Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років

25 Квітня 2024
713
25 Квітня 2024
22:03

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років

713
Діяльність Нацради — конституційного колегіального органу — справила вирішальний вплив на розвиток телерадіоінформаційної галузі сучасної України.
Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років
Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення виповнилося 30 років.

25 квітня 1994 року Президент України Леонід Кравчук видав Указ «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». 

Перед цим, 21 грудня 1993 року, набув чинності Закон України «Про телебачення і радіомовлення». Він уперше задекларував створення в Україні державного регуляторного та наглядового органу в системі електронних ЗМІ — Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Діяльність Нацради — конституційного колегіального органу — справила вирішальний вплив на розвиток телерадіоінформаційної галузі сучасної України. Національна рада здійснює державну політику ліцензування телерадіомовлення, відповідає за раціональне використання радіочастотного ресурсу держави, бере участь у реалізації державної політики у телерадіоінформаційній сфері та здійснює контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями ліцензійних умов і норм чинного законодавства. 

До складу Національної ради входять вісім осіб. Чотирьох членів призначає Верховна Рада, ще чотирьох — Президент України. Строк повноважень членів Нацради — 5 років. Переобратися на повторний строк особа може лише один раз. 

Членом Нацради може бути призначений лише кваліфікований фахівець у галузі журналістики, юриспруденції, телерадіомовлення, управління, представник науки, культури, мистецтва, що мають вищу освіту, стаж роботи у сфері телерадіомовлення, зокрема наукової або педагогічної, не менше 5 років, володіє державною мовою, проживає в Україні протягом останніх десяти років та на момент призначення не досяг пенсійного віку. 

Члени Національної ради обіймають цю посаду на постійній основі, є державними службовцями першої категорії і не мають права обіймати будь-які інші посади в державних і недержавних установах, займатися підприємництвом, бути засновниками (співзасновниками) телерадіоорганізацій, припиняють членство в політичних партіях. 

Головою нинішнього складу Нацради є Ольга Герасим’юк  — українська журналістка, ведуча телевізійних програм, телевізійна менеджерка, народна депутатка України 5-го і 6-го скликань.  

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
713
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду