Не «колаборант» і не «зрадник»: Портнов виграв суд проти медіа, які назвали його проросійським діячем

Не «колаборант» і не «зрадник»: Портнов виграв суд проти медіа, які назвали його проросійським діячем

26 Грудня 2023
3237
26 Грудня 2023
16:29

Не «колаборант» і не «зрадник»: Портнов виграв суд проти медіа, які назвали його проросійським діячем

3237
В «Української правди», «Фокусу» та ГО «Центр протидії корупції», проти яких позивався топчиновник часів Януковича, є ще можливість оскаржити судове рішення.
Не «колаборант» і не «зрадник»: Портнов виграв суд проти медіа, які назвали його проросійським діячем
Не «колаборант» і не «зрадник»: Портнов виграв суд проти медіа, які назвали його проросійським діячем

Печерський районний суд Києва визнав недостовірною інформацію, що порочить честь, гідність і ділову репутацію колишнього заступника глави адміністрації президента (часів Януковича) Андрія Портнова, яка була опублікована в українських медіа. Про це повідомляє Liga.net, посилаючись на дані судового реєстру.

Ідеться про статтю «Колаборанти, зрадники, поплічники Росії: на кого Україна досі не наклала санкції для конфіскації активів» за авторством громадської організації «Центр протидії корупції». У липні 2023 року вона вийшла на «Українській правді», її передрукувало видання «Фокус» та поширив телеграм-канал Центру протидії корупції. 

У тексті наголошувалося, що «в Україні все ще залишаються десятки проросійських діячів, активи яких потенційно могли б бути конфісковані, однак зробити це не можуть, оскільки санкцій щодо цих осіб не застосовано». Серед десятка осіб згадувалося й прізвище Андрія Портнова.

У серпні 2023 року топпосадовець часів Януковича через свого адвоката подав судовий позов проти згаданих онлайн-видань і Центру протидії корупції. У ньому Портнов вимагав спростувати інформацію про те, що є «колаборантом», «зрадником» і «проросійським діячем», і заперечував, що коли-небудь підтримував збройну агресію Росії проти України або розпалював ненависть до українського народу.

Крім того, позивач заявляв, що не володіє ніяким нерухомим майном в РФ, як про це повідомляв проєкт «Схеми», на який послались автори статті в УП. «І навіть якщо б позивач володів такою , само по собі володіння нерухомим майном, зареєстрованим в РФ до її збройної агресії відносно України, не є ознакою, що підтверджує вчинення такою особою дій спрямованих на завдання шкоди національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України, або сприяння таким діям, а також не є ознакою зради або колабораціонізму», — переконувала захисниця Портнова, яку цитує суд.

Що стосується виїзду Портнова у лютому 2014-го саме до Росії, то його представник у суді пояснив: він був обумовлений введенням санкцій Євросоюзу, а також заявами тодішньої української влади про можливе затримання. «На день виїзду позивача з України до РФ війни на території України не було, тому перебування на території Росії у той період не означало підтримку її політики», — заявив адвокат Портнова.

Крім того, він надав суду письмові відповіді від Служби безпеки України та Нацполіції, згідно з якими Андрій Портнов ніколи не притягався до відповідальності за статтями про дежрзраду чи колабораціонізм і на момент розгляду справи не був підозрюваним, обвинуваченим чи підсудним у будь-якому іншому кримінальному провадженні.

Суддя Сергій Вовк, під головуванням якого відбувались судові засіданні у справі, погодився з аргументами захисників Портнова. Водночас суд не прийняв у якості доказів правоти медійників їхнє посилання на сайти «Миротворець» та «Вікіпедія», «оскільки ці ресурси не є офіційним, компетентним джерелом та у спірних публікаціях відсутні відповідні посилання».

«Таким чином, інформація, поширена відповідачами про те, що позивач є колаборантом та зрадником, тобто особою, яка вчинила ряд тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, не відповідає дійсності та не може бути підтверджена жодними належними і допустимими доказами», — дійшов висновку суд.

Суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк (фото з відкритих джерел)

Суд визнав недостовірною інформацію в частині публікації, де згадується Андрій Портнов, і зобов’язав відповідачів її спростувати. Також онлайн-видання і громадська організація повинні заплатити позивачу 111,3 тис. грн, які він витратив на професійну правничу допомогу. Ще з відповідачів стягнено 6,44 тис. грн судового збору.

Рішення Печерського райсуду може бути оскаржено в апеляції протягом 30 днів. 

У коментарі Liga.net юрист ЦПК Олексій Бойко повідомив про те, що організація збирається подавати апеляційну скаргу. «Там очевидно заангажоване рішення. Певні твердження, які взагалі не стосуються предмета спору, переписані “під копірку” з документів позивача. Як позов, так і саме рішення базуються на вирваних із контексту словах із самої статті, що спотворює зміст. Але, як і сама стаття містить оцінку подій, тобто оціночні судження, які не спростовують суди, так і виривання слів із контексту робить це ще більш оціночним судженням», — сказав юрист.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» Бориса Мазура. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова і повідомили, що не планують припиняти роботу над розслідуванням його діяльності.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Пізніше, коли 17 серпня 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура, «Схеми» пов’язали підпал із тим, що Портнов оприлюднив персональні дані водія. У вересні 2020 року Портнов подав позов проти Наталії Седлецької та деяких ЗМІ (NV, Громадського, Прямого та 5 каналу) за те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію стосовно нього.

У квітні 2023 року Портнов виграв справу проти «Схем». Печерський районний суд Києва назвав інформацію про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля «недостовірною» та зобов'язав медіа спростувати її. У рішенні суду стверджувалось, що журналісти нібито маніпулюють громадською думкою та «створюють негативне враження» щодо нього. 

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при президентові України засудила тиск на журналістів проєкту «Схеми» з боку ексзаступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова та закликала останнього не користуватися журналістським посвідченням.

У грудні 2021 року США внесли колишнього першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова до санкційного списку.  

У серпні 2023 року «Детектор медіа» повідомляв про те, що ексзаступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов подав до суду на головного редактора видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Про це Бутусов написав у фейсбуку. Предметом позову, за його словами, стали висловлювання журналіста у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова.

Хто такий Андрій Портнов, читайте в матеріалі «Детектора медіа» «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

Фото: newsmakers.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3237
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду