Шуфрич залишається в Комітеті зі свободи слова до винесення вироку, — Юрчишин

Шуфрич залишається в Комітеті зі свободи слова до винесення вироку, — Юрчишин

11 Грудня 2023
2277
11 Грудня 2023
11:44

Шуфрич залишається в Комітеті зі свободи слова до винесення вироку, — Юрчишин

2277
Обвинувальний вирок у карній справі про держзраду в момент набуття чинності автоматично позбавить Шуфрича мандата, а отже й місця в комітеті.
Шуфрич залишається в Комітеті зі свободи слова до винесення вироку, — Юрчишин
Шуфрич залишається в Комітеті зі свободи слова до винесення вироку, — Юрчишин

Народний депутат Нестор Шуфрич, арештований за підозрою в держзраді, втратить місце в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова в тому разі, якщо в кримінальному провадженні щодо нього винесуть вирок і він позбудеться депутатського мандата. Про це в етері «Громадського радіо» сказав новий голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

«У нас є два сценарії. Перший сценарій — це справа, за якою його заарештовано і за якою тривають слідчі дії щодо державної зради. Якщо її буде доведено до вироку в кримінальному провадженні, він залишиться без мандата. І, відповідно, Нестор Шуфрич позбудеться і місця в комітеті. До моменту, поки вироку немає, він як вибраний суспільством народний депутат, попри те що до нього є великі питання нашої правоохоронної системи, залишається членом комітету», — сказав Юрчишин.

Другий сценарій, за словами Юрчишина, — це коли Шуфрич сам подасть заяву про складання повноважень.

Він додав, що Шуфрич не може відвідувати засідання комітету і не отримує зарплати, але місце за ним зберігається до моменту або його особистої заяви про складання повноважень, або обвинувального вироку, який у момент набуття чинності автоматично позбавить його мандата.

Як писав «Детектор медіа», 20 серпня цього року Верховна Рада позбавила Шуфрича посади голови парламентського Комітету з питань свободи слова. 9 грудня Верховна Рада України призначила Ярослава Юрчишина (фракція «Голос») головою Комітету з питань свободи слова. Крім них, до комітету належать також народні депутати від фракції «Слуга народу» Євгеній Брагар і Сергій Швець.

Народного депутата Нестора Шуфрича затримали вранці 15 вересня 2023 року. Того ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Наразі запобіжний захід діє до 15 грудня.

Правоохоронці офіційно оголосили Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, нардеп тісно співпрацював і виконував завдання екссекретаря РНБО та агента ФСБ Володимира Сівковича, завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Окрім цього, він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

Під час обшуків у нардепа вдома в селі Козин на Київщині СБУ знайшла заборонену російську символіку та нагороди, а також документ від 2014 року зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007–2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя».

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу «Перший незалежний», а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. У грудні 2021 року обидва телеканали потрапили під українські санкції, а в червні 2023-го Нацрада з питань телебачення та радіомовлення анулювала їм ліцензії.

У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський Комітет з питань свободи слова. Попри заборону партії «ОПЗЖ», Шуфрич залишався на посаді голови комітету протягом півтора року після початку повномасштабної війни. Проти цього неодноразово виступали громадські організації та політики.

За словами голови ВР Руслана Стефанчука, щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати відповідну заяву. Позбавити депутатських повноважень без його згоди не дає можливості Конституція.

Фото: Нестор Шуфрич під час судового слухання / Суспільне 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2277
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду