Журналіста каналу «Дім» звинуватили у навчанні в «академії ДНР» та підтримці Шарія. Канал заявляє про інформаційну атаку

Журналіста каналу «Дім» звинуватили у навчанні в «академії ДНР» та підтримці Шарія. Канал заявляє про інформаційну атаку

21 Березня 2024
7422
21 Березня 2024
13:40

Журналіста каналу «Дім» звинуватили у навчанні в «академії ДНР» та підтримці Шарія. Канал заявляє про інформаційну атаку

7422
Сам журналіст стверджує, що ніколи не працював на Шарія, а в «юридичній академії ДНР» навчався, лише поки був неповнолітнім і не мав змоги виїхати.
Журналіста каналу «Дім» звинуватили у навчанні в «академії ДНР» та підтримці Шарія. Канал заявляє про інформаційну атаку
Журналіста каналу «Дім» звинуватили у навчанні в «академії ДНР» та підтримці Шарія. Канал заявляє про інформаційну атаку

18 березня військовий, колишній медіакоординатор центру «Майдан моніторинг» Віталій Овчаренко опублікував цикл дописів у соцмережі X, у яких заявив, що журналіст державного каналу «Дім» Василь Панасюк у  2017 році навчався в підконтрольній угрупованню «ДНР» «Донбаській юридичній академії», створеній окупаційною адміністрацією, а також підтримував у соцмережах проросійського блогера-пропагандиста Анатолія Шарія

Овчаренко стверджує, що «Донбаська юридична академія» — це військове училище, яке готує силовиків для російського окупаційного корпусу. «Вони на колінах перед знамєнєм днр приймають присягу!» — написав військовий.

Крім того, Овчаренко заявив, що вже згодом, перебравшись на підконтрольну Україні територію, Панасюк начебто працював на сайті проросійського пропагандиста Анатолія Шарія та активно підтримував його в соцмережах.

Свої твердження Овчаренко підкріплює фотографіями, де юнак, схожий на Панасюка, позує у формі на тлі напису «Донбасская юридическая академия» на кольорах угруповання «ДНР», та скринами коментарів у твітері від користувача Vasya Panasiuk. У цих коментарях користувач погоджується з кількома дописами Анатолія Шарія та критикує публікації кількох українських медіа, які так чи інакше стосуються подій 2014 року чи Росії.

На сайті каналу «Дім» справді є матеріали авторства Василя Панасюка, починаючи від березня 2021 року. Крім того, матеріали й сюжети цього автора з 2022–2023 років є і на сторінках видання «Новини Донбасу».

«Детектор медіа» звернувся до керівництва каналу «Дім», видання «Новини Донбасу», де теж працював Панасюк, до самого Василя Панасюка і до автора допису Віталія Овчаренка та спробував розібратись у цій ситуації.

У «Новинах Донбасу» «ДМ» повідомили, що наразі Василь Панасюк не працює в них. «Інформацію, оприлюднену Віталієм Овчаренком, на жаль, ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати», — сказали у виданні.

У відповідь на запит «Детектора медіа» державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України», якому підпорядковуються канали «Дім» і «FreeДом», підтвердило, що Василь Панасюк із лютого 2021 року працює в них на посаді спеціального кореспондента відділу інформаційного мовлення.

У держпідприємстві звернули увагу, що це вже не перший випадок критичних висловлювань про Василя Панасюка з боку Віталія Овчаренка. Як стверджують у «МПІУ», починаючи з квітня 2021 року він опублікував нібито цілу низку оціночних постів та відеосюжетів щодо «сепаратистського минулого» Панасюка, а його останній допис не містить жодної нової інформації порівняно з оприлюдненою три роки тому.

Натомість, заявляють у «МПІУ», вони містять низку маніпулятивних тверджень щодо діяльності ДП «МПІУ», зокрема телеканалів «Дім» та «FreeДом». «На жаль, такі твердження  спотворюють суспільне сприйняття результатів роботи ДП “МПІУ” та можуть бути використані для дискредитації інституту українського державного іномовлення», — заявляють у держпідприємстві. 

Про самі канали в дописі Овчаренка є лише дві згадки: він пише про «журналістів державного телеканалу “Фрідом”, які давали присягу днр» і про те, що «поки ми воюємо, у нас на держканалі працює російський колаборант».

Також держкомпанія заявила, що значна частина акаунтів, через які активно поширювався пост Овчаренка та надходили масові запити в офіційні акаунти каналів «Дім» та «FreeДом» у соцмережах, мають ознаки фейкових або напівфейкових (закритий профіль, відсутність активної стрічки, особистих публікацій чи тривалої історії).

Через це ДП «МПІУ» звернулось до Служби безпеки України з проханням встановити, чи не була це спланована інформаційна атака. На момент публікації статті звернення перебуває на розгляді.

Щодо самого Василя Панасюка, то у «МПІУ» розповіли, що журналіст народився у Вугледарі на Донеччині, у п’ять років переїхав з матір’ю до Донецька. Коли Донецьк окупували, він вчився у 9 класі, закінчив школу та навчався до досягнення повноліття, після чого виїхав з окупованої території і зараз має статус внутрішньо переміщеної особи.

На час прийняття на роботу в лютому 2021 року Василь Панасюк надав ДП «МПІУ» інформацію, підтверджену відповідними документами, про статус внутрішньо переміщеної особи, документ про поточне навчання в Західноукраїнському національному університеті в Тернополі та відсутність трудового стажу. Відповідно, ДП «МПІУ» не володіло інформацією щодо навчання Панасюка в «Донбаській юридичній академії» чи його нібито співпраці з Анатолієм Шарієм.

Утім, після публікації у квітні 2021 року Віталієм Овчаренком перших критичних постів щодо Панасюка керівництво «МПІУ» отримало від нього пояснення про обставини його навчання та діяльності під час проживання на тимчасово окупованій території. Панасюк пояснив, як стверджує «МПІУ», що після закінчення школи за порадою матері справді вступив до «Донбаської юридичної академії», проте водночас планував продовжувати доросле життя в Україні і переїхав на неокуповану територію, щойно в нього з’явилась така можливість.

«За час роботи в ДП “МПІУ” Василь Панасюк займав і займає чітку проукраїнську позицію, яка, зокрема, представлена публічно в його журналістських матеріалах в ефірі  телеканалів “Дім” та “FreeДом”», — заявили в держпідприємстві.

При цьому у «МПІУ» кажуть, що не мають повноважень спростовувати чи підтверджувати інформацію, поширену Овчаренком, в частині, яка не стосується безпосередньо діяльності підприємства та дій їхніх співробітників під час їхньої співпраці з ДП та в межах їхніх посадових обов’язків. Також до сфери відповідальності «МПІУ» не входить оцінювання достовірності опублікованих Овчаренком матеріалів, заявили у підприємстві.

«Водночас хочемо зауважити, що будь-які недоведені звинувачення, в тому числі в колабораціонізмі, на адресу громадянина України, який підлітком, не за власним бажанням, жив та навчався на тимчасово окупованій території, неприйнятні як з погляду закону, так і з погляду єдності суспільства та підтримки внутрішньо переміщених осіб», — заявили в держпідприємстві.

У розмові з «Детектором медіа» автор допису, військовий і колишній медіакоординатор центру «Майдан моніторинг» Віталій Овчаренко пригадує, що вперше натрапив на дописи Панасюка приблизно в 2019–2020 роках випадково у твітері, і той почав в агресивній манері йому відписувати в «реплай» (відповіді).

«Згодом я побачив, що він працює на "Новини Донбасу", а я з ними теж співпрацював, ще будучи в Донецьку — і мене це зачепило. Тоді я почав через знайомих пробивати, що це за людина, шукати інформацію в гуглі», — розповів Овчаренко.

Він додав, що довідався також, що Панасюк, на той час неповнолітній, брав участь у чемпіонаті РФ з боротьби в Калмикії. Але вже не став публікувати цього факту, бо вважав, що інформації й так достатньо.

Овчаренко каже, що розуміє, що на той час Василь був неповнолітнім, але додає як приклад, що один із його побратимів, будучи неповнолітнім, уже здавав позиції окупантів СБУ. «Я сам з Донецька. В мене там досі проживає в окупації багато знайомих, навіть друзів — і я в жодному разі не роблю з них ворогів. Але ж ця людина складала військову присягу "ДНР"…» — каже Віталій.

Як випливає зі слів Овчаренка, насправді він не бачив доказів чи відео, що саме Панасюк чи його курс складав будь-яку присягу. Він пояснює, що бачив відео за 2018 рік і за наступні роки, як студенти-першокурсники «юракадемії» навколішки складали присягу. Панасюк же вступав у 2016-му. «Там всі студенти складають присягу перед першим курсом. Може, якщо погуглити, можна і попередні роки знайти. Я дуже сумніваюся, що в 2018-му складали, а в 2017-му чи 2016-му — ще ні», — каже Віталій.

Овчаренко також пояснив, чому назвав «юридичну академію» «військовим вишем»: «Я вчився на історичному факультеті Донецького університету — ми в мундирах не ходили і жодних присяг на лінійках не давали, таке мають тільки виші військового чи навколовійськового призначення».

Сам Василь Панасюк у розмові з «Детектором медіа» заявив, що в дописі Віталія Овчаренка «багато перекрученої, маніпулятивної і відверто неправдивої інформації».

Він стверджує, що «Донбаська юридична академія» — це не військовий виш, який начебто готує кадри для окупаційних адміністрацій, як про це стверджував автор допису. За його словами, це виш, створений після окупації, але на базі попередньо юридичного інституту, зокрема тих викладачів, що залишились в окупації. Василь каже, що навчалися вони частково за українською програмою і українськими підручниками і він навіть часом відповідав на заняттях українською мовою.

Свій вибір вступати до підконтрольної окупантам «академії» він пояснив так: «Мені було 15 років. Спершу ще не дуже розумів, що відбувається. Коли закінчив школу, потрібно було вступати. Коштів та можливості переїхати на неокуповані території не було. Але батьки хотіли, щоб я таки пішов до вишу, і вирішили вступити просто в один з вишів — на факультет міжнародного права. Там я навчався, поки не подорослішав і не зміг сам приймати рішення. Тоді, ще будучи в Донецьку, я вже почав планувати виїзд на підконтрольну територію».

За його словами, він вступив до Тернопільського університету, куди не можна було вступати за програмою «Донбас—Україна». Для цього йому довелося повторно здавати ЗНО.

Він підтвердив, що на фотографії у формі стоїть він. І пояснив, що одного разу задля якоїсь офіційної події керівництво «вишу» змусило студентів одягнути цей «мундир». «Вони спеціально це пошили. Здається, це якась калька з одягу МЗС РФ. Вони вважали, що це начебто дипломатичний одяг. Ця форма не моя, я її не купував, а одягнув фактично під примусом», — розповів Василь.

Також він заявив, що не складав жодної присяги на вірність «ДНР». Він пригадує, що на якомусь курсі в «академії» справді зробили «картинку для ЗМІ», що студенти на лінійці стають на коліно і складають символічну присягу, але коли він вступав у 2016 році, цього «обряду» ще не вигадали.

Журналіст також заявив, що ніколи не співпрацював з Анатолієм Шарієм, як про це стверджує Овчаренко.

«Я ніколи не працював з Анатолієм Шарієм. Взагалі. Звідки людина взяла цю інформацію — зі стелі? Тому що стоять плюси під якимись постами?» — запитує журналіст (вочевидь, ідеться про коментар Шарія про неважливість Олега Сенцова. — «ДМ»).

Віталій Овчаренко пояснив «ДМ», що зробив висновок про те, що Панасюк працює на Шарія, з його коментаря, де він називає сайт «Шарій.Нет» «своїм сайтом».

Панасюк підтвердив, що коментарі на опублікованих Овчаренком скринах зроблені з його старої сторінки в твітері. Він каже, що не пригадує всіх тих коментарів, але деякі спробував пояснити.

Панасюк каже, що цим коментарем під дописом про журналіста Аркадія Бабченка він тролив самого Шарія. «Я повторив слово в слово те, що писав Шарій раніше під постом свого видання про заяву Сергія Стерненка, вимагаючи видалити пост з профілю. Тобто він нібито такий борець за свободу слова, а тут обмежує публікації про своїх ідейних опонентів. А потім таки публікує новину про Бабченка», — пояснив Панасюк і надав на підтвердження скрин з оригінальною цитатою Шарія.

Він також стверджує, що тепер не вважає смішним віршик Шарія, де той іронічно згадує про «пули Майдана», і не пам’ятає, чому побачив у цьому дотеп, коли відреагував: «Ахаха, поэт». «Можливо, я просто посміявся з того, що він намагається віршики створювати про це. Тобто сама трагедія, яка сталась, звісно, не є смішною, але його спроби зробити з цього віршик, мабуть, видались мені кумедними», — каже Василь.

Допис від hromadske про невдачу Роскосмосу він назвав «рогулиным ответом», тому що більше радів би, якби українська ракетна промисловість розвивалась, а не суто через невдачі російської.

Стосовно коментаря під новиною «Радіо Свобода» про «добивання вистрибуючих людей» з Будинку профспілок в Одесі Панасюк не пригадує, щоб він його писав.

Коментар під новиною про слова футболіста Романа Зозулі про молитву за воїнів АТО, в якому він порадив гравцеві «п**дуй сам в АТО», він пояснив тим, що не погоджувався з його рішенням переїхати до іспанського клубу. Але, попри те що назвав його «популістом», зараз дуже шанує Зозулю як волонтера та патріота України.

Коментар, де він ставить під сумнів твердження з допису hromadske про «проросійськість» Шарія, журналіст пояснює тим, що на той момент переймався дотримання журналістських стандартів, а жодних аргументів, що підтверджували б «проросійськість» Шарія, медіа не навело.

При цьому Панасюк погоджується, що зараз, після повномасштабного вторгнення, Шарій відкрито показав свою проросійську позицію і грає на руку Кремля. «Я не погоджувався з риторикою Шарія, але тоді мені хотілося, щоб медіа мало вагомі підстави, щоб називати когось проросійським», — каже Панасюк.

Він пояснив, що в той час активно коментував на різних сторінках у соцмережах. У дописі Овчаренка вибрані тільки окремі його коментарі, де складається враження, «наче я тільки Шарія і коментував». «Якщо навіть я в якійсь думці когось і підтримав, це не означає, що я — ідеологічний прибічник цієї особи», — додає журналіст.

Віталій Овчаренко каже, що коментарі Панасюка, які він заскринив та опублікував, — «це ще не найбільш жестякові». «Я просто вибірково зберігав їх, коли переглядав соцмережі. В 2020 році, пригадую, бачив ще й гірші, але не заскринив їх», — розповідає військовий.

Він також пригадує, що бачив запис Василевого виступу на КВК в окупованому Донецьку, де той називає людей, що дивляться українське телебачення — «в семье не без урода». «І ця людина зараз працює на українському державному телеканалі», — обурюється Віталій. «Працював би він в ІТ чи якимось менеджером — чорт з ним, нічого не мав би проти. Але ж це державне телебачення. На мій погляд, ця людина не має морального права працювати журналістом», — додає військовий.

Василь Панасюк каже, що ще в 2021 році, після першого допису Овчаренка зі звинуваченнями проти нього, вже публікував свою реакцію на ці закиди. Йдеться про відео у фейсбуці, де Василь розповідає, звертаючись до молоді на окупованих територіях, про можливість виїхати на підконтрольні Україні території. У цьому відео він лише коротко згадує про свої помилки як журналіста: «Мені незручно за деякі мої коментарі в соцмережах. Вибачте, якщо когось зачепив, я ніколи не хотів нікого образити», — сказав Панасюк на відео.

У коментарі «ДМ» він повторив, що не погоджується з багатьма речами, написаними ним тоді, і перепрошує за коментарі, де він ображає колег. 

Овчаренко натомість каже, що не бачив у Василевих соцмережах жодних окремих дописів з поясненнями чи вибаченням за сказане раніше. «Я вважаю, що йому було б доречно відреагувати публічно на свою попередню активність. Пояснити свою позицію тоді і тепер. Може, багато питань би і знялося», — каже військовий.

Василь Панасюк каже, що не знайомий з Віталієм Овчаренком особисто і не знає, чому той вирішив оприлюднити інформацію щодо нього. «Можливо, це якась підкилимна гра. Можливо, є мета через мене якусь шкоду завдати організації, де я працюю. Не знаю», — каже Панасюк.

Журналіст також сказав, що його фото зі студентських років, які опублікував Овчаренко, взяті з донецького проросійського ресурсу — з публікації, в якій його звинувачували у «зраді ДНР». Там йому закинули проукраїнську позицію, критику окупаційної влади, скасування державного статусу української мови тощо. При цьому пропагандисти також навели цілу низку скринів Василевих коментарів, де той висловлював проукраїнські погляди.

Панасюк також розповів, що ще перебуваючи в Донецьку, вже співпрацював з українськими медіа і проводив опитування на вулицях міста. Під час одного з них його заарештували (кадри затримання є на цьому відео), і місяць бойовики утримували його «на підвалі». Згодом терористи його все ж відпустили, тому що не вдалося встановити зв’язку Василя з українськими організаціями.

«Я хотів донести людям на окупованих територіях правдиву інформацію про Україну. Саме тому я пішов працювати в медіа, розслідував діяльність окупаційної адміністрації. Це моя головна мета у журналістиці — показати людям, які живуть під окупацією, що є інша позиція», — каже Панасюк.

Головне фото: Василь Панасюк / фейсбук; скриншоти і фото: Віталій Овчаренко / X, Василь Панасюк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7422
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
22 дн. тому
То це щирий партизан під прикритієм, а оніжедєті?? Не вірю жодному слову жодного донбащанина про їхню "проукраїнськість", мати рідну продадуть, щоб усидіти на двох стільцях. Розумне теля у двох маток ссе, це про Лугандонію і людей звідти.
Олена
30 дн. тому
Забрехався васілій. СБУ де? Чому я плачу податки цим людям? Для чого нам ці сєпарські канали?
bebra
31 дн. тому
цього вафльора з дома треба у підвал до карася на виховну роботу, а потім на 5 років під шконку
Max
35 дн. тому
Вася, дуже тхне від твоїх спроб відбілити репутаційні плями
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду