В Україні набуло чинності положення про державний реєстр санкцій

В Україні набуло чинності положення про державний реєстр санкцій

31 Січня 2024
1240
31 Січня 2024
14:02

В Україні набуло чинності положення про державний реєстр санкцій

1240
Указ про це президент Володимир Зеленський підписав 29 січня.
В Україні набуло чинності положення про державний реєстр санкцій
В Україні набуло чинності положення про державний реєстр санкцій

Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 29 січня про затвердження положення про державний реєстр санкцій. Відповідний указ №36/2024 глава держави підписав 29 січня 2024 року, повідомляють на сайті Офісу Президента України.

Положення про держреєстр визначає порядок його впровадження та доступу до нього. Реєстр — це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб'єктів, щодо яких застосовано санкції. 

Дані реєстру будуть доступними українською та англійською мовами, його ведення забезпечуватиме Апарат РНБО. Інформація реєстру є відкритою і загальнодоступною, крім передбачених законом випадків.

Згідно з рішенням РНБО, положення про держреєстр санкцій має дев'ять розділів:

  • Загальні положення. 
  • Суб'єкти правових відносин Реєстру. 
  • Автентифікація Реєстраторів у Реєстрі.
  • Відомості, які вносяться до Реєстру. 
  • Строки внесення відомостей до Реєстру. 
  • Порядок унесення відомостей до Реєстру.
  • Надання відомостей з Реєстру. 
  • Захист відомостей, унесених до Реєстру. 
  • Інше. 

Реєстр створили відповідно до вимог Закону України «Про санкції». Він передбачає отримання безплатного публічного доступу до всіх підсанкційних суб'єктів.

До реєстру вноситимуть інформацію, що міститься в рішеннях РНБО про санкції, у судових рішеннях про застосування санкцій.

У реєстрі вказують підстави для застосування, скасування чи внесення змін до санкцій; перелік санкцій, що застосовуються, скасовуються чи змінюються; строк застосування санкцій і термін закінчення їхньої дії.

Як повідомляв раніше «Детектор медіа», Верховна Рада на засіданні 13 липня 2023 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №8392 про створення державного Реєстру санкцій

26 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає створення Державного реєстру санкцій.

У вересні 2023-го стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони України не має переліку медіа та працівників медіа, які перебувають під санкціями на підставі рішень РНБО та указів Президента України. 

Фонд державного майна України (ФДМУ) повідомив, що запустив сайт із Реєстром санкційних активів, які перебувають в його управлінні.

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду