Володимир Зеленський увів санкції проти Азарова, Табачника, Царьова, а також 37 юросіб, причетних до депортації українських дітей

Володимир Зеленський увів санкції проти Азарова, Табачника, Царьова, а також 37 юросіб, причетних до депортації українських дітей

18 Листопада 2023
994
18 Листопада 2023
18:29

Володимир Зеленський увів санкції проти Азарова, Табачника, Царьова, а також 37 юросіб, причетних до депортації українських дітей

994
У додатку до рішення PНБО, підписаного президентом, вказано ще 100 фізичних осіб. Указ президента набирає чинності з дня його опублікування.
Володимир Зеленський увів санкції проти Азарова, Табачника, Царьова, а також 37 юросіб, причетних до депортації українських дітей
Володимир Зеленський увів санкції проти Азарова, Табачника, Царьова, а також 37 юросіб, причетних до депортації українських дітей

Президент України своїми указами ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 18 листопада 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», передає Українська правда із посиланням на укази президента №758/2023№759/2023 та Інтерфакс-Україна.

У санкційному списку, зокрема, прізвища Дмитра Сабліна, Дмитра Святаша, Дмитра Табачника, Юрія Кота, Миколи Азарова, Сергія Аксьонова, Олега Царьова.

В іншому додатку до рішення PНБО, підписаного президентом, вказано ще 100 фізичних осіб. Крім того, санкційний список налічує 37 юридичних осіб, які, ймовірно, причетні до депортації українських дітей з окупованих територій.

Так, зокрема, під санкції потрапила некомерційна організація «Квартал Луї», заснована нинішньою уповноваженою з прав дитини Російської Федерації Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої в межах справи про незаконну депортацію та переміщення українських дітей був виданий Міжнародним кримінальним судом у березні 2023 року.

Санкції вводяться відповідно на 5 та 10 років.

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони, введеного в дію цими указами, покладається на секретаря РНБО.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, екснардепа Олега Царьова у травні 2022 року визнали винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Його засудили до 12 років позбавлення волі. Захист подав апеляцію, втім Київський апеляційний суд залишив вирок без змін.

У травні 2023 року СБУ повідомила про нову підозру Олегу Царьову. Його разом із Дмитром Святашем та Ігорем Марковим звинувачують у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

Наразі всі троє підозрюваних переховуються від правосуддя на території Російської Федерації та окупованого Криму.

За даними слідства, Олег Царьов співпрацював з керівництвом Міноборони Росії після початку повномасштабного вторгнення та передавав росіянам інформацію про наслідки ворожих повітряних ударів по території України.

За даними СБУ, саме Царьов передав окупантам детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу. Цю інформацію він отримав від іншого ексрегіонала — Дмитра Святаша.

27 жовтня з'явилася інформація від російських колаборантів, що в Олега Царьова стріляли біля санаторію ім. Кірова в Ялті у тимчасово окупованому Росією Криму. 

Згодом низка українських ЗМІ із посиланням на джерело у спецслужбі повідомила, що замах на Царьова був спецоперацією Служби безпеки України. 7 листопада російський пропагандистський канал Russia Today показав колаборанта  Царьова після замаху.

У травні Служба безпеки України викрила колишнього міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова. Слідчі Служби безпеки повідомляють, що виявили нові факти злочинної діяльності Табачника, якого підозрюють у державній зраді.

1 листопада Офіс генпрокурора повідомив, що колишньому прем’єр-міністру України Миколі Азарову повідомлено про підозру у вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу, здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з Росією та у виправдовуванні її збройної агресії проти України. Зокрема, зазначалося, що підозрюваний регулярно бере участь в ефірах російських пропагандистських каналів, відео з яких згодом розповсюджуються в інтернеті. Азаров просуває російські наративи та дискредитує українську державу.

Сергій Аксьонов — самопроголошений прем’єр-міністр тимчасової російської окупаційної влади в Автономній республіці Крим з 27 лютого 2014 року. «Голова» т. зв. Республіки Крим з 9 жовтня 2014-го, з 17 березня 2014 року — голова Ради міністрів «Республіки Крим» у складі тимчасово окупованого суб'єкта РФ. Депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим (з 31 жовтня 2008-го по 17 березня 2014-го). Член вищої ради партії «Єдина Росія». Колишній лідер проросійської партії в Криму «Руська єдність» (2008–2014).

Фото: ОПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
994
Читайте також
08.09.2013 00:00
Отар Довженко
Кадр з відео: podrobnosti.ua
2 690
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду