Справу Миколи Азарова щодо антиукраїнської пропаганди передали до суду

Справу Миколи Азарова щодо антиукраїнської пропаганди передали до суду

21 Березня 2024
6490
21 Березня 2024
21:21

Справу Миколи Азарова щодо антиукраїнської пропаганди передали до суду

6490
Колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території РФ,створив телеграм-канал, у якому розміщував пропагандистські публікації, спрямовані на формування в суспільстві антиукраїнських настроїв. Адміністрували канал дві його помічниці, одна з яких працювала в Києві на держслужбі.
Справу Миколи Азарова щодо антиукраїнської пропаганди передали до суду
Справу Миколи Азарова щодо антиукраїнської пропаганди передали до суду

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова та його другої помічниці, яка перебуває в Росії, повідомляє Офіс Генерального прокурора. 

Обом інкриміновані публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України. Експрем’єру також інкримінована державна зрада (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). 

«Слідством встановлено, що колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території держави-агресора, створив телеграм-канал. Там він розміщував публікації пропагандистського характеру з наративами Кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України», — йдеться у повідомленні Генпрокуратури. 

Адмініструванням телеграм-каналу займались дві помічниці Азарова. Одна з них обіймала посаду начальниці організаційного відділу в одній з райдержадміністрацій Києва. Її справа вже перебуває на розгляді суду. 

Друга помічниця, яка виїхала до Росії, є колишньою співробітницею  цієї ж РДА.  

«Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність експрем’єр-міністра у телеграм-каналі, а також в інших соцмережах та допомагали організовувати та поширювати антиукраїнські інтерв’ю та коментарі російським ЗМІ», — підкреслили в Офісі генпрокурора. 

Підтримуючи активні зв'язки з експрем’єром і його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яка координується представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію чинної влади України на міжнародній арені. 

«Вони не припинили допомагати державі-агресору навіть після повномасштабного вторгнення. Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності фігурантів», — наголосили у прокуратурі.  

Як відомо, у першій половині жовтня 2023 року колишньому прем'єр-міністру Миколі Азарову оголосили підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України, серед яких — державна зрада в умовах воєнного стану та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. 

У січні 2024 року Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Його звинувачують у публічних закликах до повалення конституційного ладу, посяганні на територіальну цілісність України, виправдовуванні збройної агресії Росії та держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану.  

Раніше до суду був переданий обвинувальний акт стосовно Азарова у справі про підписання «Харківських угод». 

У жовтні 2023 року Київська міська прокуратура повідомила, що викрила двох комунікаційниць й адміністраторок телеграм-каналу експрем'єра Азарова. Одна з них виявилася чинною державною службовицею, що обіймала посаду в одній зі столичних райдержадміністрацій. Інша — колишня співробітниця цієї ж РДА, яка на момент викриття виїхала на територію Росії. Із тексту підозри, оприлюдненої на сайті Офісу генпрокурора, випливало, що йдеться про Олену Хохлову та Валентину Хлоп'ячу.

У жовтні 2023 року суд узяв під варту помічницю Азарова. 

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду