США ввели санкції проти Андрія Портнова

США ввели санкції проти Андрія Портнова

9 Грудня 2021
2647
9 Грудня 2021
17:24

США ввели санкції проти Андрія Портнова

2647
Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Портнова та його фонду.
США ввели санкції проти Андрія Портнова
США ввели санкції проти Андрія Портнова

У четвер, 9 грудня, США внесли колишнього першого заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова до санкційного списку.  

Оновлений список санкцій оприлюднений на офіційній сторінці Міністерства фінансів США. Оновлення списку відбулось на підставі Глобального акту Магнітського.

До відповідного списку вносять посадовців, причетних до порушення прав людини та масштабної корупції. Санкції передбачають заборону на в'їзд до США та економічні обмеження, наприклад, арешт майна та рахунків. 

Також санкції запроваджені проти «Благодійного фонду Андрія Портнова».

З квітня 2010 року Портнов був заступником голови Адміністрації президента та керівником управління з питань судової реформи. У розпал Революції гідності Портнова підвищили до першого заступника голови АП, він вів переговори з опозицією. Був одним із авторів «диктаторських законів» 16 січня.

Був противником Революції гідності, напередодні масових розстрілів на Майдані закликав «радикалів» здати зброю та «уникнути суворого покарання».

У лютому 2014 року Портнов втік до Росії, де отримав дозвіл на тимчасове проживання на три роки. У березні 2014 року ЄС заморозив на один рік активи Портнова, а в Україні проти нього відкрили кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем.

У 2015 році ЄС зняв санкції з Портнова, у жовтні він виграв справу в суді у Люксембурзі, і Євросоюз виплатив йому 15 500 євро.

У лютому 2018 року СБУ відкрила справу про держзраду, в рамках якої перевіряла можливу причетність Портнова до підготовки документів, що сприяли окупації Криму. У травні 2019 року Портнов повернувся до України.

В Україні Портнов неодноразово вступав у конфлікт із журналістами, зокрема, він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу співробітників «Схем». У 2019 році заявив, що «став журналістом і ведучим» на телеканалі «112 Україна».  

Хто такий Андрій Портнов, читайте у матеріалі «Детектора медіа» «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

У березні 2021 року Держдеп США запровадив санкції проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського через «причетність до корупційних дій». Санкції в Україні проти Коломойського не введено.

У січні 2021 року Мінфін США запровадив санкції проти сімох громадян України і чотирьох організацій, які, за твердженнями відомства, були пов’язані з нардепом Андрієм Деркачем. На думку розвідки США, Деркач є «проксі» Росії.

Під санкції, зокрема, потрапили нардеп Олександр Дубінський, ексдепутат Олександр Онищенко, колишній прокурор Костянтин Кулик, помічники Деркача Антон Симоненко та Дмитро Ковальчук, колишній працівник посольства США в Україні Андрій Теліженко та політолог Петро Журавель.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2647
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду