Ольга Герасим'юк: У законопроєкті про медіа немає нічого про обмеження роботи журналістів чи блогерів

Ольга Герасим'юк: У законопроєкті про медіа немає нічого про обмеження роботи журналістів чи блогерів

15 Серпня 2022
995
15 Серпня 2022
16:39

Ольга Герасим'юк: У законопроєкті про медіа немає нічого про обмеження роботи журналістів чи блогерів

995
«Завжди всі турбуються, як буде оцінена діяльність того чи іншого медіа, всі бояться якогось тиску, так було завжди. Але в даному випадку розширення повноважень Національної ради – це не про санкції», – вважає голова Нацради.
Ольга Герасим'юк: У законопроєкті про медіа немає нічого про обмеження роботи журналістів чи блогерів
Ольга Герасим'юк: У законопроєкті про медіа немає нічого про обмеження роботи журналістів чи блогерів

У законопроєкті про медіа немає жодного слова про обмеження роботи журналістів чи блогерів. Таку думку висловила голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк в ефірі телемарафону «Єдині новини». 

«У цьому законопроєкті немає жодного слова стосовно обмежень діяльності журналістів чи діяльності блогерів. Жодного слова. У даному випадку не варто говорити про спротив, тому що те, що відбувається навколо законопроєкту, – це просто робоча дискусія.

Спротивом це назвати не можна, тому що медіаспільнота широко залучена до роботи над законопроєктом. У робочій групі – юристи різних медіаорганізацій, які знають вимоги всіх медіа та враховують їх. Цей законопроєкт на сьогодні підтримали всі, в тому числі Незалежна медійна рада, якщо говорити про профільні журналістські організації, Національна асоціація медіа, окремі члени Комісії з журналістської етики, інших організацій», – зазначила вона.

Ольга Герасим'юк додала, що в парламенті незабаром мають відбутися слухання, в яких будуть брати участь представники й друкованих медіа, роботу яких наразі не регулює Нацрада. Герасим'юк запевнила, що розширення повноважень регулятора – «це не про санкції», а про «ширший ландшафт» регулювання. 

«Завжди всі турбуються, як буде оцінена діяльність того чи іншого медіа, всі бояться якогось тиску. Так було завжди. Але в даному випадку розширення повноважень Національної ради – це не про санкції. 

Розширення повноважень означає лише те, що Нацрада тепер буде ширший ландшафт регулювати. Ми раніше говорили тільки про радіо і телебачення, але теперішній медіапростір більшою мірою – це онлайн-медіа, це друковані медіа, які раніше не регулювались. Нацрада тепер буде регулювати – не санкціонувати тільки, бо це не є основна функція Нацради. 

Законопроєкт зовсім не про якісь обмеження прав. Це навпаки відповідність правам громадянина. Закон говорить, що кожен громадянин, який вважає себе онлайн-медіа, має право зареєструватися добровільно. Ніхто нікого не буде змушувати. Навпаки, той, хто зареєструється, отримає вищий статус. Він переходить із статусу просто людини, яка висловлюється, і володітиме тими правами, які отримують офіційні журналісти і медіа», – сказала Ольга Герасим'юк.

Нагадаємо, дискусії довкола законопроєкту «Про медіа» тривають. 2 серпня в агенції «Укрінформ» відбувся круглий стіл на тему «Новий закон про медіа – крок до імплементації рекомендацій Єврокомісії в рамках отримання Україною статусу країни-кандидата ЄС». Тим часом йде робота над тим, аби Європейська комісія опрацювала запропоновані зміни і надала свої рекомендації до другого читання законопроєкту.

Узгодження українського медійного законодавства з положеннями директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги є однією з вимог для вступу України до ЄС. Запропонований у 2019 році, а нині оновлений законопроєкт має стати комплексним документом, що замінить кілька медійних законів. На необхідності його відкритого обговорення та ухвалення наполягали медійники та громадські організації.

Верховна Рада планує ухвалити закон «Про медіа» у двох читаннях восени

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
995
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду