СБУ оголосила нові підозри ексрегіоналам Царьову та Маркову: держзрада та пропаганда війни

СБУ оголосила нові підозри ексрегіоналам Царьову та Маркову: держзрада та пропаганда війни

11 Травня 2023
1891
11 Травня 2023
14:01

СБУ оголосила нові підозри ексрегіоналам Царьову та Маркову: держзрада та пропаганда війни

1891
Наразі всі підозрювані переховуються від правосуддя на території Росії.
СБУ оголосила нові підозри ексрегіоналам Царьову та Маркову: держзрада та пропаганда війни
СБУ оголосила нові підозри ексрегіоналам Царьову та Маркову: держзрада та пропаганда війни

Служба безпеки України повідомила про нові підозри трьом колишнім народним депутатам від Партії регіонів — Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову. Всіх трьох звинувачують у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, а Маркова — ще й у пропаганді війни та виправдовуванні російської агресії. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Наразі усі троє підозрюваних переховуються від правосуддя на території Російської Федерації.

За даними слідства, Олег Царьов співпрацював з керівництвом Міноборони Росії після початку повномасштабного вторгнення та передавав росіянам інформацію про наслідки ворожих повітряних ударів по території України.

За даними СБУ, саме Царьов передав окупантам детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу. Цю інформацію він отримав від іншого ексрегіонала — Дмитра Святаша.

Як встановили слідчі, після 24 лютого минулого року Святаш активно виступав на підтримку Росії, за що Кремль розглядав його як потенційного окупаційного голову Харківської області. Він передавав загарбникам інформацію про озброєння, час та напрямки руху підрозділів Сил оборони по території Харківщини. Ці розвіддані Святаш отримував через свої партійні зв’язки на території області.

Ще один підозрюваний — колишній нардеп-регіонал Ігор Марков — регулярно виправдовує збройну агресію Росії проти України. 

Як зазначають в СБУ, відео з його провокаційними виступами неодноразово показували в ефірах центральних російських телеканалів. Слідчі СБУ додатково кваліфікували злочинні дії Маркова за ще двома статтями Кримінального кодексу України: пропаганда війни та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

В СБУ нагадали, що вже повідомляли цим фігурантам про підозру в скоєнні інших злочинів проти державної безпеки України.

Нагадаємо, у червні Київська міська прокуратура вже оголосила колишньому народному депутату Ігорю Маркову про підозру в колабораційній діяльності.

У серпні слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру Ігорю Маркову. В основу підозри лягли його останні дії та заклики щодо війни. Він як так званий «експерт» в ефірі прокремлівських ЗМІ публічно закликав до зміни меж території України, заперечував агресію РФ і транслював тези про «асвабадітєлєй», повідомили в СБУ.

За даними ІМІ, Ігоря Маркова пов’язують зі впливом на одеські інтернет-сайти. Зокрема, це «Таймер» (timer.od.ua), що дотримується проросійської риторики, та «Откат» (otkat.od.ua), де публікувався брат Ігоря Маркова, Олег. Аналітикиня Наталя Стеблина порівнювала принцип вибору політиків, що їх цитує «Таймер», з тактикою Russia Today, коли думка одіозних політиків подається як позиція поміркованих експертів.

Екснардепа Олега Царьова у травні 2022 року визнали винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Його засудили до 12 років позбавлення волі. Його захист подав апеляцію, втім Київський апеляційний суд залишив вирок без змін.

Олег Царьов був депутатом Верховної Ради чотирьох скликань, востаннє був обраний від Партії регіонів від 2012 до 2014 року. Навесні 2014-го балотувався в президенти, проте зняв свою кандидатуру. У червні того ж року Верховна Рада позбавила його депутатської недоторканності та дала згоду на його арешт за підозрою в сепаратизмі. З того часу Царьов переховується в Росії.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1891
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду