Анатолій Шарій поширює фейкові дописи про те, що ІМІ начебто отримує гроші за його «дискредитацію»

Анатолій Шарій поширює фейкові дописи про те, що ІМІ начебто отримує гроші за його «дискредитацію»

4 Листопада 2023
1940
4 Листопада 2023
16:25

Анатолій Шарій поширює фейкові дописи про те, що ІМІ начебто отримує гроші за його «дискредитацію»

1940
Публікації у телеграм-каналі підозрюваного у держзраді Анатолія Шарія з'явилися після того, як ІМІ опублікував новину, в якій взяв під сумнів його журналістський статус.
Анатолій Шарій поширює фейкові дописи про те, що ІМІ начебто отримує гроші за його «дискредитацію»
Анатолій Шарій поширює фейкові дописи про те, що ІМІ начебто отримує гроші за його «дискредитацію»

Підозрюваний у держзраді пропагандист Анатолій Шарій розповсюджує у своєму телеграм-каналі фейкові дописи про те, що Інститут масової інформації та його керівниця Оксана Романюк начебто отримали 70 тисяч доларів від так званого наркокартелю. Шарій пише, що журналістів ІМІ нібито «спонсорують» за листи медійним організаціям з проханням «його не підтримувати». 

У своїх публікаціях пропагандист посилається на власне джерело та підроблені скриншоти нібито листування Оксани Романюк з невідомою особою про «отримання коштів».

Серед іншого в одному зі своїх дописів Шарій також називає голову ІМІ «функціонеркою», а німецький фонд Palm Foundation, який минулого року номінував Романюк на Премію за свободу слова, «німецькими безмозкими ідіотами, відірваними від дійсності».

Як розповіла «Детектору медіа» сама Оксана Романюк, дописи у телеграм-каналі Шарія з'явилися після того, як ІМІ опублікував новину, в якій взяли під сумнів його журналістський статус. За інформацією джерел Інституту, пропагандист розіслав низці міжнародних медійних організацій листа з проханням про підтримку, в якому він заявляє про погрози у зв'язку з нібито його «розслідуванням» діяльності наркокартелів у Європі. Він також заявив, що є членом Міжнародної федерації журналістів і «шокований тим, що як журналіст зазнав нападу в Європі».  

«Я вважаю, що це цілеспрямована атака проти мене у зв'язку з новиною Інституту масової інформації, яка викриває, що Шарій намагався прикритися журналістським посвідченням, не будучи журналістом.

Він є підозрюваним у серйозних кримінальних справах, які, на нашу думку, несумісні з професійними та етичними стандартами і відповідальністю. І цими дописами Шарій яскраво підтвердив, що він не має жодного стосунку до журналістики. Думаю, що після цієї ситуації запитання відпадують навіть у тих, хто сумнівався», — прокоментувала Романюк.

За її словами, наразі команда ІМІ радиться щодо того, якою буде їхня реакція на дописи Шарія.

Керівниця ІМІ додала, що Міжнародна федерація журналістів досі не відповіла на запит про те, чи справді Шарій є членом цієї організації, тому «Детектор медіа» також звернувся до МФЖ та очікує на відповідь її представників. 

Нагадаємо, у ніч на 24 жовтня 2023 року в Іспанії невідомі закидали «коктейлями Молотова» будинок Шарія. За даними іспанського видання elDiario, напад стався після «розслідування» Шарія про нібито наркобізнес в Україні та Європі.

В лютому 2021 року СБУ повідомила про підозру Анатолію Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

За твердженням СБУ, з 2012 року Шарій сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телеканали. Сам Шарій вважає це рішення «чистою політикою».  

У липні 2023 року СБУ виявила факти інформаційно-підривної діяльності Анатолія Шарія, яку він проводив на виконання завдань російських спецслужб. Слідчі СБУ встановили, що пропагандист брав участь у підготовці і поширенні постановних відеороликів, де окупанти допитують українських полонених. В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. 

Читайте також:

З 2012 року Шарій живе за межами України — після того, як отримав у Литві політичний притулок ЄС, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі. 31 травня 2021 року Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон ґрата та анулювали його документи.

Шарій називає себе «медіаекспертом» та не любить, коли його звинувачують у проросійській пропаганді. Через те, що його назвали рупором «русского міра», у 2017 році він судився з «Детектором медіа», програвши суд. У 2019-му він подав до суду на Петра Порошенка через те, що той назвав його неукраїнським журналістом та звинуватив у роботі на Росію. Шарій також програв суд у квітні 2019 року в справі про захист честі, гідності та ділової репутації проти телеканалу «Еспресо», в ефірі якого блогера назвали «кремлівським проєктом». 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд Києва дозволив Порошенку називати Шарія «неукраїнським журналістом».

Після початку повномасштабної агресії РФ РНБО України призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією. Серед них і так звана «Партія Шарія». 

Фото із соцмереж Анатолія Шарія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1940
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду