Ганна Маляр: Українське суспільство швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни

Ганна Маляр: Українське суспільство швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни

16 Липня 2023
1613
16 Липня 2023
10:53

Ганна Маляр: Українське суспільство швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни

1613
Заступниця міністра оборони зауважила, що найбільшим інформаційним викликом цієї війни є не ворожа дезінформація, а необхідність для всіх «перейти на інформаційний режим воєнного часу».
Ганна Маляр: Українське суспільство швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни
Ганна Маляр: Українське суспільство швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни

Українське суспільство безпрецедентно швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни. Про це в телеграмі заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Ми першопроходці абсолютно нової якості інформаційної війни. Ніде в підручниках чи на тренінгах до такого не готували. Найбільший інформаційний виклик цієї війни — не ворожа дезінформація, а необхідність всьому суспільству перейти на інформаційний режим воєнного часу», — йдеться в дописі.

Маляр зауважила, що найбільшим інформаційним викликом цієї війни є не ворожа дезінформація, а необхідність для всіх «перейти на інформаційний режим воєнного часу».

За її словами, замість того, щоб запровадити військову цензуру, Україна пішла шляхом презумпції, що для дорослого українського суспільства буде достатньо пояснень.

«За час повномасштабного вторгнення у Міноборони відбулась величезна кількість оффрек-зустрічей з блогерами, експертами, журналістами, і ми завжди знаходили розуміння. Рік тому Міноборони розробило і передало в усі обласні адміністрації правила висвітлення інформації військового характеру. Усі голови ВЦА з нами на зв’язку з цього питання 24/7. І результат очевидний», — підкреслила Маляр.

Міноборони провело декілька просвітницьких кампаній щодо правил подачі інформаціі під час війни.

«Більшою мірою ми з задачею впорались, і ставка на дорослість суспільства була зроблена правильно. Втім, безумовно, є люди, які заради переглядів і лайків можуть оприлюднити будь-що. Зараз багато хто робить собі публічний капітал на військовій темі. Але доросле суспільство таких людей вже почало засуджувати та не довіряти їм», — зауважила заступниця міністра оборони.

Попри це, все ж бувають поодинокі зливи чутливої інформації від мобілізованих військових.

«У нас є випадки, коли цивільні допомагають бригадам в обмін на інформацію і навіть в обмін на інтерв’ю певним ЗМІ. Міноборони разом з ЗСУ займається вирішенням цього питання», — зазначила Маляр.

Тим не менш, на її думку, поодинокі випадки на кількасоттисячну армію — це непоганий результат.

«Зараз вже можна говорити, що наше суспільство безпрецедентно швидко опанувало специфіку оприлюднення інформації під час війни та дуже добре навчилось вирізняти вороже ІПСО», — додала Маляр.

Нагадаємо, нещодавно заступниця міністра оборони Ганна Маляр вкотре закликала не писати про успіхи Збройних сил України до офіційного оголошення.

За її словами, писати про те, що Сили оборони зайшли до того чи іншого населеного пункту і закріпилися там, можна лише після повідомлень Генерального штабу, Міноборони чи коментарів офіційних речників ЗСУ.

Раніше вона також звернулася до українських телеграм-каналів із закликом зберігати інформаційну тишу до повідомлень офіційних спікерів та не інформувати про оперативну ситуацію на фронті в режимі нонстоп.

Фото: Ганна Маляр / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду