Апеляційний суд залишив без змін вирок екснардепу Царьову — 12 років вʼязниці

Апеляційний суд залишив без змін вирок екснардепу Царьову — 12 років вʼязниці

7 Березня 2023
756
7 Березня 2023
09:35

Апеляційний суд залишив без змін вирок екснардепу Царьову — 12 років вʼязниці

756
Торік у травні колишнього «регіонала» визнали винним у державній зраді, посяганні на цілісність і конституційний лад України. Вирок набув чинності.
Апеляційний суд залишив без змін вирок екснардепу Царьову — 12 років вʼязниці
Апеляційний суд залишив без змін вирок екснардепу Царьову — 12 років вʼязниці

Київський апеляційний суд залишив без змін вирок Шевченківського районного суду Києва щодо народного депутата Верховної Ради України VII скликання Олега Царьоваповідомляє пресслужба суду.

У травні 2022 року екснардепа визнали винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»),  ч.3 ст.109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади») Кримінального кодексу України (в редакції станом на 11 квітня 2014 року). Його засудили до 12 років позбавлення волі, втім його захист подав апеляцію.

Апеляційний суд визнав, що Олег Царьов у період з квітня по травень 2014 року, будучи народним депутатом України та кандидатом на пост Президента України, тобто представником влади, публічно закликав до умисної зміни меж території та державного кордону України, порушуючи порядок, встановлений Конституцією України, а також публічно закликав через засоби масової інформації до насильницької зміни конституційного ладу.

Рішення апеляційної інстанції означає, що обвинувальний вирок Царьову набув чинності.

Царьова також позбавлять державної нагороди — виданого йому в 2011 році Віктором Януковичем ордена «За заслуги» ІІІ ступеня. Відповідне звернення до президента подав Шевченківський райсуд, зважаючи на те, що Олег Царьов вже під час повномасштабної агресії 2022 року, «брав активну участь спільно з російськими військовими в антилюдських заходах, прикриваючись "благодійною" місією у формі псевдодопомоги мешканцям Київської області у час, коли російські "військові" знищували все живе на території України» та враховуючи «відсутність в обвинуваченого Олега Царьова морально-етичних і загальноприйнятих людських засад й орієнтирів у частині поваги до державних інституцій, а також держави Україна в цілому, незважаючи на українське етнічне походження й певний досвід державної служби».

Олег Царьов був депутатом Верховної Ради чотирьох скликань, востаннє був обраний від Партії регіонів від 2012 до 2014 року. Навесні 2014-го балотувався в президенти, проте зняв свою кандидатуру. У червні того ж року Верховна Рада позбавила його депутатської недоторканності та дала згоду на його арешт за підозрою в сепаратизмі. З того часу переховується у Росії.

Фото: Олег Царьов на Київщині, 15 березня 2022 року / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
756
Читайте також
22.02.2023 09:13
Роман Мельник
«Детектор медіа»
3 242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду