Мінкульт планує перевірити на справжність мощі святих у Києво-Печерській лаврі

Мінкульт планує перевірити на справжність мощі святих у Києво-Печерській лаврі

8 Листопада 2023
1444
8 Листопада 2023
18:19

Мінкульт планує перевірити на справжність мощі святих у Києво-Печерській лаврі

1444
Свого часу держава передала монастирю ці реліквії, а зараз має повністю відновити над ними контроль, вважає директор Національного заповідника.
Мінкульт планує перевірити на справжність мощі святих у Києво-Печерській лаврі
Мінкульт планує перевірити на справжність мощі святих у Києво-Печерській лаврі

Міністерство культури та інформаційної політики планує перевірити мощі святих у Києво-Печерській лаврі на автентичність. Про це в інтерв’ю виданню Тelegraf повідомив гендиректор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко.

За його словами, ще кілька місяців тому спеціально створена комісія МКІП перевірила наявність переданих монастирю святинь. Водночас у суспільстві виникають сумніви щодо того, чи не підмінили якусь їх частину. Через це й було вирішено перевірити святині на достовірність.

«Щоб дати відповідь на це запитання і закрити його, Міністерство культури разом з фахівцями різних галузей проведе експертизу, перевірить ці святині на автентичність. Ми хочемо, щоб потім не було до нас жодних звинувачень, що ми зберігаємо не ті святині або що святині вкрадено», — зазначив Остапенко.

Він припускає, що за правильної організації процесу на експертизу може піти близько пів року.

«Сучасні методи це дозволяють. Звісно, це непросто. Потрібно буде долучати монахів, які зберігають і вшановують ці святині і які мають право здійснювати маніпуляції з мощами. Але без такої експертизи запит суспільства залишиться без відповіді, враховуючи недовіру людей до очільника й інших представників УПЦ МП, заарештованих за колаборантство й інші кримінальні речі. Свого часу держава передала монастирю ці реліквії, а зараз має повністю відновити над ними контроль», — підсумував гендиректор Нацзаповідника.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що на зберігання до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» передали 14 артефактів, викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій країни.

Також ми писали про те, що в Україні стартував пілотний проєкт з оцифрування Києво-Печерської лаври: планується оцифрувати 15 тисяч об’єктів, у тому числі 2500 документів із фондів заповідника.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1444
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду