Представники Медіаруху: до оновленого наказу Головнокомандувача № 73 щодо правил акредитації журналістів залишається багато питань

Представники Медіаруху: до оновленого наказу Головнокомандувача № 73 щодо правил акредитації журналістів залишається багато питань

1 Березня 2023
2292

Представники Медіаруху: до оновленого наказу Головнокомандувача № 73 щодо правил акредитації журналістів залишається багато питань

2292
В повідомленні МО йшлося, що ними були враховані рекомендації НСЖУ, профільних медійних організацій.
Представники Медіаруху: до оновленого наказу Головнокомандувача № 73 щодо правил акредитації журналістів залишається багато питань
Представники Медіаруху: до оновленого наказу Головнокомандувача № 73 щодо правил акредитації журналістів залишається багато питань

Міністерство оборони повідомило про зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ № 73 «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Зміни внесено згідно з наказом №49 від 27.02.2023 року. В повідомленні МО йшлося, що ними були враховані рекомендації НСЖУ, профільних медійних організацій. 

Але представники Медіаруху повідомили «ДМ», що, незважаючи на те, що після скандалу у зв’язку з позбавленням акредитації багатьох іноземних та вітчизняних медіа за роботу в деокупованому Херсоні відбулося дві робочих групи за участі журналістів, профільних ГО та представників ЗСУ, Генштабу, Офісу президента, більшість їх пропозицій не врахована. 

Світлана Остапа, голова Наглядової Ради Національної суспільної телекомпанії України, заступниця шеф-редакторки «Детектора медіа» каже, що була присутня на обох зустрічах. На них «були ще раз озвучені всі питання, які лягли в основу заяви від Медіаруху. Представники влади, ЗСУ пообіцяли конструктивну співпрацю, щоб усі ці питання розв'язати. Навіть хотіли створити спільну робочу групу. Але в результаті ми сьогодні читаємо нові правила акредитації, до яких у журналістів знову виникають питання. Медійники вважають, що ці правила погіршать умови роботи медіа. Думаю, якщо хворобу остаточно не вилікувати, то вона може перерости у хронічну. Треба поважати роботу один одного, не можна допускати протистояння журналістів і військових. Ми всі працюємо на Перемогу».

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що і в оновленому наказі № 73 головнокомандувача ЗСУ   немає ключового моменту — розмежування дозволу на зйомку і дозволу на публікацію.

«У мене багато питань, які, я вважаю, нам потрібно було обговорити у робочому форматі до публікації змін до цього наказу. Шкода, що з наших пропозицій врахували фактично лише одну — про створення трьох зон: зеленої, жовтої і червоної, та ще і не в тому форматі, який ми пропонували. Я не побачила в документі  одного з ключових моментів, про які ми говорили військовим: розділити дозвіл на зйомку і дозвіл на публікацію. Предметом санкцій проти журналіста має бути не факт збору матеріалу, а його оприлюднення з порушеннями встановленого порядку. Якщо б це питання було розв'язане, вирішилася б левова частка труднощів у взаємодії медіа і військових», — зазначає Романюк.

На думку Романюк, залишається багато питань до критеріїв і механізмів, на основі яких новий наказ буде функціонувати.

«Як будуть визначатися зони? Також питання викликає повернення до шестимісячного терміну видачі акредитацій, який був до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тоді лінія фронту виглядала інакше і кількість журналістів була меншою в рази. Потрібен чіткий термін, протягом якого мають видати акредитацію, бо зараз журналісти чекають по півтора місяці, щоб її отримати», - коментує Романюк.

Виконавча директорка ІМІ каже, що для розв'язання питання про роботу журналістів в умовах воєнного стану потрібна діюча робоча група при ОП, про необхідність якої медіаспільнота вже не раз говорила, публічно і непублічно. 

Водночас Наталя Гуменюк, керівниця пресцентру ОК «Південь», відмовилась від коментування змін до наказу № 73.

«Оскільки це наказ Головнокомандувача, вам краще все ж таки отримати роз’яснення чи коментар відповідного рівня — від Генерального штабу або Страткому Збройних сил. Тому що ми його тільки отримали і тільки починаємо впроваджувати. Я поки що не можу вам його коментувати, оскільки ще не знаю, як він буде працювати, і ще не всі питання погоджені», — каже Гуменюк.

Читайте також: 

Нагадаємо, в Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Відповідні зміни до наказу № 73  від 27 лютого 2023 року опубліковані Міністерством оборони. Запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року. 

Відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть зони для перебування представників ЗМІ: зелена зона, жовта зона та червона зона.

У листопаді 2022 року Генштаб повідомив про скасування низці представників ЗМІ дозволу на роботу та анулювання їхніх прескарт. Рішення було мотивоване  «порушенням правил роботи у районі ведення бойових дій», зокрема, у звільненому від росіян Херсоні.

Дозвіл на роботу скасували журналістам, зокрема, CNN та SkyNews, а також hromadske. 

Українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу розв’язати конфліктну ситуацію та провести внутрішнє розслідування «непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК "Південь" і загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України, і прийняти відповідні кадрові рішення». 

Згодом акредитацію українським та закордонним медійникам повернули. Після розголосу Міноборони провело дві зустрічі із профільними медіаорганізаціями та журналістами, які надали свої пропозиції з покращення комунікації  щодо акредитації під час дії воєнного стану.  Під час зустрічей були озвучені питання, які лягли в основу заяви Медіаруху.

Архівне фото: Операція об'єднаних сил/Joint Forces Operation/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2292
Читайте також
03.05.2023 11:00
Юлія Лавришин
Ірина Семенюта
Сергій Денисов
Юлія Поліковська
Ольга Чорна
Гала Скляревська
4 787
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду