Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму

Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму

15 Лютого 2024
3028
15 Лютого 2024
18:32

Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму

3028
Ексзаступник голови адміністрації Януковича стверджує, що слова з матеріалу, начебто він є «колаборантом, зрадником, поплічником Росії» і нібито «курував окупацію Криму», принижує його честь, гідність та ділову репутацію.
Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму
Портнов подав до суду на hromadske через розслідування про окупацію Криму

Колишній заступник голови адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов подав до суду на hromadske через розслідування «Як віджимали Крим: ексклюзивні записи». Про це повідомляє hromadske.

Йдеться про матеріал hromadske від 27 грудня 2023 року. У ньому журналісти, спираючись на аудіозаписи з квітня-травня 2014 року, стверджують, що Андрій Портнов, імовірно, був куратором окупації Криму.

На роздобутих ними аудіозаписах людина з голосом, схожим на голос Портнова, спілкується з ексначальником головного управління юстиції Міністерства юстиції в Криму Сергієм Коровченком і ексдепутатом Верховної Ради Левом Миримським. Журналісти з’ясували, що Коровченко разом з Миримським у 2014 році їздили в окупований Крим «курувати» певні питання в інтересах росіян і, судячи з аудіозаписів, імовірно, діяли з відома або вказівки Андрія Портнова. 

У своєму позові Портнов стверджує, що в матеріалі журналісти назвали його «проросійським діячем, колаборантом, зрадником, поплічником Росії». Крім того, як стверджує Портнов у позові, hromadske повідомило, що він нібито «курував окупацією Криму в інтересах росіян». Таким чином, на думку позивача, в матеріалі журналістів повідомлено про вчинення ним державної зради. 

«У зв'язку з тим, що наведена інформація є неправдивою, принижує честь, гідність та ділову репутацію Портнова Андрія Володимировича, позивач з метою захисту своїх прав звернувся до суду з відповідним позовом», — сказано в позовній заяві. 

Крім того, на думку Портнова, матеріал, оприлюднений hromadske, є замовним. 

Авторка розслідування, керівниця відділу журналістських розслідувань hromadske Ярослава Вольвач вважає, що обвинувачення Портнова є маніпулятивними. 

«Я не стверджувала, що Портнов є колаборантом, зрадником чи проросійським діячем, я лиш ставила питання — а чи можемо ми так його називати? Передусім я це зробила для того, щоб підкреслити абсурдність рішення Печерського районного суду, який у справі проти "Центру протидії корупції" став на бік Портнова і заборонив використовувати щодо нього ці слова. Що ж до ключового питання, яке у своєму позові Портнов обходить стороною, то це плівки, які свідчать про його ймовірну причетність до процесів, пов'язаних з окупацією Криму, і це питання мають перевіряти правоохоронні органи», — сказала Ярослава Вольвач. 

Щодо обвинувачення Портнова в замовності матеріалу Вольвач пояснила, що вони базуються на тому, що пост про розслідування прорекламували на фейсбук-сторінці hromadske. «Так роблять чи не всі медіа для популяризації власного контенту. Тому насправді підозри у якійсь замовності — це просто смішно», — сказала авторка розслідування.

Відзначимо, це вже не вперше Андрій Портнов судиться з українськими журналістами.

Так, 26 грудня 2023 року Печерський районний суд Києва визнав недостовірною інформацію, що «порочить честь, гідність і ділову репутацію» Портнова, яка була опублікована в українських медіа. Йдеться про статтю Центру протидії корупції, яка вийшла в липні 2023 року на «Українській правді» і була передрукована виданням «Фокус». У своєму позові Портнов теж вимагав спростувати інформацію про те, що він є «колаборантом», «зрадником» і «проросійським діячем», і заперечував, що коли-небудь підтримував збройну агресію Росії проти України або розпалював ненависть до українського народу.

Раніше, у квітні 2023 року, Портнов виграв справу проти «Схем» — Печерський районний суд Києва назвав інформацію про нібито причетність Портнова до підпалу автомобіля водія «Схем» «недостовірною» та зобов'язав медіа спростувати її. Перед тим, у жовтні 2019 року, журналісти проєкту «Схеми» заявили про тиск з боку Портнова, після того як він виклав персональні дані водія знімальної групи «Схем» Бориса Мазура. Портнов у відповідь пригрозив усій редакції «Схем» опублікувати їхні особисті дані та «ненав’язливим супроводом у темний час доби». Пізніше, коли у серпні 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура, «Схеми» пов’язали підпал із попередніми погрозами Портнова. Після цього, у вересні 2020-го, Портнов подав позов проти редакторки «Схем» Наталії Седлецької та деяких ЗМІ (NV, Громадського, Прямого та 5 каналу) за те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію щодо нього.

Крім того, у серпні 2023 року Андрій Портнов подав до суду на головного редактора видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Предметом позову, за словами Бутусова, стали висловлювання журналіста у прямому ефірі щодо проросійських дій Портнова.

Хто такий Андрій Портнов, читайте в матеріалі «Детектора медіа»: «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3028
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду