Комісія Міністерства культури опечатала ще два корпуси Києво-Печерської лаври

Комісія Міністерства культури опечатала ще два корпуси Києво-Печерської лаври

11 Липня 2023
1422
11 Липня 2023
18:17

Комісія Міністерства культури опечатала ще два корпуси Києво-Печерської лаври

1422
В УПЦ МП скаржаться на те, що це відбувалося за участю силовиків.
Комісія Міністерства культури опечатала ще два корпуси Києво-Печерської лаври
Комісія Міністерства культури опечатала ще два корпуси Києво-Печерської лаври

Комісія Міністерства культури України, яка працює над переданням Києво-Печерської лаври державі, 11 липня продовжила огляд і опечатування приміщень.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. За його словами, обмежено доступ ще до двох корпусів, які використовувала УПЦ МП.

«Комісія Заповідника сьогодні оглянула та опечатала 2 корпуси: церковна крамниця N 68, торговельний павільйон N 115», — написав Ткаченко у фейсбуці.

У пресслужбі УПЦ МП поскаржилися, що фахівці заповідника опечатують корпуси за участю силовиків та правоохоронців.

«Представники заповідника опечатують корпуси в Лаврі за допомогою силовиків. “Червоні берети” і правоохоронці заблокували входи до 54-го і 58-го корпусів», — йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці УПЦ МП.

В УПЦ МП стверджують, що дії комісії Міністерства культури нібито є незаконними. Адвокат Києво-Печерської лаври протоієрей Микита Чекман у своєму телеграм-каналі опублікував фото роботи комісії у 54-му корпусі, назвавши його «захопленням».

Як повідомляв «Детектор медіа», 30 березня 2023 року, Кабінет Міністрів України визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Однак УПЦ МП відмовилась покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. 

4 липня ченці та віряни УПЦ МП не допустили комісію до роботи на території Києво-Печерської лаври. Напередодні Українська православна церква Московського патріархату не підписала у встановлений термін акт приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври і не передала ключі до всіх 79 об’єктів, що тепер належать державі.

5 червня комісія МКІП із приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври завершила свою роботу та підписала з Національним заповідником відповідний акт. Міністр тоді зазначив, що загалом комісія перевірила та повертає у користування держави 79 об’єктів.

6 липня вранці комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» отримали доступ до трьох з п’яти вивільнених корпусів Лаври та опечатала їх.

Фото: УПЦ МП / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1422
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду