Юрій Бутусов: «На мене подав до суду Андрій Портнов»

Юрій Бутусов: «На мене подав до суду Андрій Портнов»

2 Серпня 2023
2499
2 Серпня 2023
16:20

Юрій Бутусов: «На мене подав до суду Андрій Портнов»

2499
Предметом позову, за словами журналіста, стали його висловлювання у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова.
Юрій Бутусов: «На мене подав до суду Андрій Портнов»
Юрій Бутусов: «На мене подав до суду Андрій Портнов»

Ексзаступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов подав до суду на головного редактора видання «Цензор.НЕТ», журналіста Юрія Бутусова. Про це повідомив Бутусов у фейсбуці, а також пише Цензор.НЕТ.

«На мене подав до суду Андрій Портнов — колишній заступник голови адміністрації президента Януковича, на якого 9 грудня 2021 року були накладені санкції США. Портнова, звичайно, немає в Україні, він не захищає Україну та не протидіє російській агресії, його інтереси представляють адвокати», — йдеться в повідомленні.

Бутусов нагадав, що Портнов був «одним із кураторів судової влади в Україні» при Януковичі та Зеленському. А два колишніх адвокати Портнова наразі є заступниками голови Офісу президента.

«Портнов офіційно відвідував офіс президента, який “приймав його аргументи”. Очевидно, Зеленський і зараз “приймає аргументи” Портнова, тому що санкції проти нього наш президент забув ввести. Дивно, що наш найбільший союзник США ввів санкції проти Портнова, а президент України забуває це зробити вже півтора року. Не підтримує союзників у цьому питанні. Саме завдяки такому “дахуванню” з боку Зеленського Портнов взагалі зберігає можливості виставляти з-за кордону претензії громадянам в Україні», — наголосив головний редактор «Цензор.НЕТ». 

Андрій Портнов

Також Бутусов зазначив, що «саме Портнов ліквідував у 2012 році військові суди та військову прокуратуру, допомагаючи Януковичу розвалити українську військову юстицію перед російським вторгненням».

Бутусов офіційно звернувся до президента та інших органів влади із запитанням, чому Україна не підтримує санкції США проти Портнова та який орган влади несе відповідальність за відсутність цього рішення. 

У коментарях під своїм постом Бутусов зазначив, що предметом позову Портнова стали висловлювання журналіста у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова та його візитів до РФ.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Портнов виграв справу проти «Схем», суд назвав його «журналістом», оскільки у листопаді 2019 року Портнов почав вести програму на «112 Україна» та сказав, що він тепер — журналіст. Раніше Портнов заявляв, що отримає посвідчення журналіста, щоб «офіційно спостерігати» за медійниками.

У жовтні 2019 року Портнов оприлюднив у своєму телеграм-каналі персональні дані водія програми «Схеми» Бориса Мазура. Редакція розцінила це як прямий тиск та повязувала підпал із тим, що Портнов раніше оприлюднив персональні дані водія. 17 серпня 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура.

У вересні 2020 року Портнов подав позов проти Наталії Седлецької та деяких ЗМІ: NV, Громадського, Прямого та 5 каналу — за те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію стосовно нього.

У своєму рішенні суд назвав інформацію ЗМІ про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля «недостовірною». У рішенні суду стверджувалось, що журналісти нібито маніпулюють громадською думкою та «створюють негативне враження» щодо нього. Суд зобов'язав ЗМІ спростувати недостовірну інформацію після набрання рішенням законної сили.

Рада з питань захисту свободи слова і прав журналістів при Президентові України засудила тиск на журналістів проєкту «Схеми» з боку ексзаступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова та закликала останнього не користуватися журналістським посвідченням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2499
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду