detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
15.02.2024 09:40
Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»
Ольга Герасим’юк: Штрафні санкції та інші обмежувальні заходи щодо телеграму — це «питання часу»
Голова Нацради в інтерв’ю «Ми — Україна» розповіла, що вона з колегами намагалася встановити контакт з адміністрацією телеграму, але безрезультатно.

Голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк в інтерв’ю каналу «Ми — Україна» висловила думку, що штрафи та взяття під державний контроль діяльності Телеграму та інших  компаній, які надають цифрові послуги, — це «питання часу».

Посилаючись на дослідження телеграму, яке провели в Естонії, Герасим’юк також сказала, що він посідає восьме місце серед компаній, що мають найбільший вплив на аудиторію. Водночас телеграм був на першому місці серед тих джерел, які поширювали найбільше дезінформації про події в Бучі на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зауважила посадовиця.  

«В Телеграмі нема з ким говорити, — сказала Герасим’юк. — Ми пробували звернутися до Телеграму, до платформи. Кілька листів ми відправили, електронні адреси ми знаходили десь в інтернеті, щоби попросити їх вступити з нами в якусь комунікацію, щоби вони видалили певний токсичний контент, який ми спостерігали, і люди про це скаржилися. Але відповіді немає».

Читайте також:

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Зокрема, українці активно послуговуються анонімними телеграм-каналами, які моніторять пуски російських ракет та «шахедів» під час повітряних тривог, проте не є офіційними. Однак недавнє опитування представників комунікаційної галузі, проведене «Детектором медіа», показало: більшість із них вважають, що про такі речі, як повітряні атаки, мають попереджати офіційні джерела.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку російського походження. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Як ми раніше писали, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Колишня заступниця міністра оборони Ганна Маляр пояснила, чому військово-політичне керівництво країни на початку повномасштабної війни обрало для комунікації з суспільством телеграм. 

У Башкортостані заблокували вотсап і телеграм. Це відбулось на тлі масових протестів, що розгорнулись після вироку башкирському громадському діячеві Фаїлю Алсинову.

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY