«Репортери без кордонів» запустять цифрову платформу для доступу російськомовної аудиторії до незалежних новин

«Репортери без кордонів» запустять цифрову платформу для доступу російськомовної аудиторії до незалежних новин

7 Листопада 2023
825
7 Листопада 2023
19:30

«Репортери без кордонів» запустять цифрову платформу для доступу російськомовної аудиторії до незалежних новин

825
Платформа, яку планують запустити найближчими тижнями, міститиме «новинні програми, які пропонують комплексний та об’єктивний погляд на глобальні події».
«Репортери без кордонів» запустять цифрову платформу для доступу російськомовної аудиторії до незалежних новин
«Репортери без кордонів» запустять цифрову платформу для доступу російськомовної аудиторії до незалежних новин

Організація «Репортери без кордонів» підписала контракт із глобальним супутниковим оператором Eutelsat на запуск цифрової платформи під назвою Svoboda, яка має надати доступ російськомовним користувачам до незалежних новин, повідомила пресслужба організації.

Платформу запустять найближчими тижнями. Вона міститиме «новинні програми, які пропонують комплексний та об’єктивний погляд на глобальні події».

За словами керівника «Репортерів без кордонів» Крістофа Делуара, цей проєкт є «амбітною ініціативою, покликаною перевернути логіку пропаганди».

«Це дозволить незалежним засобам масової інформації вести мовлення для людей, які не можуть скористатися своїм правом на інформацію. Йдеться не лише про захист свободи преси, а й про створення конкретних умов для поширення вільних і незалежних новин та інформації. Ми віримо в силу журналістики формувати суспільства та сприяти прозорості та підзвітності», сказав Делуар.

У RSF також додали, що згодом будуть створені спеціальні комітети з медіа та етики, щоб гарантувати, що супутниковий пакет працює відповідно до стандартів журналістики.

У червні «Детектор медіа» повідомляв про те, що низка незалежних російських ЗМІ спільно з організацією «Репортери без кордонів» підписали лист до керівників провідних технологічних компаній із закликом не допустити блокування всіх соцмереж у Росії перед майбутніми президентськими виборами в країні.

Автори листа закликали керівників технокомпаній «звернути увагу на можливість повного відключення російського інформаційного онлайн-простору» та запропонували створити робочу групу «Інженери проти диктатури» для «вироблення рішень щодо запобігання відключенню Росії від решти світу».

Один з підписантів листа, телеканал «Дождь», припинив мовлення в Росії у березні 2022 року і з 18 липня почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах з Латвії. Утім, вже у грудні «Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії після третього попередження від місцевого регулятора.

Спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою». Згодом у грудні цього року ведучий Олексій Коростельов в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Крім того, «Дождю» призначили штраф у 4000 євро за відсутність аудіодоріжки латиською мовою.  

Проти позбавлення «Дождя» ліцензії на мовлення виступили понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, а також організація «Репортери без кордонів». Українські медійники натомість підтримали рішення Латвії.

У лютому 2023 року російський телеканал «Дождь» отримав від «Репортерів без кордонів» сертифікаційний знак «Ініціатива довіри до журналістики». «Репортери» заявили, що «Дождь» роками «доводив свою незалежність від Кремля, підтримка російських ЗМІ у вигнанні є для них пріоритетом і це доводить ефективність організації перед деспотичними режимами в умовах інформаційної війни».

Фото: Philip Wilson / rsf.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
825
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду