«Маніпулятори під контролем»: на ютубі вийшов новий освітній проєкт для підлітків

«Маніпулятори під контролем»: на ютубі вийшов новий освітній проєкт для підлітків

14 Листопада 2023
2785
14 Листопада 2023
23:51

«Маніпулятори під контролем»: на ютубі вийшов новий освітній проєкт для підлітків

2785
Проєкт спрямований на формування у підлітків здатності відрізняти правдиву інформацію від пропаганди.
«Маніпулятори під контролем»: на ютубі вийшов новий освітній проєкт для підлітків
«Маніпулятори під контролем»: на ютубі вийшов новий освітній проєкт для підлітків

У Києві завершилося виробництво проєкту з інформаційної безпеки «Маніпулятори під контролем». Це новий проєкт від творчо-освітньої лабораторії для школярів «Жовтий автобус», виготовлений у форматі  десятисерійного відеоблогу. Про це «Детектору медіа» повідомили його організатори.

Проєкт «Маніпулятори під контролем» спрямований на формування в підлітків здатності відрізняти правдиву інформацію від пропаганди. Художніми засобами, а також завдяки коментарям відповідних фахівців у відеороликах викривають численні інструменти, що використовуються для маніпуляцій свідомістю людини.

«Зараз існує дійсно серйозна ситуація, коли наявність російської пропаганди може суттєво впливати на українське суспільство. Інформаційна війна може впливати на усвідомлення наших громадян та формувати їхні погляди відповідно до інтересів Російської Федерації», — зазначають організатори.

Творці проєкту наголошують, що сучасне покоління «має доступ до величезного обсягу контенту, сповненого можливостей, цікавих фактів та корисної інформації. Одночасно інформаційний простір переповнений маніпуляціями та фейками. Як наслідок, ми зустрічаємо багато людей, які, самі того не розуміючи, транслюють пропагандистські гасла та поширюють фейки».

На переконання організаторів «Маніпуляторів під контролем», дуже важливо, щоби громадяни незалежної України, маючи доступ до різноманітної інформації, могли розрізняти об'єктивні факти і пропаганду. Освіта й розвиток критичного мислення стають ключовими елементами в умовах інформаційного впливу.

«Це стосується не лише політичної пропаганди, але й загалом цифрового інформаційного простору — соцмереж, агресивної реклами», — пояснює засновник та ідеолог «Жовтого автобуса» Ярослав Пілунський.

Проєкт «Маніпулятори під контролем» реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Це вже п’ятий проєкт «Жовтого автобуса», який відбувся за підтримки УКФ.

Наразі на ютуб-каналі «Жовтого автобуса» викладено перші чотири серії проєкту. Наступні у відкритому доступі з’являться вже найближчим часом.

«Жовтий автобус» — творчо-освітня лабораторія для школярів, заснована у 2015 році відомим українським кінооператором, лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка Ярославом Пілунським, який є її постійним керівником. У структурі «ЖА» діють дві освітні програми — з кінематографії та журналістики. З моменту створення лабораторії і до початку повномасштабної війни її діяльність була спрямована на дітей з прифронтових міст Донбасу та дітей-переселенців. Протягом цих років команда «Жовтого автобуса» виїжджала в експедиції до прифронтових міст Донеччини та Луганщини (Авдіївка, Маріуполь, Красногорівка, Мар’їнка, Миколаївка, Попасна, Новоайдар тощо), під час яких проводила майстеркласи з основних професій кіноіндустрії та журналістики, після чого діти під керівництвом дорослих фахівців знімали власні короткометражні фільми й телесюжети. У такому ж форматі для цієї категорії дітей проводили активності в літніх таборах під Києвом та у столиці.

Декілька вихованців «Жовтого автобуса» після закінчення школи вступили до київських та харківських вишів за напрямами кіно та журналістики. Ряд фільмів, знятих дітьми в рамках лабораторії «ЖА», отримали призи міжнародних кінофестивалів, зокрема таких як «Чілдрен Кінофест», «Кіно і ТИ», NEXT.

У 2018 році Ярослав Пілунський дав інтерв’ю «Детектору медіа», у якому розповів, з якими труднощами стикається  «Жовтий автобус» у процесі виконання своєї волонтерської місії.

Нині Ярослав Пілунський захищає незалежність України у лавах ЗСУ. З початку повномасштабного вторгнення РФ брав участь у бойових діях в Ірпені, після звільнення Київської області вирушив на інші гарячі ділянки фронту. В останні дні боїв за Лисичанськ влітку 2022-го отримав поранення. Після повернення в стрій продовжив виконувати бойові завдання на східному фронті, зокрема під Бахмутом. Командир підрозділу аеророзвідки Зведеної тактичної групи «Адам».

Нагадаємо також, що 13 листопада в Україні оголосили переможців конкурсу учнівських відеосюжетів «Репортер». У відеосюжетах підлітки, зокрема, розповідають про незламність українців у війні, відомих культурних особистостей свого краю.

Фото: фейсбук-сторінка «Жовтого автобуса»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2785
Читайте також
26.07.2021 12:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду