«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму

«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму

25 Травня 2023
1770
25 Травня 2023
09:01

«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму

1770
За даними «Схем», це вже друга російська фірма, співзасновником якої є Дмитро Табачник.
«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму
«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму

Підозрюваний у держзраді ексміністр освіти і науки Дмитро Табачник з 2021 року є співзасновником будівельної компанії, зареєстрованої за російським законодавством в окупованому Росією Криму. Про це повідомляють журналісти проєкту «Схеми» («Радіо Свобода»).

За даними реєстру юридичних осіб Російської Федерації, з жовтня 2021 року Дмитро Табачник володіє часткою в 50% компанії ООО «Специализированный застройщик «Таврида-Центр». Місце реєстрації — Крим, місто Сімферополь.

«Основний напрямок роботи компанії — "діяльність замовника-забудовника, генерального підрядника". Партнером Табачника у цьому бізнесі є місцевий забудовник, громадянин Росії Володимир Аматуні. У 2021 році "Таврида-Центр" зафіксувала збитки, звітів за 2022 рік іще не публікувала», — повідомляють «Схеми».

За даними «Схем», це вже друга російська фірма, співзасновником якої є Дмитро Табачник. Окрім «Таврида-Центр» із 2019 року він володіє часткою в російській компанії ООО «Лиэль-ФМ» (профіль діяльності — посередництво у торгівлі).

З 2014 року Табачник переховувався від українського правосуддя в тимчасово окупованому Криму. Оголошений у всеукраїнський розшук влітку 2015 року.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Згодом Служба безпеки наклала арешт на майно Табачника на загальну суму понад 2 млн доларів.

У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення українського громадянства низки держслужбовців часів експрезидента Януковича, зокрема й Табачника. 

Журналістам «Схем» вдалося додзвонитися Табачнику. Почувши запитання про його підтримку російської окупаційної влади та про бізнес в окупованому Росією Криму, він сказав: «До свидания». Після цього на дзвінки не відповідав.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1770
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду