Нацрада оштрафувала на 106 тисяч гривень за відсутність мовлення 4 канал, 8 канал і ТВС

Нацрада оштрафувала на 106 тисяч гривень за відсутність мовлення 4 канал, 8 канал і ТВС

25 Квітня 2024
1395
25 Квітня 2024
14:33

Нацрада оштрафувала на 106 тисяч гривень за відсутність мовлення 4 канал, 8 канал і ТВС

1395
Менший штраф за відсутність мовлення отримав «1 Подільський». А телеканал телемагазинів отримав штраф через накладання логотипу «Розпакуй ТБ» замість «TVii.TV».
Нацрада оштрафувала на 106 тисяч гривень за відсутність мовлення 4 канал, 8 канал і ТВС
Нацрада оштрафувала на 106 тисяч гривень за відсутність мовлення 4 канал, 8 канал і ТВС

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оштрафувала низку телекомпаній через відсутність мовлення. Такі рішення регулятор ухвалив на засіданні 25 квітня.

Нацрада розпочала розгляд питань про відсутність мовлення каналу ТВС (ТОВ «Телекомпанія «Телевсесвіт»). Моніторинг регулятора зафіксував відсутність супутникового мовлення впродовж 14 днів поспіль (3–16 січня 2024 року) за характеристиками, вказаними в реєстрі. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, компанія мала би повідомити регулятора про намір припинити мовлення. Однак канал ТВС цього не зробив. Тому Нацрада почала перевірку.

У проєкті рішення Максима Онопрієнка пропонувалось винести компанії штраф 106 тисяч 500 гривень.

Генеральний директор компанії Іван Сливка розказав, що його канал мав низку труднощів, пов’язаних з війною: «Ракета пошкодила багато обладнання. Ми були змушені покину приміщення. Кількох співробітників уже немає, ще кілька поїхали закордон. Ми намагались не тішити ворогів та залишитись в ефірі. Ми почали налагоджувати сітку мовлення, взяли кредити, щоб утримувати канал. У грудні канал зник з ефіру. Ми не збирались припиняти мовлення, тому не повідомляли. Я шукав варіанти. Ми спробували зайти на супутник. Але зрозуміли, що той супутник ніхто не бачить. Намагаємось домовитись з Astra.  Мовлення вже відновлено з цього супутника».

Після того як регулятор заслухав пояснення, заступник голови Олег Черниш запропонував знизити штраф у три рази: «Ми маємо підтримати ринок шляхом зниження штрафу. Щоб компанія працювала, потрібно мімінізувати розмір штрафу». Частина членів Нацради підтримала це рішення.

Але Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що компанія мала змогу повідомити про відсутність мовлення регулятора, але цього не зробила. Шість членів Нацради підтримали це рішення

Такий само штраф регулятор оголосив 8 каналу (ТОВ «Арс Магна Продакшн»), також через відсутність мовлення. Наталія Федорченко, генеральна продюсерка, звертала увагу на те, що мовлення припинили лише на супутнику: «Провайдери жалілись, що супутниковий сигнал часто глушать. Тому ми перевели доставку сигналу через інтернет-провайдера “Космонову”. Мовлення у Т2 ми не припиняли взагалі». Також, за її словами, впродовж трьох місяців компанія веде переговори для відновлення супутникового мовлення: «Головна проблема — безпека, бо навіть на Astra ворог може глушити і підміняти контент. Це велика стаття витрат, і нам хочеться, щоб це було більш захищено».

Як і в попередньому випадку, Нацрада не погодила зменшення штрафу.

«Є закон, є порушення. Ми  так само живемо не на Марсі. Наші працівники також під обстрілами і сидять в метро. Ми теж працюємо під час війни. З грудня до кінця квітня можна прислати листа або прокомунікувати. Душа за кожного реєстранта чи ліцензіата болить. Але що робити, якщо є порушення», — сказала голова Нацради Ольга Герасим’юк.

Також регулятор розглянув результати перевірки 4 каналу (ТОВ «ТРК «Інтеррадіо»), який не мовить на супутнику. Нагадаємо, влітку 2022 Державне бюро розслідувань почало кримінальне провадження проти народного депутата з фракції «Слуга народу» Олексія Ковальова через його співпрацю з ворогом в окупованій Херсонській області. Його заочно арештували, а згодом суд заарештував майно колаборанта: три компанії та його банківські рахунки. Серед цих компаній була одна з юридичних осіб 4 каналу (ТОВ «ТРК Інтеррадіо», власник супутникової ліцензії). Відповідно з того часу компанія мовлення не здійснює.

Тарас Боровський, директор ТОВ «ТРК «Інтеррадіо», розказав, що всі працівники товариства звільнились, а він сам намагається звільнитися через суд: «Діяльністю товариства не займаюсь, товариство не здійснює діяльності. Я прийшов лише з поваги до регулятора». Також він нагадав про арешт компанії та передачу її в управління АРМА.

Нацрада оголосила 4 каналу, як і попереднім компаніям, штраф 106 тисяч 500 гривень.

Окрім цього на засіданні розглядались результати планової перевірки каналу  «1 Подільський» (ТОВ «Про медіа групп», м. Городок Хмельницької області), який припинив мовлення в МХ-5. Представники каналу визнали порушення і розказали, що  мають фінансові проблеми, які намагаються вирішити й відновити мовлення.

Канал отримав штраф у розмірі 3,6 тисячі гривень.

Також Нацрада  оштрафувала ТОВ «Тайм медіа солюшин» через те, що логотип «TVii.TV» був змінений на «Розпакуй ТБ» (це інший канал цієї компанії). Представники розповіли, що це сталося через технічну помилку. Компанія отримала штраф у розмірі 35 тисяч.

Нацрада намагалась провести перевірку телеканалу «Возрождение» (ТОВ «ТРК «Відродження», м. Дніпро) через відсутність мовлення. Однак компанія не надала пояснень та документів для здійснення перевірки. У законі «Про медіа» ненадання документів щодо перевірки вважається відмовою від перевірки. Регулятор склав відповідний акт і призначив повторну перевірку.

Розгляд питання про перевірку «Малятко TV» Нацрада перенесла. «Малятко ТV» припинив мовлення в липні 2023 року. «Інколи обставини та воля людей сильніші. Дякуємо всім, хто був з нами. Пробачте, ми дуже старались», — зазначено в повідомленні каналу.

Нагадаємо, 29 лютого Нацрада призначила перевірки шести компаніям. ТОВ «ТРК «Відродження ТБ», м. Дніпро (телеканал «Возрождение»); ТОВ «Арс магна продакшн», м. Київ (8 канал); ТОВ «ТРК «Інтеррадіо», м. Київ (4 канал); ТОВ «Телекомпанія «Малятко-ТВ», м. Київ («Малятко TV»); ТОВ «Телекомпанія «Телевсесвіт», м. Київ («ТВС»).

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, згадані канали не повідомляли регулятора про припинення мовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду