Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»

Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»

15 Лютого 2024
1085
15 Лютого 2024
09:40

Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»

1085
Голова Нацради в інтерв’ю «Ми — Україна» розповіла, що вона з колегами намагалася встановити контакт з адміністрацією телеграму, але безрезультатно.
Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»
Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»

Голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк в інтерв’ю каналу «Ми — Україна» висловила думку, що штрафи та взяття під державний контроль діяльності Телеграму та інших  компаній, які надають цифрові послуги, — це «питання часу».

Посилаючись на дослідження телеграму, яке провели в Естонії, Герасим’юк також сказала, що він посідає восьме місце серед компаній, що мають найбільший вплив на аудиторію. Водночас телеграм був на першому місці серед тих джерел, які поширювали найбільше дезінформації про події в Бучі на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зауважила посадовиця.  

«В Телеграмі нема з ким говорити, — сказала Герасим’юк. — Ми пробували звернутися до Телеграму, до платформи. Кілька листів ми відправили, електронні адреси ми знаходили десь в інтернеті, щоби попросити їх вступити з нами в якусь комунікацію, щоби вони видалили певний токсичний контент, який ми спостерігали, і люди про це скаржилися. Але відповіді немає».

Читайте також:

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Зокрема, українці активно послуговуються анонімними телеграм-каналами, які моніторять пуски російських ракет та «шахедів» під час повітряних тривог, проте не є офіційними. Однак недавнє опитування представників комунікаційної галузі, проведене «Детектором медіа», показало: більшість із них вважають, що про такі речі, як повітряні атаки, мають попереджати офіційні джерела.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку російського походження. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Як ми раніше писали, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Колишня заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, чому військово-політичне керівництво країни на початку повномасштабної війни обрало для комунікації з суспільством телеграм. 

У Башкортостані заблокували вотсап і телеграм. Це відбулось на тлі масових протестів, що розгорнулись після вироку башкирському громадському діячеві Фаїлю Алсинову.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1085
Читайте також
31.01.2024 08:00
Максим Саваневський
для «Детектора медіа»
1 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду