Як не переплутати Footballhub та інший hub

Як не переплутати Footballhub та інший hub

12 Серпня 2023
1450
12 Серпня 2023
12:00

Як не переплутати Footballhub та інший hub

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
1450
Пересічному вболівальнику нелегко знайти футбол на цілій низці платформ і каналів.
Як не переплутати Footballhub та інший hub
Як не переплутати Footballhub та інший hub

Де дивитися футбол? Саме такий запит у гуглі, напевно, є найпопулярнішим серед українських уболівальників футболу і, зокрема, в мене. Але не факт, що відповідь на цей запит вас задовольнить.

У випадку з червневими матчами національної футбольної збірної вболівальників запевняють, що вони зможуть переглянути футбол у прямій трансляції на платформі Megogo або на Суспільному. На Megogo — це для тих, хто є його передплатником. А щодо Суспільного, то воно в Україні фінансується з державного бюджету, є у вільному доступі й люди про це добре знають. Але не всі звертають увагу на важливе уточнення, що «трансляція футболу буде доступна на місцевих телеканалах Суспільного виключно у цифровому ефірі T2». Якщо з поняттям місцевих каналів Суспільного більш-менш зрозуміло, то ось щодо Т2 — ну точно далеко не всі  телеглядачі розуміють. Не буду заглиблюватися в технології цифрового ефірного телебачення та в умови договору щодо прав на трансляцію, фактом є те що, маючи у своєму пакеті IPTV-телебачення одразу кілька регіональних телеканалів Суспільного, я… спостерігав на екрані заставку-оголошення про заборону трансляції футболу. Така сама ситуація була в усіх інших абонентів IPTV та супутникового телебачення в Україні. (Річ у тім, що Суспільне придбало в Megogo права на трансляцію матчів на місцевих каналах у цифровому ефірі, кабелі та в ефірі «Радіо Промінь», але Megogo зберіг за собою цифрові права, тобто права на показ на ОТТ-платформах. А оскільки саме Суспільне транслюється на ОТТ-платформах, які є конкурентами Megogo, то виникла колізія з правами. Суспільне не має прав на диджитал щодо показу цих матчів і не може їх показати саме на платформах, тому створило ще один сигнал, заздалегідь звернулося до платформ із листом і попросило замінити сигнал на час трансляції матчу. Таким чином у цифрі та кабелі на регіональних каналах Суспільного виходив футбол, а на ОТТ/IPTV показували марафон. — «ДМ».)

У липні розпочався чемпіонат України з футболу, а найкращі наші команди стартували в розіграшах європейських футбольних кубків. Але подивитися цей футбол — ще той квест. Знову ж таки гугл нам усім у допомогу. Як результат, нам повідомляють, що 10 серпня пряма трансляція матчу Ліги конференцій «Аріс» — «Динамо» (Київ) відбудеться на телеканалі «2+2». А ось цього самого дня пряма трансляція матчу «Славія» — «Дніпро-1» доступна тільки в ютубі на каналі Footballhub. Добре, що хоч не на Pornhub. Хоча як, якщо не порнографією, можна назвати те, що ігри внутрішнього чемпіонату обіцяють показувати на  телеканалах «2+2» та УНІАН (мова тільки про матчі трьох команд), ще майже десяток інших шукайте на Footballhub, власних ютуб-каналах самих клубів. Також обіцяють, що національний чемпіонат спочатку буде транслюватися цілою низкою мовників:

  • «Київстар ТБ»;
  • Megogo;
  • «Воля ТБ»;
  • Sweet.tv;
  • Setanta Sports;
  • OmegaTV.

«А надалі клуби спільно з мовниками планують перейти до платної моделі трансляцій для глядачів, які оформлять підписку. Таким чином вони розраховують монетизувати перегляди, щоб заробити кошти від мовників».

Але всі ці OTT-платформи вже є небезплатними. То чому глядач, який уже сплачує за кабельне телебачення чи то IPTV, має платити більше?!

В цьому контексті я б долучився до експертної дискусії стосовно доцільності  продовження єдиного телемарафону. Розмірковуючи над різноманіттям телебачення під час війни, член наглядової ради НСТУ Олексій Харченко говорить, що «затребуваним контентом будуть: ранкові підсумки новин, ранкові токшоу з фокусом на корисному та просвітницькому контенті, вечірні підсумки новин, ток-шоу, тематичні обговорення з представниками різних сфер, репортажі про життя українців у різних містах, просвітницькі передачі та документальні фільми».

Абсолютно згоден! Тільки про спорт ми не маємо забувати. Спортивні трансляції завжди були вагомою складовою телебачення, саме вони давали великі перегляди та як результат — упізнаванність бренду й у кінцевому підсумку довіру до мовника. Згадайте рейтинги того самого НСТУ під час прямих трансляцій Олімпіади чи футболу. Маю надію, що новий телеканал «Суспільне Спорт» зможе навести лад у сьогоднішньому безладі щодо показу спортивних змагань на нашому ТБ. І важливо виконання саме цієї обіцянки директора з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитра Грузинського: «Відповідно до наших прав, ми намагатимемося зробити його (телеканал) доступним на всіх технологіях».

Ну, а поки я разом з іншими  вболівальниками буду дивитися Pornhub, ой вибачте, Footballhub. Дивіться не переплутайте!      

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій     

Фото: Getty Images                                                                        

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1450
Читайте також
12.04.2024 17:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 518
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
755
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 510
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Думич Михайло
263 дн. тому
Зауваження. Під час матчів збірної України на ОТТ була заглушка. А матчі Дніпра-1 на доступні на каналі УНІАН
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду