СБУ викрила Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова

СБУ викрила Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова

12 Травня 2023
2751
12 Травня 2023
13:46

СБУ викрила Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова

2751
За даними правоохоронців, Табачник брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.
СБУ викрила Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова
СБУ викрила Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова

Служба безпеки України викрила колишнього міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника на співпраці з ФСБ та соратником Кадирова. Слідчі Служби безпеки повідомляють, що виявили нові факти злочинної діяльності Табачника, якого підозрюють у державній зраді.

Встановлено, що він перебуває на прямому «зв’язку» з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Табачник координував з представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України. За даними слідства, він брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей. Крім цього, Табачник безпосередньо виконував завдання Москви щодо «переформатування» освітньої та медичної галузей під потреби країни-агресора.

Саме за його координації більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ. Відповідні «заходи» зрадник проводив спільно з гауляйтерами Сальдо і Балицьким.

Для надання Табачнику «статусу» восени 2022 року його призначили «радником» керівника окупаційної адміністрації в тимчасово захопленій частині Запорізької області. Також фігуранта включили до місцевого осередку кремлівської партії «Єдина Росія».

Крім того встановлені факти, що свідчать про участь Табачника в розграбуванні майна мешканців Мелітополя. Спільно з Мурадом Саідовим, «смотрящим» від Кадирова за регіоном, у квітні минулого року вони організували вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу.

На підставі зібраних доказів Табачнику додатково повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) та ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Нагадаємо, Дмитро Табачник обіймав посаду голови Адміністрації президента України (19941996), двічі був віцепрем’єр-міністром в урядах Віктора Януковича (2002–2003, 2006–2007). З 2010-го до 2014 року обіймав посаду міністра освіти і науки в уряді Миколи Азарова. 23 лютого 2014 року постановою Верховної Ради без обговорення був звільнений від виконання обов'язків міністра освіти.

З 2014 року Табачник переховувався від українського правосуддя в тимчасово окупованому Криму. Оголошений у всеукраїнський розшук влітку 2015 року.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Згодом Служба безпеки наклала арешт на майно Табачника на загальну суму понад 2 млн доларів.

У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення українського громадянства низки держслужбовців часів експрезидента Януковича, зокрема й Табачника. 

Фото: СБУ

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2751
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду