Проросійські телеграм-канали про призначення Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ

Проросійські телеграм-канали про призначення Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ

9 Лютого 2024
4123

Проросійські телеграм-канали про призначення Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ

4123
За місяці розмов про те, звільнять чи не звільнять Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України, пропагандисти виробили 5 образів Олександра Сирського, якими жонглювали в день його призначення на посаду й перші години після того.
Проросійські телеграм-канали про призначення Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ
Проросійські телеграм-канали про призначення Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ

У «Хроніках дезінформації», які команда «Детектора медіа» веде з першого дня повномасштабного вторгнення росіян в Україну, перша згадка про звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України датується 16 листопада 2023 року. Повідомлення про ймовірний конфлікт між президентом України Володимиром Зеленським і головнокомандувачем Валерієм Залужним чи підготовку Залужним «перевороту» для зміщення Зеленського ми документували ще влітку й восени 2023 року. А тезу про конфлікт між військовим і політичним керівництвом через популярність Валерія Залужного розвінчували ще в листопаді 2022 року.

8 лютого 2024 року Володимир Зеленський призначив новим головнокомандувачем Збройних сил України Олександра Сирського. Пропагандистські телеграм-канали ще задовго до призначення називали Сирського ймовірним кандидатом на посаду головкома. «Провісниками» цього вбачали присутність Сирського у «глянцевих» відео чи звітах про роботу Верховного головнокомандувача або переконання «джерел» пропагандистів. За добу, коли призначили Олександра Сирського, і майже 11 годин наступного дня на запит із похідними від слова «Сирський» російською в системі «TeleZip / Mantis Analytics» у 88 проросійських телеграм-каналах вийшло 285 публікацій. Запит фокусувався на проросійських телеграм-каналах, про які «Детектор медіа» писав у дослідженні «Кремлівська гідра» на початку січня 2023-го.

Головні теми повідомлень про призначення Олександра Сирського головнокомандувачем Збройних сил України

Крім повідомлень про призначення Сирського на посаду головнокомандувача Збройних сил України, у повідомленнях із вибірки було більше тез російської пропаганди. Найпомітнішими повідомленнями були звернення до російського коріння Олександра Сирського і залякування його підходами до організації бойових дій.

«Сирський — росіянин, а тому не може служити на благо України»

Олександр Сирський народився у Володимирській області Росії у 1957 році. Проте з 1986 року його військова кар’єра пов’язана з Україною. У 1986 році Сирський служив у Лубнах на Полтавщині та Чугуєві на Харківщині. А після проголошення Незалежності України продовжив службу у Збройних силах України. Факту народження на території нинішньої Росії для пропагандистів було достатньо, щоб назвати війну Росії проти України «громадянською війною всередині російського народу». А також для маніпуляцій, що якби «не було русні, то українцям не було б де взяти головкома». Тезу про російське походження Сирського пропагандистські телеграм-канали наводили також у стереотипних напрямках про «мовне питання» і «революцію в Україні». Ось що писала проросійська блогерка Мирослава Бердник:

«Особливо протестувати проти призначення Сирського має Ірина Фаріон, оскільки він фактично не володіє українською мовою. Вважаю, що саме вона повинна очолити новий Майдан. І так! Усі дискусії про “хороших росіян” і “поганих росіян” відсьогодні підпадають під дію статей про загрозу національній безпеці та підрив обороноздатності».

Також автори постів залякували ксенофобією, змішаною з теоріями змови, як у проросійському телеграм-каналі на 18 тисяч підписників:

«Верховний головнокомандувач східняк-іудей, а на чолі армії — кацап. Міністр оборони — бусурманин. Чудове кацапо-жидівсько-басурманське тріо. Зжерли справжнього українця Залужного. Тепер будьте обережні. Біда наближається. Страждання і поневіряння».

Зображення публікації з проросійського телеграм-каналу на 37 тисяч підписників зі скрином поста начебто мами Олександра Сирського в російській соціальній мережі OK.ru

Інший напрямок маніпуляцій російським походженням Сирського — розмови про його родину. Мовляв, мама Сирського, яка начебто живе в Росії, у соціальних мережах постить дописи про підтримку Володимира Путіна і Рамзана Кадирова. На доказ цього у пропагандистських телеграм-каналах публікували зображення, створені користувачкою Людмила Сырская (Куркина) в OK.ru. У телеграм-каналах стверджували, що ця користувачка — мама Олександра Сирського. Навіть якщо це правда, то Олександр Сирський, який народився у 1957 році, досить давно веде самостійне життя, живе в Україні та не відповідає за політичні погляди й дії своїх дорослих родичів, які живуть за кордоном і роками зазнають впливу російської пропаганди. Офіційних даних щодо проживання родичів Сирського у Росії чи їхньої політичної позиції наразі немає.

«Треті особи» про Сирського

Призначення Сирського спричинили появу на світ публікацій з оцінкою його діяльності як військового. Серед найвідвідуваніших українських інтернет-видань такі публікації зробили: «Українська правда», «24 канал», «ТСН», «Обозреватель» тощо. Характеристику призначенню Сирського дали й міжнародні видання, зокрема «The Economist», «Washington Post», «Politico». Пропагандистські телеграм-канали зачіпалися за окремі формулювання в біографічних довідках Сирського від медіа для того, щоб подавати тези пропаганди як істину, адже, мовляв, її поділяють «треті особи»: поважні видання, міжнародні експерти, підлеглі. Дарма, що експерти можуть бути неназваними, а теза з медіа може бути лише однією з позицій, яка далі по тексту спростовується, чи взагалі не існувати, а бути додуманою авторами публікацій у телеграм-каналах.

Інколи авторами характеристик сьогодення, яких використовують пропагандисти, можуть бути навіть мертві люди. У випадку з коментуванням призначення Сирського таким коментатором став воєнний злочинець Євгеній Пригожин, який загинув улітку 2023 року. Телеграм-блогер і пропагандист із чотирма сотнями підписників у телеграмі опублікував відео з такими словами Пригожина, якими можна схарактеризувати плинність кадрів в усіх місцях і інтерпретувати це як завгодно. Зокрема як пророчий дар Пригожина: «Не буде Залужного — буде Сирський. Не буде Сирського — буде хтось іще. Тому що головне, чого вони не роблять, вони не каструють зараз своїх лідерів».

У проросійських телеграм-каналах найчастіше поширювали аргументи про те, що Сирський, мовляв, не переймається втратами військовослужбовців, необхідними для досягнення цілей. Найбільше це обіграв заголовок статті у «Politico» про призначення Сирського: «Залужний вийшов, “м’ясник” увійшов» («Zaluzhny is out, the ‘butcher’ is in»). У цій статті, а далі в дописах у телеграмі спостерігається подвійне використання тактики пропаганди «третя особа». Спочатку «Politico» з посиланням на анонімних користувачів соціальних мереж називає Сирського «м’ясником», а далі на цих джерелах телеграм-канали роблять узагальнення:

«Новий головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський є надзвичайно непопулярним серед військовослужбовців, які називають його “м’ясником” і “генералом 200”».

Проте в більшості випадків про Сирського згадують без посилання на закордонні джерела, а інтерпретуючи позицію відібраних користувачів соціальних мереж. Серед відібраних проросійськими новинними телеграм-каналами, мовляв, «побутує дві думки щодо призначення Сирського головнокомандувачем ЗСУ — або на полі бою нічого глобально не зміниться, або стане гірше, оскільки у військових колах у Сирського склався імідж жорсткого генерала, який не шкодує солдатів заради досягнення цілей».

Попри приписувану Сирському жорстокість, автори дописів у проросійських телеграм-каналах подають його як зручного Офісу президента кандидата на посаду головнокомандувача. У пропагандистських телеграм-каналах це пояснюють винятково лояльністю Сирського до Офісу президента. Проте до пояснень, як призначення Сирського на посаду головнокомандувача може повпливати на бойові дії, в телеграм-каналах не вдаються. Замість цього в дописах ховаються за тезою «зовнішнє управління». Мовляв, призначення не є важливим, адже Збройними силами України начебто «як керували, так і керують генерали НАТО».

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4123
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
77 дн. тому
Сирський нар.1965р. виправіть,будьте уважні з фейками
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду