матеріалі «Детектора медіа» «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

Колаж: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3829
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду