У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат

У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат

28 Листопада 2023
892
28 Листопада 2023
12:13

У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат

892
Речник Повітряних сил: Траплялись випадки, коли публікації шкодили Повітряним силам. ЗМІ і телеграм-канали мають усвідомлювати, що неперевірена інформація — це дуже гидотна послуга для України. Через неї можуть померти люди.
У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат
У командуванні Повітряних сил є група, яка моніторить телеграм і просить прибрати чутливу інформацію, — Юрій Ігнат

У командуванні Повітряними силами є моніторингова група, яка перевіряє публікації в мережі і просить адміністраторів телеграм-каналів прибрати певну чутливу інформацію. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю «Новинарні».

Як розповів Ігнат, у командуванні Повітряними силами є моніторингова група, яка перевіряє публікації в мережі і пише адміністраторам телеграм-каналів, просячи прибрати певну чутливу інформацію.

«Так, ми чистимо інтернет. Замість того, щоб займатися корисною справою, ти сидиш і весь день “чистиш” телеграм, бо хтось думав про хайп, а не про наслідки своїх публікацій», — розповів Ігнат.

Він додав, що в регуляції публікацій допомагає знайомство з людьми, які контролюють низку телеграм-каналів, до яких можна безпосередньо звертатись.

«Звісно, як би ми не старалися, все одно на 100% не почистимо телеграм. Але ми знаємо людей, які контролюють низку телеграм-каналів, і так простіше працювати. Я приходжу і запитую: “Навіщо ви це робите? Головне — хайп, заробити?”», — каже Ігнат.

Речник Повітряних сил відповів, що траплялись випадки, коли журналістські публікації шкодили Повітряним силам чи роботі ППО.

«Багато журналістів усе перевірять перед публікацією. Але ж є й серйозні видання чи телеграм-канали, де на стрічці новин у неділю сидять “цинічні студенти” (сміється). Так дуже часто народжуються вирвані з контексту новини на кшталт “Ігнат заявив… буде катастрофа” — і два абзаци тексту. Такі речі, які часто на 180 градусів спотворюють зміст коментаря чи новини, однозначно шкодять іміджу України, Повітряним силам, Збройним силам. І до мене одразу телефонують із самого “верху”», — розповів Ігнат.

Він додав, що ЗМІ й телеграм-канали «мають усвідомлювати, що неперевірена, перекручена інформація — це дуже гидотна послуга для України. Тому доводиться інколи бути жорстким, і сварити безвідповідальних авторів».

«Я теж закінчив журналістику, у мене батько був журналістом, я змалку ходив по редакціях і чітко знаю одне про цю професію: “за базар” треба нести відповідальність. Правильно ж? Бо від того, що ти написав, хтось може померти», — сказав речник Повітряних сил.

Він також пояснив, чому Повітряні сили стали повідомляти у своєму офіційному телеграм-каналі не просто про тривогу, а й про тип ворожих ракет та їхній курс. Відзначимо, це сталося в червні 2023 року, через добу після публікації «Детектором медіа» статті про те, що українці змушені покладатися на інформацію з анонімних телеграм-каналів, за яку ніхто не несе відповідальності.

За словами Ігната, це рішення було продиктоване, по-перше, тим, що перед цим таке почали робити окремі пабліки й телеграм-канали.

«Публікували дуже чутливу інформацію, яку міг використати ворог. Доходило навіть до скринів із системи “Віраж-Планшет”. Ворог бачив усе в реальному часі.

Наприклад: РФ випустила “шахеди” по Полтавській області, і вони зникли з наших радарів. Отже, у нас там слабші місця, слабша зона для виявлення. Отже, думають росіяни, запустимо ми туди наступного разу ще й крилаті ракети. Приблизно так це працює», — пояснив речник.

Повітряні сили, за словами Ігната, порозумілися з телеграм-каналами, і ті перестали це робити.

З іншого боку, каже Ігнат, постала потреба в офіційних джерелах інформації про ступінь загрози російських атак. «Всі хотіли знати, станом на зараз, наскільки “загрозливою” є загроза,  наскільки вона небезпечна. Бо люди вже почали звикати до сигналів повітряних тривог, не реагувати на них. Тому з метою інформування населення про реалістичність загрози ми пішли на такий крок. Щоб було офіційне верифіковане джерело інформації», — каже він.

Він додав, що часто каже своїм колегам, які ведуть телеграм-канал Повітряних сил, щоб у кризових ситуаціях не надто звертали увагу на помилки, які можуть допустити під час публікацій сповіщень про пуски ракет.

«Так і кажу: пишіть без ком і без тире, але миттєво. Тому що ота секунда, за яку ти будеш ставити розділовий знак, можливо, комусь врятує життя. Якщо наше сповіщення допомогло комусь — то це вже добре. Потім поправимо», — розповів Ігнат.

Нагадаємо, ще в жовтні 2022 року речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав громадян не публікувати кадри роботи української протиповітряної оборони.

У травні Міністерство оборони України також закликало громадян не публікувати в режимі реального часу фото й відео позицій та пусків ракет української протиповітряної оборони.

Це стосується, зокрема:

  • фото і відео пусків ракет української протиповітряної оборони;
  • фото і відео позицій українських засобів ППО.

Також у Міноборони закликають не ділитися думками, яка українська зброя і де може стояти та які об’єкти прикривати, скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули тощо.

Читайте також: 

Фото: Юрій Ігнат / «Новинарня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду