СБУ: Інформаційні диверсії Шуфрича проти України координував агент ФСБ Сівкович

СБУ: Інформаційні диверсії Шуфрича проти України координував агент ФСБ Сівкович

1 Грудня 2023
1418
1 Грудня 2023
13:18

СБУ: Інформаційні диверсії Шуфрича проти України координував агент ФСБ Сівкович

1418
Спецслужба встановила, що саме Шуфрич був одним з основних «спікерів», який за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи в українських медіа. Таким чином Росія намагалась максимально дестабілізувати ситуацію всередині України напередодні повномасштабного вторгнення.
СБУ: Інформаційні диверсії Шуфрича проти України координував агент ФСБ Сівкович
СБУ: Інформаційні диверсії Шуфрича проти України координував агент ФСБ Сівкович

Служба безпеки України встановила, що ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, який працює на російську ФСБ, залучав підозрюваного в державній зраді народного депутата Нестора Шуфрича до масштабних інформаційних кампаній проти вищого військово-політичного керівництва України. Сівковичу оголосили нову підозру, повідомляє пресслужба СБУ.

Спецслужба повідомляє, що зібрала нові докази державної зради з боку колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Володимира Сівковича, який переховується в Росії та працює на російську ФСБ.

За даними СБУ, Сівкович причетний до організації масштабних інформаційних кампаній, спрямованих на штучну дискредитацію вищого військово-політичного керівництва України на користь Кремля.

Для цього він залучав до співпраці відомих політиків у Києві, серед них — народний депутат, ексголова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич, якого підозрюють у державній зраді.

Як пише спецслужба, саме Шуфрич був одним з основних «спікерів», який за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи під час виступів у телеефірах та на сторінках інтернет-видань.

Встановлено, що поплічники Сівковича «розганяли» фейкові повідомлення про внутрішню обстановку в Україні, а також московські «тези» щодо «безальтернативності» проросійського вектору в зовнішній політиці.

«Таким чином Кремль намагався максимально дестабілізувати ситуацію всередині України до початку повномасштабного вторгнення Росії та дискредитувати офіційний Київ перед західними партнерами», — пише СБУ.

Як зазначає спецслужба, щоб уникнути правосуддя у 2014 році за спроби силового розгону Майдану, Сівкович виїхав до Москви, де почав організовувати масовані інформаційні диверсії проти державної безпеки України. Це одне з пріоритетних завдань, які Сівкович виконував за вказівкою кадрових співробітників 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ.

Раніше за матеріалами української спецслужби та ДБР його дії були кваліфіковані за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 — створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
  • ч. 1 ст. 111 — державна зрада.

Тепер на підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Сівковичу про нову підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

Оскільки Сівкович переховується на території Росії, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, в липні 2022 року ДБР повідомило про підозру в держзраді Володимиру Сівковичу. Тоді встановили, що ексзаступник секретаря РНБО часів Януковича Сівкович через довірених осіб контролює в Україні низку фірм та підприємств, які використовують для прикриття та фінансування розвідувально-підривної діяльності проти України.

Як встановили правоохоронці, Володимир Сівкович (у минулому офіцер КДБ СРСР) разом з ексголовою Адміністрації президента Януковича Андрієм Клюєвим створили та курували «політичний офіс» при ФСБ Росії, який мав на меті контролювати діяльність впливових українських політиків, високопосадовців та правоохоронців, шукати в їхньому середовищі агентів впливу для контролю за політичними процесами в Україні.

Одним з таких агентів впливу був тодішній голова СБУ в Криму Олег Кулініч. Як встановило слідство, Кулініч знав про плани вторгнення Росії, але приховав їх від керівництва спецслужби і в перші години повномасштабного вторгнення бойкотував оборону. Фактів причетності до цієї справи голови СБУ Івана Баканова не виявили.

За даними британського інституту RUSI, перед вторгненням Росія хотіла дестабілізувати ситуацію в Україні, організувавши проросійські та ультраправі протести. Зокрема, тодішній очільник управління СБУ в Криму Олег Кулініч отримав від Володимира Сівковича завдання переконати українську владу піти на поступки Росії безпосередньо перед вторгненням — відмовитися від руху до НАТО та повернутися до нейтрального статусу. За задумом Росії, це мало би спричинити масштабні протести на кшталт Євромайдану та дестабілізувати ситуацію в Україні, що допомогло би під час вторгнення.

На мітингах мала би переважати ультраправа риторика та символіка, а протестувальники звинувачували б владу в неспроможності протистояти РФ. Росія хотіла запустити в ці протести провокаторів, які б спричинили сутички з поліцією. Для російської аудиторії це виглядало б як «ультраправий переворот» і мало би виправдати вторгнення.

Народного депутата Нестора Шуфрича затримали вранці 15 вересня 2023 року. Того ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Наразі запобіжний захід діє до 15 грудня.

Правоохоронці офіційно оголосили Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, нардеп тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Окрім цього, він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

Під час обшуків у нардепа вдома в селі Козин на Київщині СБУ знайшла заборонену російську символіку та нагороди, а також документ від 2014 року зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Нестор Шуфрич — український політик, народний депутат України. Був членом Партії регіонів (2007–2014), пізніше — нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя».

У вересні 2021-го Шуфрич став мажоритарним акціонером телеканалу «Перший незалежний», а в листопаді 2021-го купив канал UkrLive. У грудні 2021 року обидва телеканали потрапили під українські санкції, а в червні 2023-го Нацрада з питань телебачення та радіомовлення анулювала їм ліцензії.

У серпні 2019 року Шуфрич очолив парламентський комітет з питань свободи слова. Попри заборону партії «ОПЗЖ», Шуфрич залишався на посаді голови комітету протягом півтора року після початку повномасштабної війни. Проти цього неодноразово виступали громадські організації та політики.

Лише 20 вересня 2023 року, після затримання та оголошення підозри у держзраді,  Шуфрича відсторонили від керування парламентським комітетом з питань свободи слова. 29 листопада на розгляд Верховної Ради внесли проєкт постанови про призначення головою Комітету з питань свободи слова народного депутата від фракції «Голос» Ярослава Юрчишина.

За словами голови ВР Руслана Стефанчука, щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати відповідну заяву. Позбавити депутатських повноважень без його згоди не дає можливості Конституція.

Фото: Нестор Шуфрич та Володимир Сівкович, 2009 рік / УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1418
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
645
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
148 дн. тому
А найвеличніший фінаншист і лотерейник профффесор Гетьманцев був його правою рукою. Зараз смотрящій, який визначає всея економічне життя України.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду