Юрчишин: Вчинок ведучого Олексія Печія не вплине на правила виїзду за кордон для журналістів

Юрчишин: Вчинок ведучого Олексія Печія не вплине на правила виїзду за кордон для журналістів

25 Грудня 2023
1420
25 Грудня 2023
13:12

Юрчишин: Вчинок ведучого Олексія Печія не вплине на правила виїзду за кордон для журналістів

1420
Вчора з аналогічною заявою виступив тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв.
Юрчишин: Вчинок ведучого Олексія Печія не вплине на правила виїзду за кордон для журналістів
Юрчишин: Вчинок ведучого Олексія Печія не вплине на правила виїзду за кордон для журналістів

Правила виїзду за кордон для журналістів залишаться без змін після того, як із відрядження не повернувся ведучий 24 каналу Олексій Печій. Про це в етері «Громадського радіо» сказав голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Народний депутат висловив думку, що з моральної та етичної точки зору вчинок журналіста Олексія Печія є ганебним.

«З іншої точки зору, ми як держава маємо розуміти, що верховенство права — це не про якийсь персональний випадок, а це реакція, що має бути на якісь системні порушення», — сказав Юрчишин.

Він додав, що є більше прикладів, коли журналісти повертаються з міжнародних конференцій, де вони висвітлювали події в Україні, чи з міжнародних відряджень, де вони висвітлювали події світу, бо українці теж не мають жити в інформаційному вакуумі, а мають розуміти, що відбувається у світі, бо нам треба переконувати світ боротися з країною-терористом.

«Ми як комітет обговорювали й підтримуємо позицію МКІП, що ця подія не призведе до якихось змін щодо правил перетину кордону журналістами, які відбувають у відрядження. Ми зацікавлені у тому, щоб журналісти мали змогу висвітлювати події в Україні та світі, а цей випадок буде на совісті цього пана», — каже Юрчишин.

Нагадаємо, раніше тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв наголошував, що випадок із ведучим 24 каналу Олексієм Печієм, який виїхав на саміт ЄС і не повернувся в Україну, не має кидати тінь на інших українських журналістів.

У коментарі «Детектору медіа» урядовець зазначив, що подібні випадки, як правило, поодинокі, а міністерство продовжує працювати на засадах довіри.

«Ми довіряємо людям. Українські журналісти, митці, волонтери, які виїжджають, роблять велику справу. Метою заборони на виїзд є перебування військовоспроможних громадян в Україні в разі необхідності призову до Збройних сил. Якщо людина повертається з-за кордону, це досягнення, бо вона не кидає країну в складний момент. Саме тоді мета закону про виїзд за кордон досягнена. 

Погоджуючи громадянам України виїзд за кордон, ми розуміємо, що ми одного духу та цінностей, і хочемо, щоб, виїхавши, вони зробили важливу для країни справу. 99,9% повертаються. Тому ми розуміємо, що так правильно і так повинно бути й надалі», — сказав в. о. міністра культури та інформаційної політики. 

Як писав «Детектор медіа», 22 грудня стало відомо, що журналіст і ведучий 24 каналу Олексій Печій отримав акредитацію на саміт ЄС, який проходив 14–15 грудня, і вирішив не повертатися в Україну. У своєму дописі Печій написав, що не припинятиме «робити те, що вміє, і те, що може трохи наблизити перемогу». Зараз ця публікація недоступна на сторінці журналіста, однак збереглася в скриншотах.  

Фото: фейсбук-сторінка Ярослава Юрчишина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду