У Києві судитимуть групу шахраїв, які за допомогою телеграму видурювали в українців гроші

У Києві судитимуть групу шахраїв, які за допомогою телеграму видурювали в українців гроші

1 Лютого 2024
1070
1 Лютого 2024
18:19

У Києві судитимуть групу шахраїв, які за допомогою телеграму видурювали в українців гроші

1070
За даними Нацполіції, злочинці, серед яких був і неповнолітній, ошукали понад 100 осіб на загальну суму 400 тисяч гривень.
У Києві судитимуть групу шахраїв, які за допомогою телеграму видурювали в українців гроші
У Києві судитимуть групу шахраїв, які за допомогою телеграму видурювали в українців гроші

Київська міська прокуратура повідомила, що скерувала до суду обвинувальний акт щодо організатора та чотирьох учасників злочинної групи за фактом шахрайства, вчиненого організованою групою (ч. 4 ст. 190, ст. 304 КК України).

Як встановили правоохоронці, у серпні 2022 року 19-річний обвинувачений розробив злочинну схему ошукування громадян. Ця схема передбачала створення та адміністрування телеграм-каналів під назвами «Орлы инвестиции», «Солидный В.Р.», «Честный господин Орлов», «Делаем деньги вместе».

Згодом молодик знайшов чотирьох спільників, серед яких був і неповнолітній (2005 року народження).

Учасники шахрайської групи через телеграм пропонували потенційним жертвам отримати надвисокі прибутки від інвестицій у казино. Ті, кого злочинцям вдалось переконати, переказували свої гроші на банківські картки шахраїв.

Щоб створити видимість того, що їхній «проєкт» є успішним, зловмисники публікували в телеграм-каналах фото й відео з нібито позитивними відгуками тих, хто начебто вже отримав прибуток від інвестування.

За даними Нацполіції, злочинці змогли ошукати понад 100 осіб на загальну суму 400 тисяч гривень. У ході досудового розслідування підозрювані відшкодували потерпілим майнову шкоду на суму більш ніж 200 тисяч гривень.

Під час розслідування правоохоронці провели десять обшуків за місцями проживання зловмисників та в їхніх транспортних засобах. За результатами обшуків вилучили майже дві сотні SIM-карток, понад 100 банківських карток, 220 тисяч гривень, 42 тисячі доларів США, телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи.

Дії організатора групи правоохоронці кваліфікували за ч. 1 ст. 304, ч. 4 ст. 190 КК України, інших чотирьох учасників організованої групи — за ч. 4 ст. 190 КК України.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у Чернівцях вручили підозру соратниці антивакцинатора Стахіва, якого звинувачують у намаганні повалення конституційного ладу в Україні.

На Черкащині кіберфахівці встановили особи адміністраторів груп, що інформували про маршрути та місця вручення повісток. Їх звинувачують у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України в особливий період.

Служба безпеки України попередила про фішингову розсилку нібито від її імені електронних листів, які містять шкідливе програмне забезпечення для збору конфіденційних даних.

Джерело фото: фейсбук-сторінка Київської міської прокуратури

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1070
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду