Нам потрібен літопис звитяг українців

Нам потрібен літопис звитяг українців

26 Жовтня 2023
754
26 Жовтня 2023
17:22

Нам потрібен літопис звитяг українців

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
754
Не однією корупцією має бути наповнений ефір.
Нам потрібен літопис звитяг українців
Нам потрібен літопис звитяг українців

Тема кіно, актуалізована кінофестивалем «Молодість», привернула і мою увагу в останні тижні жовтня. Десь за тиждень до відкриття фестивалю в стінах Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка відбувся показ фільму «Фосфор». В основі короткометражки — історія ветерана війни, який намагається адаптуватися до звичайного життя після повернення додому. Водночас знайшлося місце у фільмі й для гумору, і для любові — як же без них на війні. Студенти та викладачі університету зустрілися з головним героєм стрічки, заслуженим артистом України, викладачем кафедри кіно- й телемистецтва Дмитром Лінартовичем. Дмитро захищав Україну на фронті, був важко поранений, але знайшов у собі сили для зустрічі.

Упевнений, що широкому загалу фільм «Фосфор» не дуже відомий. Майже те саме можна сказати й про фільм «Нація футболу», прем’єра якого відбулася 27 жовтня 2022 року. Документальна стрічка режисера Володимира Мули розповідає історію становлення футбольної збірної України, «яка ніби повторює траєкторію становлення нашої держави — від скромного початку, повного ігнорування та безвіри — до перших перемог і виняткових результатів». Це я цитую анонс цього справді цікавого, динамічного і, як на мене, найкращого спортивного документального фільму в Україні.

«Нація футболу» — це передусім фільм про славну звитяжну історію нашої молодої країни, нехай і через акцентування на футболі, футболістах і тренерах. Проблема тільки, на мій погляд, знову ж таки в тому, що фільм не відомий широкому загалу. Бо аудиторія його, як на мене, — це не тільки футбольні експерти й уболівальники. Цей фільм має подивитися вся країна.

Але «Націю футболу» навіть зараз, коли вже минув рік після прем’єри, ви не знайдете у вільному (безплатному) доступі для перегляду. Я подивився фільм тільки нещодавно, на відомому стримінговому сервісі, на який зробив короткострокову підписку, щоб подивитися матчі Єврокубків.

Добре, що я побачив пропозицію цієї стрічки, яку відразу пригадав, як згадав і про те, що хотів її подивитися ще рік тому… Думаю, що фільми, які підіймають наш дух і нагадують про наш переможний характер, мають бути доступні та представлені в загальнонаціональному ефірі принаймні на каналах і платформах Суспільного мовлення.

Нам усім справді зараз потрібен літопис звитяг України й українців. Замість того у вільному доступі маємо інший літопис. Чергове розслідування журналіста Михайла Ткача на ютуб-каналі «Українська правда» про наших «героїв закордонного фронту», один із яких, до речі, — відомий і уславлений український атлет…

Таке «кіно» теж потрібно, але й про літопис справжніх героїв не маємо забувати.

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
754
Читайте також
29.01.2024 09:04
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
760
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
576
13.11.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
799
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 508
15.09.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 167
23.08.2023 17:01
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
748
12.08.2023 12:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду