Поховальний вінок під дверима. Справу про погрози рівненському журналісту передали до суду

Поховальний вінок під дверима. Справу про погрози рівненському журналісту передали до суду

28 Березня 2024
1471
28 Березня 2024
08:35

Поховальний вінок під дверима. Справу про погрози рівненському журналісту передали до суду

1471
Обвинуваченому загрожує позбавлення волі до трьох років.
Поховальний вінок під дверима. Справу про погрози рівненському журналісту передали до суду
Поховальний вінок під дверима. Справу про погрози рівненському журналісту передали до суду

На Рівненщині перед судом постане житель обласного центру, який підкинув поховальний вінок під двері журналіста. Про це повідомляє Рівненська обласна прокуратура.

«Прокурор Рівненської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт за фактом погроз вбивством та насильством щодо журналіста у зв’язку зі здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, за попередньою змовою групою осіб», — ідеться в повідомленні.

Слідство встановило, що житель обласного центру в липні 2023 року зробив напис «Вічна пам’ять, світла пам’ять … від вдячних читачів» на стрічці до поховального вінка, який залишили під дверима головного редактора місцевої інформагенції.

Хоча обласна прокуратура не називає імені журналіста, за даними «Детектора медіа», йдеться про  медійника Влада Ісаєва, який у липні минулого року повідомляв про інцидент на своїй фейсбук-сторінці.

Після того, як працівники поліції здійснили огляд місця події та вилучили речові докази, були висунуті різні версії злочину, одна з яких — журналістська діяльність. Згодом було відкрито кримінальне провадження за фактом погрози журналісту за ч. 1 ст. 345-1 Кримінального кодексу України, максимальне покарання за якою — до трьох років позбавлення волі.

У коментарі ІМІ тоді Ісаєв зазначив, що є редактором ІА «Західний аргумент». Щоправда, сайту в цієї агенції вже немає, а останнє повідомлення на фейсбук-сторінці інформагентства було у 2021 році. 

У минулому Ісаєв був журналістом газети «Рівне вечірнє», а також редактором сайту «Прес центр».

Влад Ісаєв

Попри ретельне планування і конспірацію злочину, правоохоронцям вдалося встановити та відстежити автівки та маршрути руху потенційно причетних осіб, коло їхнього спілкування та мобільний трафік. Як повідомляють у Рівненській обласній прокуратурі, у ході досудового розслідування правоохоронці проаналізували сотні публікацій у соцмережах і телеграм-каналах, допитали велику кількість свідків, провели низку негласних слідчих розшукових дій, санкціонованих обшуків та цілий ряд судових експертиз.

Обвинувачений зі слідством не співпрацював, своєї вини не визнав і намагався штучно забезпечити собі алібі. Однак, як стверджують у прокуратурі, у ході слідства правоохоронцям вдалося здобути достатньо доказів, щоб у грудні 2023 року одному зі зловмисників повідомити про підозру, а нині скерувати до Рівненського міського суду обвинувальний акт щодо цієї особи. Наразі правоохоронці встановлюють причетність інших осіб до скоєння злочину.

Нагадаємо, в ніч з 14 на 15 червня в Рівному невідомі спалили автомобіль журналіста Влада Ісаєва. 

Фото: Getty Images, фейсбук Влада Ісаєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1471
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду