Арахамія: Володимир Зеленський позбавив громадянства кількох політиків часів Януковича

Арахамія: Володимир Зеленський позбавив громадянства кількох політиків часів Януковича

5 Лютого 2023
2520
5 Лютого 2023
11:40

Арахамія: Володимир Зеленський позбавив громадянства кількох політиків часів Януковича

2520
Серед них — Андрій Клюєв, Дмитро Табачник, Олександр Клименко, Віталій Захарченко та Олександр Якименко.
Арахамія: Володимир Зеленський позбавив громадянства кількох політиків часів Януковича
Арахамія: Володимир Зеленський позбавив громадянства кількох політиків часів Януковича

Президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення українського громадянства низки держслужбовців часів експрезидента Януковича. Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія у телеграмі.

«Президент Зеленський позбавив громадянства України зрадників, які були одними зі стовпів режиму Януковича. Серед них: Андрій Клюєв, Дмитро Табачник, Олександр Клименко, Віталій Захарченко, Олександр Якименко, так і менш публічні люди з їхньої політичної орбіти», — написав посадовець.

Він додав, що згодом на них будуть накладені санкції з арештом та конфіскацією на користь держави всього майна, корпоративних прав та інших активів.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 4 лютого також заявив про підписання відповідних документів, щоб зробити черговий крок для захисту та очищення нашої держави від тих, хто на боці агресора.

«Є подання від Служби безпеки щодо осіб, у яких зафіксована наявність російського громадянства. Завтра ж буде зроблений іще один юридичний крок на виконання санкційних рішень РНБО. І ми працюємо для того, щоб синхронізувати наші санкційні рішення з юрисдикціями партнерів. Вороги вільного світу не мають права користуватися вільним світом заради своїх інтересів», — зазначив президент.

Колишній глава Адміністрації президента Януковича Андрій Клюєв, за даними СБУ, виїхав за межі України у 2014 році. У грудні 2016 року він брав участь у засіданнях суду у Москві. Повідомляється, що адвокати та сам Клюєв просили інформувати за адресою у Московській області.

У листопаді 2022 року ексміністру освіти та науки Дмитру Табачнику повідомили про підозру у державній зраді. Також у січні СБУ арештувала його майно.

За даними СБУ, після початку широкомасштабного вторгнення Росії Табачник активно «консультував» керівників російських окупаційних адміністрацій Херсонської та Запорізької областей. Служба безпека заявляє, що має у розпорядженні докази тісної співпраці Табачника з ворожими спецслужбами, зокрема його «доповідні записки» з детальними звітами щодо «виконаних завдань».

Дмитро Табачник з 2014 року переховується від українського правосуддя у тимчасово окупованому Криму.

У грудні минулого року повідомлялося, що Росія призначила колишнього очільника Служби безпеки України часів Віктора Януковича Олександра Якименка головою «спецслужби» окупованих територій Херсонської області. Де перебуває Якименко, наразі невідомо. Російські окупанти та їхні фейкові «чиновники» покинули Херсон до 11 листопада, коли українські сили повернули собі контроль над містом.

На початку 2013 року Олександра Якименка з порушенням законодавства призначили головою Служби безпеки України. На чолі з ним СБУ брала участь у спробах тодішньої влади розігнати Євромайдан. Після втечі й усунення Януковича Якименко теж втік до Росії.

Ексміністр доходів і зборів Олександр Клименко втік з України після падіння режиму держзрадника Януковича та перемоги Революції Гідності. З 2015 року був головою проросійської партії «Щаслива Україна», яку заборонили в липні 2022 року.Молодіжне крило цієї політичної сили очолювала державна зрадниця, проросійська журналістка Олеся Мєдвєдєва, яку внесли до Реєстру ДержZрадників.

Клименка також пов’язують з медіа-холдингом «Вести». 

У 2019 році Печерський суд заочно заарештував колишнього керівника МВС Віталія Захарченка. Захарченка та його оточення підозрюють у відмиванні понад 10,3 млрд грн через Смартбанк (Київ). 

Крім того, Захарченка підозрюють в організації в складі організованої злочинної групи перевищення влади та службових повноважень співробітниками правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню мітингів, що призвело до масової загибелі людей на Євромайдані в Києві 18-20 лютого 2014 року

Раніше журналісти пов'язували Віталія Захарченка з телеканалом «112 Україна». Однак на каналі заявляли, що не мають стосунку до екскерівника МВС.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Андрія Деркача

Також Зеленський призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП. Серед них фігурував і Єлецьких Анатолій Іванович — митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан

Пізніше президент заявив, що більшість людей, позбавлених українського громадянства, мали паспорти інших держав, зокрема Росії. 

Фото: ОП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2520
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду