СБУ арештувала нерухомість Олега Царьова на майже пів мільярда гривень і оголосила йому нову підозру

СБУ арештувала нерухомість Олега Царьова на майже пів мільярда гривень і оголосила йому нову підозру

2 Лютого 2024
813
2 Лютого 2024
14:09

СБУ арештувала нерухомість Олега Царьова на майже пів мільярда гривень і оголосила йому нову підозру

813
Служба безпеки додатково повідомила Царьову про підозру у фінансуванні російської агресії — ексрегіонал, якого звинувачують у держзраді, щомісяця платить податки Росії.
СБУ арештувала нерухомість Олега Царьова на майже пів мільярда гривень і оголосила йому нову підозру
СБУ арештувала нерухомість Олега Царьова на майже пів мільярда гривень і оголосила йому нову підозру

Служба безпеки України арештувала нерухомість колишнього народного депутата від Партії регіонів Олега Царьова і оголосила йому нову підозру — у фінансуванні збройної агресії РФ.

Про це повідомили в пресцентрі СБУ. За даними слідства, загальна вартість арештованої нерухомості ексдепутата становить майже пів мільярда гривень.

Окрім квартири в центральній частині Дніпра, земельної ділянки на Київщині, у володінні ексрегіонала перебувають два майнові комплекси в тимчасово окупованому Криму. Зокрема, йдеться про санаторій ім. Кірова та музей «Садиба княгині Барятинської», де наразі і проживає Царьов. Як зазначає СБУ, після захоплення українського півострова Царьов переоформив свій кримський санаторій відповідно до законодавства Росії, а отже, він регулярно сплачує гроші з рекреаційного бізнесу до бюджету країни-агресора у вигляді «податків». 

Також Царьов уклав договір з підрозділом росгвардії на монтаж та обслуговування технічних засобів охорони двох кримських об’єктів, а гроші за ці послуги колаборант сплачує безпосередньо на банківські рахунки окупаційного угруповання РФ, яке дислокується на тимчасово захопленому півострові.

Донедавна СБУ кваліфікувала злочинні дії фігуранта за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

А відтепер Служба безпеки додатково повідомила Царьову про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України).

Однак оскільки зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, екснардепа Олега Царьова у травні 2022 року визнали винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Його засудили до 12 років позбавлення волі. Захист подав апеляцію, втім Київський апеляційний суд залишив вирок без змін.

Вже у травні 2023 року СБУ повідомила про нову підозру Олегу Царьовуу державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

У жовтні 2023 року на Царьова був скоєний замах. У нього стріляли біля санаторію ім. Кірова в Ялті у тимчасово окупованому Росією Криму. Згодом низка українських ЗМІ з посиланням на джерело у спецслужбі повідомила, що замах на Царьова був спецоперацією Служби безпеки України. 7 листопада російський пропагандистський канал Russia Today показав колаборанта  Царьова живими після замаху.

Олег Царьов був депутатом Верховної Ради чотирьох скликань, востаннє був обраний від Партії регіонів від 2012-го до 2014 року. Навесні 2014-го балотувався в президенти, проте зняв свою кандидатуру. У червні того ж року Верховна Рада позбавила його депутатської недоторканності та дала згоду на його арешт за підозрою в сепаратизмі. З того часу Царьов переховується в Росії.

Фото: Олег Царьов на окупованій Київщині, 15 березня 2022 року / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
813
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду