Телебачення має допомагати жити під час війни

Телебачення має допомагати жити під час війни

29 Січня 2024
761
29 Січня 2024
09:04

Телебачення має допомагати жити під час війни

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
761
Розважальні шоу в часи війни потрібні не менше, ніж новини.
Телебачення має допомагати жити під час війни
Телебачення має допомагати жити під час війни

У травні 2022 року у блозі на «Детекторі медіа» я разом зі своїми студентами вітав повернення в ефір ранкового інформаційного-розважального шоу «Сніданок 1+1».

Ішов третій місяць війни, країна потроху оговтувалася від шоку підступного початку широкомасштабного вторгнення, на телебаченні потужно крокував єдиний телемарафон — але вже тоді українці хотіли дивитись не тільки новини та військово-політичні коментарі нон-стоп 24/7.

Уже тоді почалося зростання рейтингів телеканалів, які мали формат, як кажуть фахівці, фільмопоказу. Тобто їхній ефір складається винятково з художніх фільмів. Адже не треба бути медіаекспертом, щоб розуміти, що сучасне телебачення — це насамперед розваги, великі розважальні, музичні, ігрові шоу, а вже потім кіно, серіали, новини… І як показує час і рейтинги телеперегляду, які регулярно оприлюднює «Детектор медіа», навіть війна не спроможна радикально вплинути на національні тенденції медіаіндустрії.

Ранкові інформаційні програми є першими телевізійними мінішоу, присвяченими в основному неполітичним новинам, які подають у невимушеній розмовній формі, з використанням ілюстративних, почасти ігрових сюжетів, а також інтерв’ю з цікавими людьми.

Фактично відкрили телевізійну еру ранкового інформаційно розважального формату на початку 50-х на американському телеканалі NBC програмою «Today» («Сьогодні»). Ця програма ще не дуже відрізнялася від суто інформаційних випусків, але глядачам сподобались окремі розважальні елементи. Невдовзі телеканал АВС для власної ранкової інформаційної програми «Good Morning America» («Доброго ранку, Америко») запросив не журналіста, а популярного комедійного актора Девіда Хартмана. Ці телепроєкти періодично переживають певні трансформації, але існують і досі та мають неабияку популярність.

Тому не дивно, що окремі телевізійні мовники в Україні повернули або започаткували в ефірі ранкові шоу. Це стосується «Ранку у великому місті» на каналі ICTV2, «Ранку вдома» на телеканалі «Дім». Також у червні минулого року стартувало «Перше шоу» на телеканалі «Суспільне Культура», але в січні цього року я його не зміг побачити в ефірі другого телеканалу Суспільного мовника.

Так само для мене стала неприємною несподіванкою відсутність у ранковому ефірі суботи та неділі плюсівського проєкту вихідного дня «Сніданок.Вихідний».

Програма виходила в прямому ефірі сім років поспіль! І мені (думаю, що не тільки мені) дуже не вистачає в неспішний ранок вихідного дня привітних і фахових ведучих Валентини Хамайко й Олександра Попова. Вже під час війни до них доєднався Ігор Циганик, який додав програмі атмосфери спортивного драйву та бадьорості. На мою думку, «Світ навиворіт», який зайняв ефірний час «Сніданку.Вихідного», своїм домінуванням в ефірі «Плюсів» може тільки знизити рейтинги телеканалу.

Я маю надію на повернення цього проєкту в ефір, тим більше, що генпродюсер «1+1 Україна» та директор телевізійного бізнесу Максим Кривицький повідомив не про закриття, а про тимчасове припинення виходу проєкту.

Також із нетерпінням буду чекати телевізійної прем’єри музичного проєкту «Пісня мого життя», який є адаптацією найпопулярнішого розважального шоу Фінляндії «Song Of My Life».

«На жаль, війна затягується, але наше життя триває, й телебачення має допомагати жити», — резюмував я свій допис у травні 2022-го. Тоді я помилявся лише в одному — що війна буде тривати аж так довго…

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
761
Читайте також
28.04.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
550
12.04.2024 17:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 512
20.03.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 157
05.01.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 396
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
576
13.11.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
799
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
755
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду