Компанія Ukrainian Film Distribution подала до суду на видання «Лівий берег»

Компанія Ukrainian Film Distribution подала до суду на видання «Лівий берег»

26 Вересня 2023
1390
26 Вересня 2023
22:00

Компанія Ukrainian Film Distribution подала до суду на видання «Лівий берег»

1390
Видання відмовилося зняти матеріал, у якому припускається, що кінодистриб'юторська компанія могла купити ліцензійні права на показ фільму «Джон Уік 4» через російського посередника. У UFD стверджують, що «Лівий берег» поширив неправдиву інформацію.
Компанія Ukrainian Film Distribution подала до суду на видання «Лівий берег»
Компанія Ukrainian Film Distribution подала до суду на видання «Лівий берег»

Видання «Лівий берег» відмовилося зняти матеріал «Як (не)відокремити український ринок від впливу російського кінобізнесу», в якому припускається, що кінодистриб’юторська компанія Ukrainian Film Distribution (UFD) могла купити ліцензійні права на показ фільму «Джон Уік 4» через російського посередника. Компанія подала проти медіа судовий позов. Про це «Детектору медіа» написала пресслужба UFD. 

«У 2015 році ми уклали першу угоду в обхід Росії з німецькою компанією Global Screen, у якої ми придбали пакет анімаційних фільмів. Першим, що ми випустили в прокат, був “Richard the Stork”. Щоб отримати права без російського дистриб’ютора, ця угода коштувала для нашої компанії приблизно на 20% дорожче ринкової вартості контенту. Зараз у нас десятки угод з великими сейлз-агентами, як Mister Smit Entertainment, WME, StudioCanal, Pink Parrot Media та іншими. На жаль, щоб працювати з серйозними гравцями на ринку і отримувати прямі контракти, ми вимушені платити дорожче реальної вартості контенту.

Також ми активно співпрацюємо з американськими дистриб’юторами, які мають права на територію Центральної та Східної Європи. Фільм "Джон Уік 4" якраз і був придбаний UFD в американського дистриб’ютора Pasatiempo Pictures,Inc./Revolutionary Releasing LLC», — прокоментував власник компанії Андрій Дяченко. 

Після виходу публікації на сайті «Лівого берегу» у травні 2023 року директорка з комунікацій UFD Тетяна Кирийчук звернулася до авторки Ксенії Білаш, а також редакторки Соні Кошкіної з пропозицією зняти матеріал, однак отримала відмову. Після цього компанія подала проти медіа до суду, звинувачуючи його в поширенні неправдивої інформації про посередництво Росії в купівлі прав на фільм «Джон Уік 4».

У своєму матеріалі Ксенія Білаш наводить дані з відкритих реєстрів про колишніх власників UFD з РФ, зокрема російського продюсера німецького походження Міхаеля Шліхта, який ще володів частиною компанії станом на 23 лютого минулого року. Вона зазначає, що інша компанія Шліхта Monumental Pictures (пізніше Monumental Partners) відома продюсуванням російських фільмів, як-от «Сталинград» або «Батальонъ». На офіційному сайті цієї компанії вказано, що станом на 2018 рік її підрозділ International distribution, яким керувала донька продюсера Поліна Шліхт, закуповував права на прокат фільмів на території України для UFD.

У розмові з «ДМ» журналістка зазначила, що в матеріалі вона навела факти, які дають підстави замислитися про ймовірність купівлі фільмів через Росію. Водночас, за її словами, представники UFD не спростували ці дані та недостатньо аргументували, чому видання має зняти статтю. 

«Матеріал готувався на основі даних з відкритих джерел. Вони (UFD. — Ред.) заперечують не викладені факти, а їх інтерпретацію. Тобто, на їхню думку, наведених фактів не достатньо, щоб стверджувати, що вони купують через Росію, зокрема. Це справді так. Щоб мати конкретні докази, мають бути надані документи, які доводять сам акт купівлі прав. У нас нема цих документів, і ми не можемо їх отримати. Їх могло б отримати Держкіно, на мою думку, якби воно цим займалося. Моїм завданням було вказати на ряд таких тривожних випадків. Ми не стверджуємо, що Росія є посередником, однак ми вказуємо на факти, які дають підставу задуматися про це. Ідеєю матеріалу було змусити саме Держкіно займатися цими розслідуваннями», — розповіла Ксенія Білаш.

Як повідомили в UFD, перше засідання суду за позовом проти «Лівого берега» мало відбутися 7 вересня, однак через те, що представники видання не з’явилися на суд, слухання перенесли на 10 жовтня. 

За словами Білаш, редакцію не повідомили завчасно про попереднє засідання, тому наразі вони готуються до наступного.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду