Росію виключили з Альянсу незалежних пресрад Європи. Тепер туди може повернутись Україна

Росію виключили з Альянсу незалежних пресрад Європи. Тепер туди може повернутись Україна

6 Жовтня 2023
1301
6 Жовтня 2023
21:34

Росію виключили з Альянсу незалежних пресрад Європи. Тепер туди може повернутись Україна

1301
КЖЕ, яка представляла в Альянсі українську медіаспільноту, покинула організацію рік тому на знак протесту проти перебування в її складі росіян.
Росію виключили з Альянсу незалежних пресрад Європи. Тепер туди може повернутись Україна
Росію виключили з Альянсу незалежних пресрад Європи. Тепер туди може повернутись Україна

Альянс незалежних пресрад Європи (AIPCE) виключив зі свого складу російську «Общественную коллегию по жалобам на прессу». Про це «Детектору медіа» повідомив член Комісії журналістської етики (КЖЕ) Олексій Погорєлов.

Ця «колегія», зауважив він, попри те, що називає себе незалежною громадянською інституцією, насправді є пропагандистським рупором Кремля. Зокрема, з початку збройної агресії Росії проти України вона не ухвалила жодного рішення чи заяви щодо дезінформаційних російських наративів і війни як такої. 

Ще у квітні 2022 року, нагадав Погорєлов, українська Комісія з журналістської етики, яка на той час була членом AIPCE, закликала виключити російську «Общественную коллегию по жалобам на прессу» та її представників з Альянсу незалежних пресрад Європи через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі в російських медіа щодо України.

21 жовтня 2022 року AIPCE під час загальних зборів розглянув скаргу Комісії з журналістської етики щодо виключення з організації російської «коллегии». Однак за підсумками таємного голосування необхідної кількості голосів для ухвалення такого рішення не знайшлось. 

Тоді на знак протесту проти того, що росіяни так і залишились у складі Альянсу, КЖЕ заявила про вихід із нього. «Комісія з журналістської етики заявляє про повне припинення свого членства в Альянсі незалежних пресрад Європи (AIPCE). Участь Росії в цій організації ставить під сумнів її здатність відповідати заявленим цілям та суперечить цінностям етичної журналістики, якими ми керуємося», — повідомила тоді КЖЕ.

На знак солідарності з українськими медійниками членство в AIPCE призупинили представники ще дев'яти країн. 

«Тоді ми разом з колегами з цих країн висловили недовіру координаційному комітету Альянсу і поставили вимогу про те, щоб до нового складу координаційного комітету увійшли як ті, хто залишився в AIPCE, так і ті, хто призупинив у ньому членство. Це була друга наша вимога після вимоги виключити Росію. І зараз вони обидві виконані. Тому я поставив на голосування членів КЖЕ питання про повернення. Після того, як воно буде ухвалено, ми будемо координуватися щодо подальших кроків», — розповів «ДМ» Погорєлов, який є головою Всеукраїнської громадської організації «Комісія з журналістської етики». 

За його словами, метою КЖЕ було не послаблення Альянсу, а його посилення. Оскільки Альянс не був здатний ухвалити рішення про виключення Росії, у якій немає ані свободи слова, ані саморегулювання медіа, то він втрачав свою вагомість. Зараз, коли таке рішення ухвалено, логічним буде посилити AIPCE через повернення до нього і України, і тих країн, які призупинили в ньому членство, вважає Погорєлов.

«Оскільки перша частина нашого плану вдалася, сподіваюсь, вдасться й друга», — сказав він.

AIPCE — це мережа незалежних рад преси та медіа в Європі для посилення співпраці та обміну інформацією.

Крім України, яка вийшла з Альянсу, і Росії, яку нині звідти виключили, до організації входять 26 країн: Австрія, Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Кіпр, Болгарія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Угорщина, Косово, Ірландія, Чорногорія, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина. Призупинили членство Вірменія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Ірландія, Молдова, Норвегія та Швеція.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1301
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду